Optimális játék calling station-ök ellen
Ez egy lerágott csontnak tűnik, hisz a „szakma” nagyjából egyetért abban, hogy CS-ek ellen a TAG az ideális stratégia, azaz csak jó lapokkal indulni, aztán value bet a terítésig. Nekem evvel az a problémám, hogy a gyakorlatban nem működik, legalábbis abban a szegmensben nem, ahol én játszom. Én short-handed fix-limit cash game játékra szakosodtam, egyelőre mikrolimiten (
Tapasztalatom szerint a CS jellemző licitálási mintája:
Pre-flop: limp/call. Ha egyszer belimpelt, nincs az a raise/reraise/cap, ami ki tudná ütni. Gyakorlatilag bármilyen random hand-del bejönnek, nem tudod mire tenni őket.
Flop-turn: hasonló, mint pre-flop, check/call.
River: ha nincs semmije, akkor esetleg fold, de inkább kiváncsi tartás. Ha bejött valami, akkor rákattintja a TAG-re a csapdát, raise.
Mindebből két dolog következik számomra:
- Ellenük potot nyerni gyakorlatilag csak terítéskor bemutatott legjobb lappal lehet, agresszív játékból adódó folding equity nem létezik.
- Létezik ellenben a „rejtett összeesküvés” (implicit collusion) jelensége, azaz a sok CS akaratlanul és egymástól függetlenül rontja a magas lapok nyerési esélyeit. Top pár + jó kísérő szinte soha nem tudja elvinni a potot, garantáltan túlhúzza valaki.
Emiatt szerintem a TAG stratégiát ellenük módosítani kell:
- El kell felejteni a pre-flop emeléseket. Nincs esély a mezőny csökkentésére, csak a lapod erejét árulod el vele. A CS-ek imádnak csapdát állítani a TAG-eknek.
- A magas lapok leértékelődése mellett felértékelődnek a „társaságkedvelő” spekulatív húzó lapok (suited/unsuited connector, suited gapper, kis- és közepes párok, Axs-Jxs). Mindezekkel szerintem érdemes belimpelni még 6-max asztalon is, mert jó a potesény/feltételes esély. A játszható lapokkal ugyanezen okból akár még egy emelést is érdemes tartani. Trash hand-eket itt is kapásból eldobni, hisz mi nem vagyunk CS-ek, csak próbálunk alkalmazkodni.
- Flop után visszatérni TAG üzemmódba, méghozzá ultra TAG-be. Ha eltalált a plop, value bet terítésig, ha nem, azonnal eldobni. Semmi trükk, semmi blöff, úgysem ér el eredményt. Ha kell, AA is szó nélkül be a muck-ba, valaki úgyis túlhúzza 85o két párral.
A gond szerintem az, hogy igazán átgondolt, kimondottan online cash game-hez igazított stratégiát még nemigen írt senki, pedig szerintem igen jelentős módosításokra van szükség az élő játékhoz képest. A szakma nagyjai főleg amerikai szerzők, akik élő játékot játszanak, és arra biztos igaz, amit írnak. Az online játékot nagyjából elintézik avval, hogy ott jó lesz vigyázni, mert a játékosok szeretnek trükközni, hisz nem kell az ellenfél szemébe nézni.
Jó összefoglaló, sok igazság van benne. Néhány megjegyzés:
Emiatt szerintem a TAG stratégiát ellenük módosítani kell:
- El kell felejteni a pre-flop emeléseket. Nincs esély a mezőny csökkentésére, csak a lapod erejét árulod el vele. A CS-ek imádnak csapdát állítani a TAG-eknek.Azért a jó lapokkal preflop emelnék, a pot növelése biztos nem lehet hátrány. A prémium lapokon kívül sok CS esetén érdemes lehet a :Jh::Th: típusú lapokkal is emelni a flop előtt.
A gond szerintem az, hogy igazán átgondolt, kimondottan online cash game-hez igazított stratégiát még nemigen írt senki, pedig szerintem igen jelentős módosításokra van szükség az élő játékhoz képest. A szakma nagyjai főleg amerikai szerzők, akik élő játékot játszanak, és arra biztos igaz, amit írnak. Az online játékot nagyjából elintézik avval, hogy ott jó lesz vigyázni, mert a játékosok szeretnek trükközni, hisz nem kell az ellenfél szemébe nézni.Miért gondolod, hogy olyan nagy különbség van az élő és online játék között? A sok CS amiről a hozzászólásodban írsz, online egyre kevésbé jellemző a micro tétek felett, legalábbis a néhány évvel ezelőtti helyzethez képest. (Hozzá kell tennem, hogy alig játszok fix-limitet, de ez a kép alakult ki bennem.)
Ha kell, AA is szó nélkül be a muck-ba, valaki úgyis túlhúzza 85o két párral.
Calling Station-oknak örülni kell, főleg FL-en lökik meg a BB/100 hand mutatókat. Mi a nyerő ellenük: elől ultra TAG, közép-hátsó pozícióból laza indulás, very feszes lejátszás. Vagyis, kb. Ax, Kxs, QJ-Q8s, JTs-65s, J9s-86s, minden, aminek mindkét lapja legalább 10-es, vagy nagyobb. S ha te lépsz be elsőnek, emelés legalább 60%-ban, tehát az SC-ken kívül majdnem mindennel. Ha eltalált a flop, bet, vagy ha ő már bet-elt, akkor raise. Nincs szabadlap neki, vagy dobsz vagy emelsz. Ja és semmi blöff, C-bet és semi blöff is szolidan, de az sem baj ha az is elmarad.
Van szakirodalom, nem igaz hogy nincs. FL SH Online Cash gamekre ajánlom:
Limit Hold'em: Winning Short-Handed Strategies by Terry Borer, Lawrence Mak, and Barry Tanenbaum (Paperback - Sep 1, 2007)
alternatív megoldás, inkább 2/4$ és fölötte játékra, ez 2+2-s:
Winning in Tough Hold 'em Games: Short-Handed and High-Stakes Concepts and Theory for Limit Hold 'em by Nick "Stoxtrader" Grudzien and Geoff "Zobags" Herzog (Paperback - April 1, 2007)
4500-ért bármelyik a kezedben lehet, amazon.com szívesen elküdi ennyiért :)
es az ingyenes megoldas:
google schneids site:forumserver.twoplustwo.com
vagy keress a 2+2-m Scheids-re
scheids hozzaszolasai szamomra messze a legnagyobb okossagoknak tunnek fl kerdeskorben (o az egyik legjobb online FL jatekos, startson papawarbucks neven fut)
ja es a videoit is erdemes nezegetni
Hálásan köszönöm az infót Fairlane, igazad van, jó kis oktatás folyik ott. Az a baj csupán, hogy csak olyan ad-hoc szerűen találok meg dolgokat. Halványlila kiegészítő pótfogalmam sincs arról, hogyan is kell ott keresni. Gondolom neked ez is jobban megy :), szal hogyan is kell keresgélni ott, 2+2-n?