Vika
Válasz kanrich_ kommentjére
2008. aug. 27. 0:15

Engem érdekel ez a téma, annak ellenére, hogy sajnos nem vagyok egy jó futó, de azért rendszeresen próbálkozom!
Éppen most fogok elindulni a Margitszigetre hogy körbefussam azt.

Nekem az lenne a kérdésem, hogy ez a futócipő dolog tényleg olyan sokat számít? Nekem nincs ugyanis futócipőm, én a teniszcipőmben szoktam futni, mert valahogy nehezen akarom elhinni, hogy az nem lenne elég jó...
Egy haverom mondta viszont nemrég, hogy mennyivel könnyebb lenne a futás, ha vennék egy normális futócipőt, mert az szinte ellök majd a földtől (???). Mit gondoltok?

Ártani nyilván nem árt, bár én mondjuk hozzád hasonlóan mezei sportcipőben futottam mindig, és különösebb hátrányát nem éreztem soha. Nem is volt baj, hogy nem volt benne olyan könnyű futni, mint egy spéci futócipőben, úgyis ki akartam készíteni magam minden futásom végére a lehető legteljesebb mértékben. ;)

kanrich_
Válasz Vika kommentjére
2008. aug. 27. 2:23

Na ma is lent voltam futni olyan este 9 körül a Margitszigeten, immár másodjára (eddig csak 3km-eket futoggattam itt a környéken). Sajnos nagyon rossz időket megyek, régebben futottam itt 30 alatt, ami nekem akkor jó időnek számított (ugye azt már említettem, hogy alapból rossz futó vagyok), most meg 32:20, ami szörnyű, egyszerűen nagyon gáz, még úgy is, hogy ezzel 40 mp-et javítottam a múltkorin. (A táv 5,3km)
A srácok akikkel kimentem, az egyik 24:20 alatt, a másik meg 23 alatt nyomta le úgy hogy azt mondta volt benne 3 perc tartalék, szóval ez ég és föld, és mégcsak nem is sportolnak (sokkal) többet mint én. Le kell vinnem 30 alá az időt, nincs mese, mert ez így nagyon égő. :(

Szerintetek heti hány futás az ideális? Mellette azért heti min. 3 súlyzós edzést és egy vagy két teniszt számoljunk be.

kanrich_
2008. aug. 27. 2:25

Amúgy a múltkor meg dzsairosz kollégával voltam, ő is lenyomta 24:30 körül, kezdem azt hinni, hogy vmi selejt vagyok. :D

Vika
2008. aug. 27. 2:50

Na ma is lent voltam futni olyan este 9 körül a Margitszigeten, immár másodjára (eddig csak 3km-eket futoggattam itt a környéken). Sajnos nagyon rossz időket megyek, régebben futottam itt 30 alatt, ami nekem akkor jó időnek számított (ugye azt már említettem, hogy alapból rossz futó vagyok), most meg 32:20, ami szörnyű, egyszerűen nagyon gáz, még úgy is, hogy ezzel 40 mp-et javítottam a múltkorin. (A táv 5,3km)
A srácok akikkel kimentem, az egyik 24:20 alatt, a másik meg 23 alatt nyomta le úgy hogy azt mondta volt benne 3 perc tartalék, szóval ez ég és föld, és mégcsak nem is sportolnak (sokkal) többet mint én. Le kell vinnem 30 alá az időt, nincs mese, mert ez így nagyon égő. :(

Szerintetek heti hány futás az ideális? Mellette azért heti min. 3 súlyzós edzést és egy vagy két teniszt számoljunk be.

Én a súlyzós edzések mellett (nekem is 3 volt egy héten) 2-3 alkalommal jártam futni hetente, és hozzád hasonló távot (assz'em 5,2 kilométer volt) futottam a korábban már emlegetett intervallum módszerrel. Amikor már 5-6 intervallum volt az 5 kilométerben, akkor már csak hetente kétszer jártam.

kanrich_
Válasz Vika kommentjére
2008. aug. 27. 2:57

Ezt az intervallumos dolgot akarom majd én is kipróbálni, hogy úgy gyorsítsak a tempón. Mindenesetre itt gondoltam a 300m-es körpályán, ami nincs messze tőlem. Egy kör 1 perc alatt, majd pihenő, majd megint egy kör 1 perc alatt és így tovább. Kiváncsi leszek...

Vika
2008. aug. 27. 3:13

Ezt az intervallumos dolgot akarom majd én is kipróbálni, hogy úgy gyorsítsak a tempón. Mindenesetre itt gondoltam a 300m-es körpályán, ami nincs messze tőlem. Egy kör 1 perc alatt, majd pihenő, majd megint egy kör 1 perc alatt és így tovább. Kiváncsi leszek...

Várj, én az intervallum alatt a különböző iramú, de folytatólagos futást értem! Tehát normál iramú futásba vannak beszúrva a 30 másodperces fokozott iramú sprintek, majd azokból átváltva a 15 másodperces "ami a csövön kifér" típusú 100% sprintek. Tehát futsz mondjuk 1 kilométert normál iramban, majd ebből a tempóból indítod a 30 másodperces erős iramú sprintet, és abból jön a 15 másodperces "halál", majd megállás nélkül újabb 1 kilométer, 30 másodperc sprint és 15 másodperc "halál", és így tovább, míg le nem futod a távot. "Fénykoromban" 6 intervallum is volt már az 5 kilométeremben. Garantáltan kikészít bárkit, én sokszor szó szerint az ájulás határán álltam, mikor lefutottam a penzumot.

medgypeti
Válasz Vika kommentjére
2008. aug. 27. 9:32

Várj, én az intervallum alatt a különböző iramú, de folytatólagos futást értem! Tehát normál iramú futásba vannak beszúrva a 30 másodperces fokozott iramú sprintek, majd azokból átváltva a 15 másodperces "ami a csövön kifér" típusú 100% sprintek. Tehát futsz mondjuk 1 kilométert normál iramban, majd ebből a tempóból indítod a 30 másodperces erős iramú sprintet, és abból jön a 15 másodperces "halál", majd megállás nélkül újabb 1 kilométer, 30 másodperc sprint és 15 másodperc "halál", és így tovább, míg le nem futod a távot. "Fénykoromban" 6 intervallum is volt már az 5 kilométeremben. Garantáltan kikészít bárkit, én sokszor szó szerint az ájulás határán álltam, mikor lefutottam a penzumot.

Hát azért nem ezzel kellene kezdeni.Nagyon el tudja venni az ember kedvét a futástól az, ha nem a megfelelő tempóban megy.Biztos ismeritek ezt a mondást: "Ha gyorsan akarsz futni, fuss lassan!"
Jó dolog az intervallum edzés, de mindent a maga idejében.
Itt van 1-2 edzésterv 5 km-re.
Ja és szerintem érdemes beszerezni egy pulzusmérő órát is.Már 5ezer forint környékén lehet kapni.Azzal nagyon szépen be tudod lőni magadnak a pulzustartományt amiben futni akarsz.

medgypeti
Válasz medgypeti kommentjére
2008. aug. 27. 9:46

Meg még ez is jónak tűnik.

Vika
Válasz medgypeti kommentjére
2008. aug. 27. 14:28

Hát azért nem ezzel kellene kezdeni.Nagyon el tudja venni az ember kedvét a futástól az, ha nem a megfelelő tempóban megy.Biztos ismeritek ezt a mondást: "Ha gyorsan akarsz futni, fuss lassan!"
Jó dolog az intervallum edzés, de mindent a maga idejében.
Itt van 1-2 edzésterv 5 km-re.
Ja és szerintem érdemes beszerezni egy pulzusmérő órát is.Már 5ezer forint környékén lehet kapni.Azzal nagyon szépen be tudod lőni magadnak a pulzustartományt amiben futni akarsz.

A lényeg itt is a fokozatosság. Én is egy váltással kezdtem, aztán egy idő után már ment a kettő, majd a végén eljutottam a hatig. Kifejezetten ajánlották súlyzós edzések mellé az ilyen fajta futást a szimpla kocogás helyett.
A kedvet természetesen el tudja venni, de magamból kiindulva nem szerelemből jártam futni, hanem akartam a súlyzós edzések mellett valami kardio dolgot is csinálni. ;)

Élő ügyfélszolgálat