Néhány kezdő kérdés
Sziasztok!
Több kevesebb kihagyással már régebb óta pókerezek, de most szántam rá magam komolyabban.
Eddig főleg fix limiten játszottam (mikro téten: 0.10-0.20$ és 0.25-0.50$) most tervezgetem no limitre való áttérést.
Előtte viszont pár könyvet végig akarok olvasni, nem akarok 0 tudással belevágni.
Tudtok ajánlani valamit?
Eddig ezeken a könyveken vagyok túl:
1. Ed Miller: Bevezetés a Hold'em Pókerbe
2. Ed Miller, David Sklansky, Mason Malmuth:Small Stakes Hold 'em: Winning Big With Expert Play
3. David Skalinsky, Mason Malmuth: Hold’em Poker For Advanced Players
4. David Skalinsky: Theory of Poker
Ezek főleg fix limitről szólnak.
No limitre eddig ezeket találtam:
1. David Skalinsky, Ed Miller: No Limit Hold'em Theory and Practice (ezt most olvasom)
2. Dan Harrington: Harrington on Hold'em Vol. I-III. (ez lesz a következő)
3. Barry Greenstein: Ace on the River
Én főleg 10 fős asztalokon játszok, erre van valami jó preflop indulási táblázat?
Pókerakadémián találtam egy 6 főset, kérdés ez mennyire jó full ringre? Valamint a fix limtes preflop indulási stratégia mennyire használható no limiten?
Másik kérdésem, hogy egy adott asztalhoz mennyi pénzzel érdemes beülni? (Fix limiten igazából nem volt nagy szerepe, mert a pénz nagy részét nem lehetett kihasználni.) Egyik könyvben azt olvastam, hogy sok esetben jó short stackkel játszani, mert van pár előnye. Kérdés mit is takar a short stack? (<50 BB?)
Egyik szintről mikor érdemes feljebb lépni? Mennyi BB szükséges adott szinthez a biztonságos játékhoz?
Kezdő/Középhaladó játékosnál mennyi BB/100 értéket lehet reálisan kitűzni eleinte? Van-e különbség a fix és no limit között az elérhető BB/100 értékek között? (olyan 2-3-4-5 BB/100-at olvastam, nekem most olyan 2 körül van, igaz ez fix limiten)
Versenyek közül melyikre érdemes nevezni? Eddig főleg freerollokat próbáltam, de ott 1000+ főből elég nehéz az első 10-ig eljutni, e fölött meg nem nagyon fizet semmit, szóval nem éri meg... Jelenleg az 1-2-3 asztalos Sit and Go versenyeken gondolkodom. Persze csak ha már lesz egy kis no limites tapasztalatom. Egyébként mennyire más no limit versenyen illetve cash gameben játszani? Más stratégia kell hozzá?
Nah, most kb. ezek jutottak eszembe.
Előre is köszi a válaszokat:
Tiger
Sztem eddig nagyon hasznos könyveket olvastál el. Szintén nagyon jók azok a No Limit Hold'em témájú könyvek, amelyeket még említettél. További infó az ajánlott könyvekről a következő linkeken találhatsz:
Ajánlott könyvek induláskor
Ajánlott póker könyvek bemutatása
Semmiképpen sem javasolnám a short handed indulási táblázatot full ringre. Ellenben utóbbiról is találsz infót az oldalon. Lásd:
Full ring induló stratégia
Ami a beülő buyin nagyságát illeti, én mindig is a full beülő híve voltam, de valóban vannak előnyei a shorthanded taktikának. Ezzel kapcsolatban a személyes véleményem, hogy a legjobb short handed taktika, amikor 20BB-vel ülünk be. Szintén nem tartom rossznak a 75BB-vel való leülést sem. Amit viszont igenis annak tartok, az a fél buyines taktika. Itt teljesen elvész a kis párok implied odds-a, ezzel szemben pedig a preflop all in-hoz meg túl sok pénzzel játszunk. Meg sok más shorthanded játékosok által preflop agresszíven játszott lap esetében is igaz ez. De erről bővebben a következő linken találsz részleteket:
Short stackek
A szintváltásról:
Bankroll management és a szintváltás - No Limit Hold’em
Azt is kérdezted, hogy mennyit lehet nyerni. Na ez egy igen jó kérdés, nagyon nehéz pontosan megmondani. Ez sztem csak tőled függ. Van nekem olyan barátom, aki az elmúlt 20k handet 11BB/100-zal hozta NL50-en, egy másik meg például 50k handet 5BB/100-zal NL200-on. Nekem is volt többször igen jó időszakom, lásd pl. a képeket a következő cikkben. Olyan ismerőseim is vannak, akiknek pedig sajnos nem megy ilyen jól mostanság, sőt. Ismered a mondást: egyszer fent, máskor lent.
További infók a reálisan elérhető BB/100-ról ezen a linken
Az online versenyek terén nincs túl nagy tapasztalatom, így ebben nem mernék tanácsot adni.
Köszi a segítséget.
A könyvek után valószínűleg a 2+2 fórumot fogom átböngészni. Kicsit nézelődtem ott és valóban: az az oldal egy kincses bánya.:)
pár kifejezés
see bet , vagy three bet nem tom.... ?
squezze?
és lécci akinek van ideje pár rutinosabb kifejezést írjon le amit használnak...
squezze?
squezze?
köszi:)
köszi medgypeti és adnimnak is... valóban jó lenne kitőlteni:) azonban sokat segítene ha ilyen "játék közben használatos" esetleg statisztika szempontjából fontosabb dolgok lennének benne mert az ilyen.
"all in"... meg "raise" és hasonló valóban alap dolgok szinte bárhol megtalálhatóak de mivel én ezt a helyet szeretem a legjobban;) ezért gogo Akademia:D