Póker Fórum Archívum > Kérdések - Válaszok > Pszichológiai értékhatár

illese
Válasz kanrich_ kommentjére
2008. júl. 9. 15:35

Szerintem az a probléma, hogy a legtöbb teremben a 9.99$-os emelés az emelő előtt lévő sok-sok zseton miatt többnek tűnik, mint az egyszer 10$-os emelés, ahol csupán egy zseton kerül az asztalra...

Ezt már több cikkben olvastam, tényleg ennyi eszük van? Én sosse nézem a zsetonokat, hanem csak a kiírt összeget (mondjuk a minviewk miatt hiába is nézném...)

Bajkevero
2008. júl. 9. 16:18

Valahol olvastam, hogy ha pl egy bizonyos szituban altalban 200-val nyitsz, akkor neha erdemes kiprobalni 222, vagy pl 197-vel nyitni. Alitolag osszekeveri az ellenfelet...

a kanrich altal leirt szitu is el. A 99.9 vizualisan sokkal tobb zseton, mint a 10. Tehat a Tesco-s hasonlattal elve pont ellenkezo hatast ersz el, mit az 1000Ft helyett 999Ft (bar ez a Tesconal mar teljesen hulyeseg, hisz nincs 1, 2 FT :))) )

titcar
2008. júl. 9. 17:12

Szerintem az a probléma, hogy a legtöbb teremben a 9.99$-os emelés az emelő előtt lévő sok-sok zseton miatt többnek tűnik, mint az egyszer 10$-os emelés, ahol csupán egy zseton kerül az asztalra...

ígyvan én azt szoktam ha inkább dobatnék akkor emelek mondjuk 17.75öt, ha meg szeretném hogy megadják akkor 18at :) (persze nem mindig)

touron meg lehet azt hogy összevissza számokat emelünk az említett 111 , 222 , 88 stb a király nálam bár ez csak talán kicsit megzavarja az ellent más értelme nincs :)

Littlemage
Válasz Bajkevero kommentjére
2008. júl. 9. 17:14

(bar ez a Tesconal mar teljesen hulyeseg, hisz nincs 1, 2 FT :))) )

:D :D :D

Lev729
2008. júl. 9. 17:16

Szerintem biztosan számít. Gondolj bele abba, hogy ha rossz hangulatban játszol valószínűleg nem lesz olyan jó az eredményed, mintha energiától duzzadóan, feldobottan játszol. Lehet, hogy azt érzed, Te nem hibáztál, de mégiscsak. Azt hiszem, ezt már sokan tapasztalhattuk is.
Szerintem ez amolyan "tudatalatti" dolog, épp úgy mint a "furább" emelések.
Én mostanában elég gyakran csinálok a megszokottól eltérő emeléseket. Pl: 0.8-os potba, mondjuk 0.6 helyett 0.55-t.
Persze nem tudom, hogy ez milyen irányban befolyásol, de én azon a véleményen vagyok, hogy mindenképpen számít.

kanrich_
2008. júl. 9. 20:22

Tehat a Tesco-s hasonlattal elve pont ellenkezo hatast ersz el, mit az 1000Ft helyett 999Ft (bar ez a Tesconal mar teljesen hulyeseg, hisz nincs 1, 2 FT :))) )

A Tesco-ban illetve a kereskedelemben nagy általánosságban van értelme a dolognak. Marketingben még oktatják is ezt, hiszen felmérések szerint az emberek jó része az 1999-et inkább ezervalamennyinek hallja, és csupán a kisebbik hányada kétezernek. (Zárójelben jegyzem meg, hogy leginkább a gyengébbik nem képviselőit lehet így "becsapni").
Ja,és ismeritek a dörgést, amikor meg haza az asszony és azt mondja a férjének:

Asszony: "Drágám, kinézem egy tök jó ruhát, annyira kéne."
Férj: "És mennyibe kerül az a ruha?"
Asszony: "Nem olyan sok, csak tizenvalahányezer..."
Férj: "Na jól van Drágasagom, de csak most az egyszer"

Persze a ruha 19.999-be kerül.

Slash
2008. júl. 9. 22:02

Azt is hallottam, bár lehet h ez többek számára alapműveltség:), hogy a boltokban direkt azért pakolják így egymásra az árut, hogy minél könnyebben leboruljon és ha a vevő leborítja akkor már csak lelkiismeretből betesz egyet a kosarába:)

zoltanh
Válasz Slash kommentjére
2008. júl. 9. 22:04

kanrich: ismerős...... :D

Slash: szerintem egyszer olvasd majd el a Tesco titok című könyvet. Srác aki ott dolgozott leírt mindent :)

Lev729
Válasz zoltanh kommentjére
2008. júl. 9. 22:25

Közgázon már első évben, amikor marketinget tanultunk merültek fel hasonló technikák. Bár még a Tesco könyvet nem olvastam, néhány dolog még maradt az órákról.

Nincs óra az áruházban, hogy nehogy emiatt siess, mert észreveszed mennyi az idő.
Nem csak azért mossák állandóan a padlót, hogy szép tiszta legyen, hanem hogy jó csúszós is, és így megint csak nem fog az ember ész nélkül végig rohanni.
Az hogy a fő élelmiszerek a bejárattól legmesszebb vannak, szerintem már alap mindenhol.
Rendszeresen újrarendezik a polcokat, hogy mindig át kelljen menni az egészen. Hiába szokod meg hogy a cukor az 5. sorban van, egy hónappal később már tuti nem ott lesz, (és persze, azt fogod megtalálni utoljára...)
A gyerek cuccok (csoki, cukorka, stb.) lent vannak, hogy ők pont észrevegyék, illetve amíg várnak a pénztárnál.
A "kiemelt" áruk szemmagasságban, az ugyanolyan de gagyibb termékek meg vagy legalul, vagy legfelül, ahonnan nincs kedved előbányászni :)

Most hirtelen ennyi jutott eszembe. Tudom, hogy szerintem a legtöbbel azért nem mondtam már újat, de hátha valaki még nem figyelt ezekre. :) (Én az órát azóta is keresem, hogy valahol hátha...:D)

water2
2008. júl. 10. 8:29

Na ezt már én is kipróbáltam és úgy tűnt, hogy beválik. Én pl. soha nem szoktam kerek számnyit emelni, pont az elrettentés miatt.

Igazából a példa szerencsésebb lett volna úgy hogy 2 dollár van a potban és fél pot körülit akarok emelni. Akkor már műküdhet a dolog, mert a 0,95 mégiscsak 0-val kezdődik.

Élő ügyfélszolgálat