Engem érdekel ez a téma, annak ellenére, hogy sajnos nem vagyok egy jó futó, de azért rendszeresen próbálkozom!
Éppen most fogok elindulni a Margitszigetre hogy körbefussam azt.
Nekem az lenne a kérdésem, hogy ez a futócipő dolog tényleg olyan sokat számít? Nekem nincs ugyanis futócipőm, én a teniszcipőmben szoktam futni, mert valahogy nehezen akarom elhinni, hogy az nem lenne elég jó...
Egy haverom mondta viszont nemrég, hogy mennyivel könnyebb lenne a futás, ha vennék egy normális futócipőt, mert az szinte ellök majd a földtől (???). Mit gondoltok?
Na ma is lent voltam futni olyan este 9 körül a Margitszigeten, immár másodjára (eddig csak 3km-eket futoggattam itt a környéken). Sajnos nagyon rossz időket megyek, régebben futottam itt 30 alatt, ami nekem akkor jó időnek számított (ugye azt már említettem, hogy alapból rossz futó vagyok), most meg 32:20, ami szörnyű, egyszerűen nagyon gáz, még úgy is, hogy ezzel 40 mp-et javítottam a múltkorin. (A táv 5,3km)
A srácok akikkel kimentem, az egyik 24:20 alatt, a másik meg 23 alatt nyomta le úgy hogy azt mondta volt benne 3 perc tartalék, szóval ez ég és föld, és mégcsak nem is sportolnak (sokkal) többet mint én. Le kell vinnem 30 alá az időt, nincs mese, mert ez így nagyon égő. :(
Szerintetek heti hány futás az ideális? Mellette azért heti min. 3 súlyzós edzést és egy vagy két teniszt számoljunk be.
Amúgy a múltkor meg dzsairosz kollégával voltam, ő is lenyomta 24:30 körül, kezdem azt hinni, hogy vmi selejt vagyok. :D
Na ma is lent voltam futni olyan este 9 körül a Margitszigeten, immár másodjára (eddig csak 3km-eket futoggattam itt a környéken). Sajnos nagyon rossz időket megyek, régebben futottam itt 30 alatt, ami nekem akkor jó időnek számított (ugye azt már említettem, hogy alapból rossz futó vagyok), most meg 32:20, ami szörnyű, egyszerűen nagyon gáz, még úgy is, hogy ezzel 40 mp-et javítottam a múltkorin. (A táv 5,3km)
A srácok akikkel kimentem, az egyik 24:20 alatt, a másik meg 23 alatt nyomta le úgy hogy azt mondta volt benne 3 perc tartalék, szóval ez ég és föld, és mégcsak nem is sportolnak (sokkal) többet mint én. Le kell vinnem 30 alá az időt, nincs mese, mert ez így nagyon égő. :(
Szerintetek heti hány futás az ideális? Mellette azért heti min. 3 súlyzós edzést és egy vagy két teniszt számoljunk be.
Ezt az intervallumos dolgot akarom majd én is kipróbálni, hogy úgy gyorsítsak a tempón. Mindenesetre itt gondoltam a 300m-es körpályán, ami nincs messze tőlem. Egy kör 1 perc alatt, majd pihenő, majd megint egy kör 1 perc alatt és így tovább. Kiváncsi leszek...
Ezt az intervallumos dolgot akarom majd én is kipróbálni, hogy úgy gyorsítsak a tempón. Mindenesetre itt gondoltam a 300m-es körpályán, ami nincs messze tőlem. Egy kör 1 perc alatt, majd pihenő, majd megint egy kör 1 perc alatt és így tovább. Kiváncsi leszek...
Várj, én az intervallum alatt a különböző iramú, de folytatólagos futást értem! Tehát normál iramú futásba vannak beszúrva a 30 másodperces fokozott iramú sprintek, majd azokból átváltva a 15 másodperces "ami a csövön kifér" típusú 100% sprintek. Tehát futsz mondjuk 1 kilométert normál iramban, majd ebből a tempóból indítod a 30 másodperces erős iramú sprintet, és abból jön a 15 másodperces "halál", majd megállás nélkül újabb 1 kilométer, 30 másodperc sprint és 15 másodperc "halál", és így tovább, míg le nem futod a távot. "Fénykoromban" 6 intervallum is volt már az 5 kilométeremben. Garantáltan kikészít bárkit, én sokszor szó szerint az ájulás határán álltam, mikor lefutottam a penzumot.
Meg még ez is jónak tűnik.
Hát azért nem ezzel kellene kezdeni.Nagyon el tudja venni az ember kedvét a futástól az, ha nem a megfelelő tempóban megy.Biztos ismeritek ezt a mondást: "Ha gyorsan akarsz futni, fuss lassan!"
Jó dolog az intervallum edzés, de mindent a maga idejében.
Itt van 1-2 edzésterv 5 km-re.
Ja és szerintem érdemes beszerezni egy pulzusmérő órát is.Már 5ezer forint környékén lehet kapni.Azzal nagyon szépen be tudod lőni magadnak a pulzustartományt amiben futni akarsz.