Póker Fórum Archívum > Kérdések - Válaszok > NL10 - Pocket párok megjátszása??

Chryss85
2008. máj. 17. 16:32

NL10 - Pocket párok megjátszása??

Ti hogy játszátok meg a PP-ket?

1) Preflop melyik pozícióból melyik PP-kkel emeltek?
2) Preflop melyik PP-kkel calloltok 3betet?
3) Postflop ha jön a nem jön a set, akkor cbet?
4) Akkor is cbet, ha 2-4 ellenfél is van?
5) Ha jön a set, és előttünk emeltek, akkor érdemes csak megadni, hogy a többieket ne ijesszük el - persze ha nem veszélyes annyira a board?

Köszi

Vika
Válasz Chryss85 kommentjére
2008. máj. 18. 3:27

Ti hogy játszátok meg a PP-ket?

1) Preflop melyik pozícióból melyik PP-kkel emeltek?
2) Preflop melyik PP-kkel calloltok 3betet?
3) Postflop ha jön a nem jön a set, akkor cbet?
4) Akkor is cbet, ha 2-4 ellenfél is van?
5) Ha jön a set, és előttünk emeltek, akkor érdemes csak megadni, hogy a többieket ne ijesszük el - persze ha nem veszélyes annyira a board?

Köszi

1. Elvileg az SB és a BB kivételével minden PP-vel emelünk mindenhonnan. Gyakorlatban ez már nálam nem 100%-ig így néz ki, mert NL10-en sokan nagyon nehezen dobnak, rengeteg a fogalmatlan hobbijátékos, ezért nagyon ritkán téved olyan asztalhoz az ember, ahol próbálkozgat kis párokkal cbetelni, ne adj' Isten second barrel-t elengedni. Ilyen asztaloknál a kis PP-ket úgyis kizárólag csak a set értékéért érdemes játszani.
Összességében nálam nagyon asztalfüggő ez a kérdés. Ha szinte mindenki lüke, és folyamatosan jön a 3bet, aztán boardon az izmoskodás, akkor óvatosabban játszom meg a PP-ket. Az értéktelenebbeket inkább csendesebben (ha set jön és hülye az asztal, akkor jó eséllyel kifizetik így is), a nagyobbakat viszont őszintén, normál módon.

2. Ez függ a 3bet mértékétől, és attól is, hogy milyen képem van az ellenfélről. Ha nem HU szitu néz ki flopon, akkor minden PP-vel callolok, ha a lejövő setre várható érték nyereséggel kecsegtet hosszú távon, ha viszont egyértemű, hogy ketten maradunk flopon, akkor már nagyon erősen meggondolom a közepeseket is, illetve megint fontos, hogy ki az ellenfél. Ha egy kifejezett idióta, akkor nyilván nagyvonalúbban adok meg 3betet közepes párokkal akkor is, ha várhatóan csak ketten maradunk postflop.

3. Amikor ketten maradunk, és preflop én voltam az agresszor, akkor gyakorlatilag 100%-ban cbetelek. A gond inkább akkor van, ha adja a másik, és a flop nem igazán talált el. Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy egy közepes PP-vel érdemes-e elereszteni egy értelmes méretű second barrel-t. Mivel nagyon rossz a dobási hajlandóság NL10-en, így ez nem könnyű kérdés. Megint csak közhelyet tudok írni, ellenféltől függ. Ha van róla tapasztalatom, és tudom, hogy tisztel valamennyire, akkor nyilván érdemes nyomulni, de ha tudom, hogy minden sz.rt megad, akkor már inkább lassítok, ha a board veszélyesnek látszik.

4. Na ez viszonylag egyértelmű. Ha legalább hárman maradtunk bent, akkor sokkal óvatosabb vagyok a kevésbé izmos kézbe kapott párokkal. Az ok prózai, nagyrészt bármi lehet az ellenfeleimnél, sokan imádnak slowplay-elni monstereket, illetve túlértékelni gyengébb kezeket, amiket értelmes ember dobna egy feszesebb játékos jobb cbetjére. Szóval ha nincs HU, akkor szerintem érdemes óvatosnak lenni.

5. Ha értelmeset emelt előttünk az ember, és érezhető rajta, hogy a következő utcában is nyitni fog, akkor persze igen, már ha tényleg veszélytelen a board. Ha viszont kisebb veszélyt is látsz (és persze nem ketten vagytok játékban), akkor inkább pakold vissza neki, fizessen csak a játékban lévők közül, aki hülye. Sokan úgysem tudnak még lyukas sort sem dobni, annyira sötétek. (Tegnap így húzott le egy igazi gambler, aki olyan idióta módon játszott végig, hogy már az agyvérzés kerülgetett tőle. Képes volt a két beülőjét feltenni 4 nyomorult out-ra, nem zavarta, hogy előtte ketten is komoly erőt mutattunk, nyilvánvaló volt, hogy semmi esélye, és matematikailag iszonyatos hiba volt betolnia a pénzét. Az más kérdés, hogy leesett a buzzancsnak a csoda, de most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy sokan be fogják tolni a pénzüket teljesen kilátástalan helyzetben is több résztvevős potban, mert csak a pot méretét látják, meg az esélyt, hogy leeshet a lapjuk, szerintem ne adjunk nekik szabad lapot, még ha 4 out-juk van, akkor sem. Fizessenek csak azért a néhány mákolásért rendesen!)

Összefoglalva: nehéz egyértelmű választ adni. Sok az őrült ezen a limiten, a legtöbben nincsenek tisztában a póker alapvető matematikájával sem, ezért sokszor nem is cselekszenek "józanul". Én úgy vagyok vele, hogy JJ alatt akkor vagyok nyugodt, ha setet flopolok. ;)

Vika
Válasz Vika kommentjére
2008. máj. 18. 3:37

A kettes pontnál nyilván arra gondoltam a HU és a több résztvevős pot emlegetésénél, hogy még preflop jobban örülök a több embernek, mivel így jobb odds-ot kapok arra az esetre, ha jön a set, mivel kis pároknál egyértelműen, míg közepes pároknál helyzettől és asztaltól függően úgyis a set értékében gondolkodhatok.
(Egyébként klasszikusan nyilván az a jó és kívánatos eset párokkal, ha csak egy ellenfél marad flop előtt, míg a kombinatív lapoknál az, ha több.)

Vika
Válasz Vika kommentjére
2008. máj. 18. 3:56

Ha egyes mondataim kicsit zagyvák, akkor azt írjuk az álmosság számájára. Visszaolvastam, és néhány helyen elég fura lett a megfogalmazásom. ;)

Amit még hozzá akartam tenni a 4-es ponthoz: NL10-en megfigyeléseim szerint imádnak float-olni főleg a gyenge észak-amerikai játékosok. Sokuknak gyakorlatilag ez az egyetlen komolyabb fegyvere egy értelmesebb ember ellen. Sokszor valami tré lappal megadják flopon az emelésedet, aztán turn-ön rádtolják az összes zsetonjukat. Na ilyenkor találgass közepes PP-vel egy lecallolt flopos emelésed után, hogy tényleg totál "air"-e az ürge, vagy egy tipikusan agyonslowplay-elt mostere van-e, esetleg tényleg talált valamit a flop-on és turn-ön...

Chryss85
Válasz Vika kommentjére
2008. máj. 19. 23:50

Köszi Vika a szép hosszú írást. Jó volt olvasni. Komolyan, nincs kedved írni egy cikket az NL10-es tapasztalataidról, valami összefoglaló féleséget, vagy hogy miket tanultál, stb? ;)

Amúgy melyek azok a helyzetek, amikor eldobod a PP-det preflop?

Élő ügyfélszolgálat