Póker Fórum Archívum > Kérdések - Válaszok > Kezdőként FL vagy NL?

yakuzamoon
2009. jún. 13. 8:43

Kezdőként FL vagy NL?

Sziasztok!

Pokerstrategyn sikerült megszereznem az $50 kezdőtőkét. Pár hónapja már pókerezgetek játékpénzes asztaloknál illetve baráti körben. Elég sokat olvasgattam már, néztem videókat és úgy érzem az alapokkal tisztában vagyok.
A kérdésem az lenne, hogy FL vagy NL asztalnál érdemes kezdeni? Természetesen 5-10 centes vagy még kisebb asztalokról van szó. Nem érzem azt a nyomás gyakorlási erőt a FL játékban amivel akár egy preflop ász párt jól meg lehetne játszani, mégis több helyen olvastam, hogy ezt javasolják. Nemrég találtam a pókerakademiára és hallgattam pár "podcast"-ot is. Emlékszem az interjú alanyok között is volt aki FL-en kezdte. Ez a pár cent elég kis pénznek tűnik (nyugati fizetések szempontjából ) és szerintem sokan brahiból is megadják lapok nélkül az emeléseket NL asztaloknál is.
A kérdésem tehát: van-e értelme FL asztaloknál kezdeni?

Smithy
Válasz yakuzamoon kommentjére
2009. jún. 13. 9:06

"Emlékszem az interjú alanyok között is volt aki FL-en kezdte."
Mikor elkezdődött ez az egész online mizéria, akkor minden teremben a FL játékok domináltak, aztán megfordult a dolog...
50$ NL10-re? Hát ez nem túl sok (5 beülő ugyebár). Nem vagyok képben az NL10-es bonuszokban, de talán érdemes lenne nézni valami olyan FD-t amit ki lehet venni micro limiten is.
Összességében hajrá, nyomasd, de ne nagyon lepődj meg, ha első nap elveszíted a bankrollod.

plastikman0
Válasz Smithy kommentjére
2009. jún. 13. 9:17

a lehető legkisebb téten játszál... én gyűlölöm az FL-t, de ezzel bukhatsz a legkevesebbet...:) egy rövid időre ezt ajánlanám... aztán mehet az NL

Zoli
2009. jún. 13. 9:33

A kérdésem tehát: van-e értelme FL asztaloknál kezdeni?

Ha szeretnél stabilan 0,001 PTBB/100-as eredménnyel 142 asztalon rakebackért grindelni robotok ellen mindenképpen jó választásnak tűnik az FL. Minden egyéb esetben no limit, lehetőleg 6max. A könyveket, cikkeket el kell felejteni, időpocsékolás. A fórumokra rengeteg handet postolni de csak a jó játékosokra figyelni, mert sokan sok hülyeséget összehordanak. Ha már ps-en vagy ott figyelj a videokra és az edzőkre! Én a jó játékosok hand elemzéseit kinyomtatom papírra, és időröl időre átolvasom/átgondolom mert sokkal hatékonyabb mint a fórum bogarászás. Ha így csinálod napi 3-4 órában kb. egy év múlva már nyerő lehetsz. Ez nem vicc.

plastikman0
Válasz Zoli kommentjére
2009. jún. 13. 9:49

" Minden egyéb esetben no limit, lehetőleg 6max " nem biztos hogy egyből 6maxozni kéne... szvsz először mindenképpen FR.

Romsy
Válasz plastikman0 kommentjére
2009. jún. 13. 10:14

ha minden igaz elég kezdő vagy és az 50$ is elég szegényes, ha nem szeretnél befizetni a saját pénzedből is, ezért szerintem

amíg megszokod a játék menetét, illetve több asztalon (több lappal, több boardon) a stratégiád használni / fejleszteni, addig játsszál fix limiten, aztán ha úgy érzed átlátod a pozíciók lényegét, illetve tudsz relatív handerősségben gondolkodni, akkor térj át no limitre, de a legkisebb téten 0.01/0.02, vagy 0.02/0.05 és kövess valami használható bankrollmanagementet.

gl

darklol
Válasz Romsy kommentjére
2009. jún. 13. 10:26

szerintem olvass kicsit utána a fix limit / no limit fr/sh témakörnek és tűzz ki célokat a jövőt illetően és onnan indulj

tehát ha a jövőben fix limit fr játékos akarsz lenni mostani aggyal akkor kezd fl fr micro téten

az fl jobb a br management miatt de viszont nehezebb lesz áttérni nl-re

a jövő jelenleg mindenképp a nl sh játéknak kedvez, 50$ elég jó br nl2 höz ahol szerintem kezdetben egy nagyon feszes stratégiával megtudod érteni a játék alapjait és ahogy nő a br és a magabiztosság úgy ellehet kezdeni lazulni és trükköket tanulni

yakuzamoon
2009. jún. 13. 13:56

Azt hiszem előbb freerollokon próbálom ki magam aztán majd meglátom mire megyek. Hétvégére le is szerveztem párat, nem is értem eddig miért nem játszottam ezeken a versenyeken.
Köszönöm a segítséget, nem számítottam rá, hogy ennyi választ kapok. Később még biztos zaklatom a fórumot :)

Tiger
2009. jún. 13. 15:20

Régen nagyon sokan FL-en kezdtek. Kezdésnek jó, mert kis bankrollal is lehet tolni, kisebb az ingadozás és kisebb hibákat lehet elkövetni.

Bankrollt építeni is jó, én is 50-60$-ral kezdtem PS-on, az meg NL-re elég kevés...

Ha túl sokat játszik FL-et az ember, akkor utána nehezebb a váltás NL-re, szóval túl sok időt nem érdemes itt maradni... nyilván NL-ben van a jövő.
(Felfelé már alig van FL asztal.)

Kezdésnek szerintem full ring jobb, de ez lehet játékos függő.

Másik lehetőség short stack játék NL-en oda kisebb bankroll is elég, de ezt nem ajnánlom mert:
1. egyrészt utálom a SS-eket:D
2. másrészt nem tanulsz meg játszani normálisan, nem fejlődsz stb

Vagy NL1-2-n full beülős játék, ez jobb szerintem, oda meglenne a 40 buyin bankroll is.

Tiger
Válasz Zoli kommentjére
2009. jún. 13. 15:34

Ha szeretnél stabilan 0,001 PTBB/100-as eredménnyel 142 asztalon rakebackért grindelni robotok ellen mindenképpen jó választásnak tűnik az FL. Minden egyéb esetben no limit, lehetőleg 6max. A könyveket, cikkeket el kell felejteni, időpocsékolás. A fórumokra rengeteg handet postolni de csak a jó játékosokra figyelni, mert sokan sok hülyeséget összehordanak. Ha már ps-en vagy ott figyelj a videokra és az edzőkre! Én a jó játékosok hand elemzéseit kinyomtatom papírra, és időröl időre átolvasom/átgondolom mert sokkal hatékonyabb mint a fórum bogarászás. Ha így csinálod napi 3-4 órában kb. egy év múlva már nyerő lehetsz. Ez nem vicc.

Hát...
Először is nincs 142 FL asztal:D
De viccet félretéve, szerintem 2-3 PTBB/100 simán kijön FL-en, szóval lehet építkezni azért.

De én is NL-re szavazok, ha én 50$-ral kezdenék most egy teremben, akkor már tuti nem fix limittel, hanem NL-el kezdenék 1-2 centen.

Azért azt nem mondanám, hogy a könyveket el kell felejteni, van jópár hasznos azért, ami főleg kezdőknek sokat segít.

Jó játékosok: NL25-ig nem hiszem hogy van ilyen bárhol is. Mármint nyilván regulárok vannak, de sok a fish is, és ezeket kell lehúzni.:)

Hand elemzés, fórum olvasás nagyon hasznos!
Én pl. sokat tanulok itt a fórumon a postolt handek elemzéséből.
Illetve érdemes megnézni pár akadémiás videót, nekem az is sokat segített.:)

Élő ügyfélszolgálat