Póker Fórum Archívum > Minden más > Hogyan legyünk futballklubtulajdonosok

medgypeti
2007. nov. 14. 10:16

Hogyan legyünk futballklubtulajdonosok

Találtam egy ilyet, egy honlap összegyűjtött pénzt és megvettek egy alacsonyabb osztályú angol csapatot.Szerintem zseniális ötlet.
http://index.hu/sport/foci/071113myfoot/
http://www.myfootballclub.co.uk

want2push
Válasz medgypeti kommentjére
2007. nov. 14. 11:23

Egy biztos, nagyon hatékony közösségi irányítási modellt kell kitalálniuk, ha sikeresek akarnak lenni. Nehéz lesz, de feltétlenül figyelemre méltó, főleg ha minden apróságban közös döntést akarnak hozni. Sztem amennyibben sikerül majd közösen és hatékonyan irányítaniuk ezt a klubot, akkor a modellt biztosan tanítani fogják a nagy nemzetközi üzleti főiskolákon. :)

dzsairosz
Válasz want2push kommentjére
2007. nov. 14. 13:34

Szerintem most még érdemes beszállni, hiszen minimális befektetéssel, akár óriási hasznot is el lehet érni. Persze csak hosszú évek után derül ez ki. De pl. ha 10-15 év múlva mondjuk feljut a csapat a Premier League-be és ott egy dúsgazdag orosz milliárdos mondjuk pénzt lát a dologban...
Mindenesetre sokkal több értelmét látom ennek, mint mondjuk ilyen football manager programokkal bohóckodni. Itt legalább élesben lehet megtapasztalni a profi(?) foci üzleti oldalát.

medgypeti
Válasz dzsairosz kommentjére
2007. nov. 14. 14:07

Szerintem most még érdemes beszállni, hiszen minimális befektetéssel, akár óriási hasznot is el lehet érni. Persze csak hosszú évek után derül ez ki. De pl. ha 10-15 év múlva mondjuk feljut a csapat a Premier League-be és ott egy dúsgazdag orosz milliárdos mondjuk pénzt lát a dologban...
Mindenesetre sokkal több értelmét látom ennek, mint mondjuk ilyen football manager programokkal bohóckodni. Itt legalább élesben lehet megtapasztalni a profi(?) foci üzleti oldalát.

Ha mondjuk felkerül a csapat a Premier Leaguebe akkor sem fognak a tagok részesedni a bevételből.A lényege, hogy az egész profitot amit termel a klub visszaforgatják.Ez igazából egy jó kis szórakozás lehet, de nem üzleti befektetés(mármint a tagok részéről)

want2push
Válasz dzsairosz kommentjére
2007. nov. 14. 14:08

Sztem az egésszel az a fő gond, hogy a mai világban a futball klubok jelentős részt üzleti vállalkozások is. Az élklubok cél- és profitorientáltan működnek. A sikerhez pedig elengedhetetlen a profi menedzsment.

Namármost a menedzsmentnek szabad kezet kell adni az operatív irányításban. A tulajdonosok csak a hosszú távú stratégiai jellegű kérdésekbe szólhatnak bele, legalábbis ez a célszerű. Hiszen a szakmenedzserek, szakemberek mégis jobban értenek a dologhoz, mint az átlagtömeg.

Ezzel pedig az egész koncepció, amire a honlap célja épül megkérdőjeleződik. A pénzt az induláshoz még össze lehet szedni, de a klub vezetése és irányítása már más kérdés.

Hiszen, ha sikeresek akarnak lenni, akkor sok "részvényes" csak a nagy horderejű kérdésekbe szólhat bele, mint például, hogy ki legyen a klub elnöke, esetleg egyes irányítói, igazgatói. Ha már elkezd olyan kérdésekben is állást foglalni, hogy kit igazoljanak le, milyen taktikát játszon egy csapat, váltsák-e le az edzőt pár vereség után vagy sem, akkor sztem a dolog nem fog hatékonyan működni.

dzsairosz
Válasz want2push kommentjére
2007. nov. 14. 14:29

Ha mondjuk felkerül a csapat a Premier Leaguebe akkor sem fognak a tagok részesedni a bevételből.A lényege, hogy az egész profitot amit termel a klub visszaforgatják.Ez igazából egy jó kis szórakozás lehet, de nem üzleti befektetés(mármint a tagok részéről)

Az ok, hogy minden nyereséget visszaforgatnak, és arra fordítják, hogy jobb és jobb legyen a csapat, de ha valaki úgy dönt, hogy megvásárolja a csapatot, vagy azt a részét, amit a kisrészvényesek birtokolnak, akkor csak a tulajdonosok kapják a vételár megfelelő hányadát, vagy nem?

Sztem az egésszel az a fő gond, hogy a mai világban a futball klubok jelentős részt üzleti vállalkozások is. Az élklubok cél- és profitorientáltan működnek. A sikerhez pedig elengedhetetlen a profi menedzsment.

Namármost a menedzsmentnek szabad kezet kell adni az operatív irányításban. A tulajdonosok csak a hosszú távú stratégiai jellegű kérdésekbe szólhatnak bele, legalábbis ez a célszerű. Hiszen a szakmenedzserek, szakemberek mégis jobban értenek a dologhoz, mint az átlagtömeg.

Ezzel pedig az egész koncepció, amire a honlap célja épül megkérdőjeleződik. A pénzt az induláshoz még össze lehet szedni, de a klub vezetése és irányítása már más kérdés.

Hiszen, ha sikeresek akarnak lenni, akkor sok "részvényes" csak a nagy horderejű kérdésekbe szólhat bele, mint például, hogy ki legyen a klub elnöke, esetleg egyes irányítói, igazgatói. Ha már elkezd olyan kérdésekben is állást foglalni, hogy kit igazoljanak le, milyen taktikát játszon egy csapat, váltsák-e le az edzőt pár vereség után vagy sem, akkor sztem a dolog nem fog hatékonyan működni.

Az biztos, hogy értelmetlen dolog volna a játékosvásárlással, meg szakmai programokkal a tulajdonosoknak foglakozni. Ezzel a nagy csapatoknál sem foglalkoznak a tulajok. Itt gondolom olyan kérdésekről döntenek majd, ami az üzleti oldalra vonatkozi pl. ki legyen a mezszponzor?, mennyi éves bérletet adjanak ki, mennyi legyen a jegyár?, mennyit költsenek játékosvásárlásra, pályafelújításra? Persze ez is nehézkesen megoldhatónak tűnik, mindent szavazásra kell bocsátani, megvitatni, majd döntést hozni. Kiváncsi vagyok mennyire lesz ez eredményes, meg mi fog kisülni belőle.

Élő ügyfélszolgálat