odds vs. pot odds.
Előre is bocs, ha éppen valami bejammelt az agyamban. Szóval,
mintha már kétféle esély számítást is láttam volna:
1. A teljes bank méretéhez hasonlíom, hogy mennyi pénzt kell még betennem, és az outok számát hasonlítom a fennmaradó 47 kártyához.
pl. 3$/10$ = 30%, 12 outs/47 cards = 25,53%
2. A pillanatyni bank méretéhez hasonlítom az általam berakott tét nagyságát, és az outok számát a rossz lapokhoz viszonyítom.
pl. 3$/7$ = 42,86%, 12 outs/35 bads = 34,29%
Azaz látható mindkét eredményen, hogy (egyéb info hiányában) rossz döntés tartani a tétet, de a különbség nagyságrendileg más, százalékban, és százalékpontban is.
a, mindkét számítás helyes? (szerintem igen, mert mindkettőből ki tudom számítani a várható értéket...)
b, a kapott %-okból is ki lehet valahogy számítani a várható értéket? (ez már nem annyira megy :-))
Köszi, AA
itt es a cikkhez tartozo topicban megleled a kerdesedre a valszt sztem:
https://poker-akademia.com/poker_strategia/no_limit_holdem_poker/outok_es_eselyek_a_pokerben/
Az első példában jó csak a banki esély számolás, a másodikban nem.
A banki esélyhez: Ha van bent 4$, valaki hívott 3$-at, akkor a teljes bank 7$ és ezt hasonlítod össze azzal a 3$-al amennyiért meg kell adnod a hívást. Tehát 3 a 7-hez vagyis pontosan 30%. Az általad megteendő megadás 100-szorozástát kell elosztanod a két érték összegével. 3*100/3+7.
Az out számolás is csak az elsőnél jó (gondolom 47/12 volt a számolás) ha kizárólag egy utcát számolsz. Ha mindkét utcát szeretnéd számolni, akkor a legegyszerűbb a 4-es szabályt alkalmazni, az outok számát 4-el szorozni és kivonni belőle az outok számának és 8-nak a különbségét. Tehát 12*4-(12-8)=44%.
Konklúzió, ha tudod, hogy láthatod mindkét utcát, esetleg a második utcát olcsón és van implied odds, akkor jó a megadás.
További jó eszközök itt: Your browser is too old - Texas Holdem Poker