Póker Fórum Archívum > Kérdések - Válaszok > Tanulási módszertanok

GStealer
2012. márc. 20. 19:49

Tanulási módszertanok

Milyen módszerekkel, hogyan csináljátok? Főleg az érdekel, kinek hogyan ragad meg a legkönnyebben az anyag. Én jegyzeteli szoktam még a cikkekből is, amiket utólag többször átolvasok, amíg nem tudom visszaidézni a saját szavaimmal. A probléma, hogy nem érzem azt, hogy ezzel a megoldással nagyobb mennyiségű infó tudna megragadni naponta.

Arsen
Válasz GStealer kommentjére
2012. márc. 20. 20:05

jó téma, érdekel :)

én most két dolgot próbálgatok, mivel most nyelvsulizok, kicsit megpróbáltam megkönnyiteni a dolgomat nyelvtanulás terén: Emlékezz a megtanultakra - a nagy ANKI leírás (és videó) | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás

szavak memorizálására egyik legjobb dolog, de valszeg mindenre kihasználható ami memorizálást igényel. lehet felrakni telefonra, gépre, szóval lehet veretni egész nap amikor épp unatkozik az ember. egyébként ezen az oldalon csomó dolgot lehet találni nyelvtanulással kapcsolatban. egy projektet csinál a srác, 5 év alatt megtanulni 5 nyelvet.

a másik dolog ami elkezdett érdekelni az a mind mapping, gondolati térkép készítése. ezt a könyvet olvasom éppen:

Amazon.com: The Mind Map Book: How to Use Radiant Thinking to Maximize Your Brain's Untapped Potential (9780452273221): Tony Buzan, Barry Buzan: Books

a lényege ennek, hogy több készséget kihasználva, jobban működjön a jegyzetelés, emlékezés, stb. van csomó program amivel lehet készíteni ilyen gondolati térképeket, de egyik barátom aki ebből írta diploamunkáját, ő mondta hogy a legegyszerűbb lényegében mindig a papír és több színes toll. most hogy befejezte a sulit, azt mondja hogy sajnálja hogy nem jött rá hamarébb erre a módszerre, mert sokkal effektívebb mint a mostani jegyzetelési sémáink, szerinte ezt kellene tanítani a gyerekekkel már kiskoruktól. a könyv is azt írja, hogy az emberek 95%-a még a jegyzeteit is rosszul készíti, nem használunk ki minden lehetőséget. vannak nagyon szép, szinte művészi gondolati térképek is:

http://resourcebank.sitc.co.uk/Resources/EA/ArgyllBute/ObanHigh/IanGowdie/IaGo_J001ArtdepMindmap.jpg

titcar
2012. márc. 20. 20:58

Milyen módszerekkel, hogyan csináljátok? Főleg az érdekel, kinek hogyan ragad meg a legkönnyebben az anyag. Én jegyzeteli szoktam még a cikkekből is, amiket utólag többször átolvasok, amíg nem tudom visszaidézni a saját szavaimmal. A probléma, hogy nem érzem azt, hogy ezzel a megoldással nagyobb mennyiségű infó tudna megragadni naponta.

a választ nagyban befolyásolja, hogy mit akarsz megtanulni. nincs tuti módszer, mindenki másképpen tanul. ha nem tudod felidézni a saját szavaiddal az amiatt is lehet pl. mert nem érted kellőképpen, hogy miről van szó. ez több dolog miatt is lehet, de a leggyakoribb ok szerintem a túl sok ismeretlen kifejezés (ide sorolandó az is, aminek nem ismerjük a pontos, mögöttes jelentéstartalmát) ekkor ezeket ajánlatos letisztázni, vagy ha túl komplex dolgot próbálsz egyszerre megérteni, ezt pedig több kisebb egységre való tagolással lehet feloldani.

GStealer
Válasz titcar kommentjére
2012. márc. 23. 20:17

A megértéssel szerencsére eddig sosem volt gondom a pókerben.:)

Arsen: Ez az Anki nagyon jónak tűnik, te használod? Nekem elsőre egy módszer ugrott be, amivel pókerhez is hasznos lehet: egyik oldalára leírok egy szituációt, a másikra pedig a readet/megfelelő lépést. Más ötleted van esetleg hozzá?

PoloSanyi
2012. márc. 25. 7:32

Az már pozitív, hogy SLAYER indul el az első videó elején :)

Arsen
2012. márc. 25. 17:33

Arsen: Ez az Anki nagyon jónak tűnik, te használod? Nekem elsőre egy módszer ugrott be, amivel pókerhez is hasznos lehet: egyik oldalára leírok egy szituációt, a másikra pedig a readet/megfelelő lépést. Más ötleted van esetleg hozzá?

hát, ez így húzós szerintem, mivel nagyon nehéz megmondani sokszor, hogy mi a megfelelő lépés, mivel ugye a dolgok ennél sokkal bonyolultabbak. én inkább szavak megtanulására használom, egyelőre. esetleg arra lehetne használni szerintem, hogy pl. megtanulni fejből hogy egy 10%-os utg openraising range milyen lapokat tartalmaz, így amikor 3beteled, fogod tudni, hogy kb. a rangejéből miket szeretnél dobatni, de lehet baromság, csak egy ötlet. ez az anki inkább valóban konkrét memorizálásra jó.

én továbbra is a mind map-ekben látok több fantáziát poker terén, itt egy példa:

Image

Élő ügyfélszolgálat