Licitek kis limiten (25 NL 6 max)
Sziasztok!
Kíváncsi lennék a véleményetekre arról, hogy a kis tétű NL asztalokon gyakori liciteket játék közben hogyan értékelitek. Egy ideje figyelem ezeket, és próbálok statisztikát (kockás papír + strigula) készíteni arról hogy egyik-másik mit jelent. Lehet hogy nem sok értelme van ennek a megközelítésnek, de azért összeírtam:
1. Vaklopási kísérletet általában 3-4BB, adom a kisvakról vagy nagyvakról, majd a flopon nyitok bármivel egy ellenfél ellen. A flopon erre 10-ből kb. 4x dobnak, 4x megadnak, 2x visszaemelnek. Valószínűleg azért nem jó, mert könnyen azt gondolják hogyha tényleg van valamid miért nem várod meg a c-betet és emelsz vissza? Amikor megadnak, vagy emelnek akkor általában már bukta, úgyhogy ez mínuszos.
2. Erősebb lappal kisvakról, vagy nagyvakról visszaemelek, majd nyitok a flopon. 10-ből kb. 3x dobnak már preflop, a maradék 7-ből meg kb. 4x a flopon. Ez pluszosnak tűnik, csak elég nehéz megszokni főleg AK, AQ jellegű lapokkal. Hátránya, hogy a flopon könnyen belekeveredünk egy olyan partiba amiben esetleg semmi keresnivalónk.
3. Ez a kedvencem, mini-raise. (Ma is kifizettem egyet, pedig tudtam hogy nem kéne.) Szerintem 10-ből min. 8 nagyon erős hand a flopon, legalább két pár vagy szet. Azt jelenti, hogy "csak ezt a kicsit fizesd még ki légyszives!" Az overpárokkal (holnaptól) standard fold.
4. Mini bet. Na ez idegesít a legjobban. Főleg a laza passzív játékosok mániája, azt jelenti hogy "van valamim légyszi ne emelj már!" Általában second vagy alsó pár, kis pp, esetleg draw, és gyakran mind a három licitkörben csinálják. Az a baj, hogy visszaemelni csak akkor érdemes ha tényleg van valamink, mert 10-ből 6x call. A többi esetben általában dobnak, és csak nagy ritkán emelnek vissza. Úgy tűnik mintha a riveren történő visszaemelésre már hajlamosabbak lennének dobni, de ebben nem vagyok biztos.
5. Kis emelés veszélyes boardon, több ellenfél ellen. Arra gondolok, hogy a flop QQ5 szivárvány, és 2-3 ellenfél van mögöttünk. Ilyenkor korai pozícióból meg szoktam próbálni egy kis emelést 1/3 pot. 10-ből kb. 5x dobnak, 4x call, 1x re-raise. Ez elég olcsó módja a blöffnek, úgyhogy akár pluszos is lehet.
6. Amit nem striguláztam, de nagyon érdekelne az a flopon a c-betre történő visszaemelés, akár egy second párral, vagy egy közepes pp-vel. Azt hiszem magasabb limiteken ezt sokan csinálják.
Nagyon örülnék ha sokan hozzászólnátok, mert tényleg foglalkoztat a kérdés!
Köszi: Z
1. Vaklopási kísérletet általában 3-4BB, adom a kisvakról vagy nagyvakról, majd a flopon nyitok bármivel egy ellenfél ellen. A flopon erre 10-ből kb. 4x dobnak, 4x megadnak, 2x visszaemelnek. Valószínűleg azért nem jó, mert könnyen azt gondolják hogyha tényleg van valamid miért nem várod meg a c-betet és emelsz vissza? Amikor megadnak, vagy emelnek akkor általában már bukta, úgyhogy ez mínuszos. Ezt nem tartom jó ötletnek.
2. Erősebb lappal kisvakról, vagy nagyvakról visszaemelek, majd nyitok a flopon. 10-ből kb. 3x dobnak már preflop, a maradék 7-ből meg kb. 4x a flopon. Ez pluszosnak tűnik, csak elég nehéz megszokni főleg AK, AQ jellegű lapokkal. Hátránya, hogy a flopon könnyen belekeveredünk egy olyan partiba amiben esetleg semmi keresnivalónk.Ez már jobban hangzik, minél agresszívebb a játék annál többet kell alkalmazni. Nagy ingadozásokat okozhat.
3. Ez a kedvencem, mini-raise. (Ma is kifizettem egyet, pedig tudtam hogy nem kéne.) Szerintem 10-ből min. 8 nagyon erős hand a flopon, legalább két pár vagy szet. Azt jelenti, hogy "csak ezt a kicsit fizesd még ki légyszives!" Az overpárokkal (holnaptól) standard fold.Melyik holnaptól? :D
4. Mini bet. Na ez idegesít a legjobban. Főleg a laza passzív játékosok mániája, azt jelenti hogy "van valamim légyszi ne emelj már!" Általában second vagy alsó pár, kis pp, esetleg draw, és gyakran mind a három licitkörben csinálják. Az a baj, hogy visszaemelni csak akkor érdemes ha tényleg van valamink, mert 10-ből 6x call. A többi esetben általában dobnak, és csak nagy ritkán emelnek vissza. Úgy tűnik mintha a riveren történő visszaemelésre már hajlamosabbak lennének dobni, de ebben nem vagyok biztos.Én is azt tapasztalom, hogy sokan akik ezt csinálják nem dobnak a visszaemelésre. (legalábbis nem az elsőre) Előny: nagyon jól használható a value bet, blöffölni akkkor érdemes ha már láttuk korábban dobni hasonló helyzetben
6. Amit nem striguláztam, de nagyon érdekelne az a flopon a c-betre történő visszaemelés, akár egy second párral, vagy egy közepes pp-vel. Azt hiszem magasabb limiteken ezt sokan csinálják.Jó módszer a megfelelő játékosok ellen, ezt nekem is többször kellene alkalmaznom.
4. Mini bet. Na ez idegesít a legjobban. Főleg a laza passzív játékosok mániája, azt jelenti hogy "van valamim légyszi ne emelj már!" Általában second vagy alsó pár, kis pp, esetleg draw, és gyakran mind a három licitkörben csinálják. Az a baj, hogy visszaemelni csak akkor érdemes ha tényleg van valamink, mert 10-ből 6x call. A többi esetben általában dobnak, és csak nagy ritkán emelnek vissza. Úgy tűnik mintha a riveren történő visszaemelésre már hajlamosabbak lennének dobni, de ebben nem vagyok biztos.
Én még annyit tennék hozzá, hogy sokan flush és straight drawal csinálják, hogy olcsón láthassák a következő lapot,
valamint hogy flop visszaemelésre sokszor call jön, de aztán ha turn-ön is pot közelit emelünk, akkor már dobják.
Másik csoport aki nagyon jó lappal csinálja ugyanezt, és alíg várja hogy visszaemeljünk rá...én ezt notes-ba azonnal fel szoktam írni, ha ilyet látok
Köszi a válaszokat. Van még néhány további megfigyelésem (statisztika nélkül) kíváncsi lennék, hogy ezekről mi a véleményetek:
- Nem túl agresszív, nem túl jó játékos korai pozícióból 2-3 ellenfélbe beemel potot: általában nem túl erős lap top pár gyenge kicker, second pár ilyesmi. Ha komolyabb lapja volna azt slow play-elné.
- Nem túl jó játékos hosszasan kivár majd, checkel. Ha csak ketten vagyunk kötelező emelni, dobni fog.
- Preflop emelést követően a C-betet némi hatásszünet közbeiktatásával tolni. Úgy vettem észre, hogy ilyenkor gyorsan dobnak, így általában megéri várni egy kicsit emelés előtt. Nem tudom ki hogy van vele, de engem például nagyon feszélyez ha hosszas kivárás után emelnek. A várakozás másodperceiben általában kétpárokat, szeteket, fullokat látok magam előtt. (De azt is utálom, amikor az ellenfél 0,5 másodperc reakcióidővel tolja a válaszokat, ilyenkor direkt jó sokat kivárok "azért mert te ennyire vagány vagy, azért én még gondolkodhatok, nem igaz?")
- Végül a legnehezebb amikor az ellenfél a riveren gyors bet potot, overbetet, vagy all-int tol. Ilyenkor szoktam kifutni az időkeretből, de az a gyanúm, hogy az esetek kb. fele blöff.
- Végül a legnehezebb amikor az ellenfél a riveren gyors bet potot, overbetet, vagy all-int tol. Ilyenkor szoktam kifutni az időkeretből, de az a gyanúm, hogy az esetek kb. fele blöff.