Rövidítések! Segítsetek, mert kínai...
Sziasztok!
Már elolvastam a "Fórumban használatos rövidítések..." topicot, meg gugliban is keresgettem rövidítéseket, de ott nem találtam mindenre magyarázatot és nekem az alapok is kellenek, mert bár pókerezem már egy 1,5 éve hébe-hóba, ezeket a kifejezéseket, rövídéseket soha nem használtam és eddig nem is találkoztam velük sehol, így nem igazán értem, miről is beszéltek. JA! és eddig még nem is játszottam pénzben, de úgy tűnik ezen a héten töltök majd fel valamennyit.
Szóval, ilyenekre gondolok, hogy:
-3betelés 4betelés
-"all in ev"
- pl.: 20BI
- +/- EV
-downswing
- mi az a "beülős"
-az NL 25, 50, 100 az azt jelenti, hogy annyival kell beszállni a partiba, igaz? (és persze emellett no limites)
-NL10FR ebben az FR mit jelent?
-SH= short handed -azaz?
- a 4- 5- 6max, az azt jelenti, hogy annyi játékos ül az asztalnál, ugye?
-itt pl. egy ilyen buy-in-nál: $5+$0,50, itt a 0,50 az mi? az a rake, ami a teremnek megy? és akkor ez egy NL5-ös verseny lenne?
-mi az a rakeback? ki, hogyan, mikor és miért kapja?
-a rake, az az, amikor a terem kiveszi a saját részét a pénzből, ugye?
meg valami ilyen is rémlik az egyik hsz-ből, hogy "tiltre rakott" ...
(Kifejezéseket, ilyeneket, hogy out of position, meg under the gun, megtaláltam egyből a gugliban.)
Bocs a láma kérdésekért, de szeretném megérteni, hogy miről beszéltek :)
És még lehet, hogy jó pár dolgot ki is hagytam. :D
Egyik nap elmentem a 9-10. oldalig, de ilyen témát nem találtam.
Szerintem ne a google-ban keress, a wikipedia.org többet fog segíteni, főleg az idegen szavak és szakkifejezések tekintetében. Ha utána írod, hogy poker, akkor valószínűbb, hogy a keresett dolgot találod.
A 3-bet/4-bet stb szakkifejezéseket nem állok neki elmagyarázni, mert a fent említett helyen jól le vannak írva. Pár rövidítést azért megmagyarázhatok:
-"all in ev": all in expected value - az az érték, amennyit akkor nyersz, amikor bekerül a pénz és az akkor esélyesebb lap nyer. Emiatt ez lehet + vagy -.
- pl.: 20BI: 20 buy-in - azaz 20 beülő
- +/- EV: expected value, várható érték, szintén + vagy -
-downswing: lefelé irányú kilengés, lejtő vagy hullámvölgybe tartás
- mi az a "beülős": amivel beszállsz egy asztalhoz
-az NL 25, 50, 100 az azt jelenti, hogy annyival kell beszállni a partiba, igaz? (és persze emellett no limites)
Igen, ez jelenti a beülőt (buy-in) az asztalhoz.
-NL10FR ebben az FR mit jelent?: full ring, általában 10 fős asztal (valahol 9)
-SH= short handed -azaz? igen
- a 4- 5- 6max, az azt jelenti, hogy annyi játékos ül az asztalnál, ugye? igen
-itt pl. egy ilyen buy-in-nál: $5+$0,50, itt a 0,50 az mi? az a rake, ami a teremnek megy? és akkor ez egy NL5-ös verseny lenne?
Igen, az a teremé, de a rake a cash game potjaiból vonódik. Ez itt konkrétan a fee, azaz a verseny díja, amit a terem a rendezésért szed be. Szerintem fogalomzavar az NL5-ös verseny. Ez egy ilyen nevezésű verseny. Ha ez mondjuk pot limit omaha, akkor nem NL...
-mi az a rakeback? ki, hogyan, mikor és miért kapja?
Ha cash game-et játszol, akkor a terem a bizonyos méretű kasszák után rake-et von le. Ha olyan helyről regisztráltál, ahonnan rakeback-et ajánlanak, akkor az általad termelt rake megegyezés szerinti százalékát visszakapod.
-a rake, az az, amikor a terem kiveszi a saját részét a pénzből, ugye?
igen, lásd fentebb
- meg valami ilyen is rémlik az egyik hsz-ből, hogy "tiltre rakott" ...
Ez pedig egy mentális állapot, amikor az embert valami kizökkenti az optimális játékából. Azaz nem szándékos a dolog és általában negatív az EV-je. :)
Szia!
Nem ígérem, hogy mindenre tökéletes válasz lesz, de próbálkozom :)
-3betelés 4betelés
Hú vinczesz & Lev729! Köszönöm!! Így már érthetők a dolgok!! :D
Amúgy, ha valakinek még eszébe jutnak, itt még nem felsorolt rövidítések és kedve is lenne megosztani, nagyon örülnék neki és gondolom a többiek is, akik hozzám hasonló szinten kezdenek. :)
én anno, mikor itt olvasgatni kezdtem, ezeket mind megtaláltam, hamar rájöttem, kivéve a WP jelentésére. na azt kerestem egy ideig.
jelentése well played, vagyis ügyesen, jol megjátszott. :)
Teszt
Na és akkor a következőek mit jelentenek?
oop, squeeze, float, slow play, bad beat
Csak, hogy bővítsük a kezdők tudástárat... :-D
Na és akkor a következőek mit jelentenek?
oop, squeeze, float, slow play, bad beat
Csak, hogy bővítsük a kezdők tudástárat... :-D
szvsz ezt valami mindig megtalálható írásban kéne összefoglalni, mert így egy idő után minden 20szor le lesz írva és olyan hosszú lesz a topic, hogy úgysem áll neki senki elolvasni, tehát megkérdezik 21edszerre is :)
szvsz ezt valami mindig megtalálható írásban kéne összefoglalni, mert így egy idő után minden 20szor le lesz írva és olyan hosszú lesz a topic, hogy úgysem áll neki senki elolvasni, tehát megkérdezik 21edszerre is :)