Hova megy a $? vagy a HUF-al van a baj?
Sziasztok!
A Topicot azért nyitottam, hogy választ kapjak a kérdéseimre.
Az utóbbi (pontotlan) kb 1,5-2 hónapba nem egész 30ft-ot erősödött 1$. miközben az EURO-t stabilan tartja.
Mi lehet ennek az oka? Politika, háború és béke?
Most akkor a HUF gyengül vagy a $ erősödik, vagy mind2 arányosan.
Múlt héten voltam gólyatáborba, találkoztam egy felvidéki magyar sráccal és mesélte, hogy pár éve még a magyarok jártak szlovákiába beszerezni az árucikk-eket, ma meg már ők jönnek ide benzinért, ft-t váltani és hasonlók.
Nem akarok politizálni, nyílván annak is elég erős jelentősége van, inkább gazdasági oldalról szeretném tisztábban látni a dolgokat.
Még meddig erősödhet a $?
Nem feltétlen arra vagyok kiváncsi, hogy konkrétan miért gyengül egy adott ország valutája vagy devizája, inkább kicsit konkrétabban.
Megnyugtatlak: a FT gyengül. Hogy miért? Pont elég ha Matolcsy, Orbán vagy vmelyik kiskirály olyat nyilatkozik amit nem kellene.
Ha a gazdasági oldalát nézem akkor azt tudom mondani, hogy a Ft erősödése várható a közeljövőben. Ami az optimizmusom alapját képezi az 3 stratégiai beruházás megvalósulása hazánkban pl Apolló gumi gyár! Másik része a dollár erősödésének az ukrán orosz helyzet és a tervezett szankciók Oroszországgal szemben mind a dollár erősödéséhez vezet. Ebbe most nem kell belemagyarázni a hazai politikai történéseket. Konklúzió szerintem hamarosan megint erősödik a forint, addig is örülj neki, hogy a pókerben nyert $-ok most értékesebbek ha forintra váltod!
remélem tudtam segíteni!
Mi mást mondana egy bank elemzője? Őket érintette a legjobban a devizahiteles botrány!
Hogy a nyitó kérdésre válaszoljak. Azért gyengül jobban a HUF az USD-hez képest mint az EUR-hoz képest, mert eközben az EURUSD devizapár csökkenő trendben van.
Azonban elsődlegesen az EUR-hoz képest kell nézned a HUF alakulását, úgy kapsz reális képet a forint jelenlegi állapotáról.