Mostanában nagyon divatos a nyugati orvoslást, és a gyógyszeripart fekete mágiaként emlegetni, és vádolni ezzel gyakorlatilag az összes szereplőt. Ha az egészet megfordítjuk ilyen erővel(és ennyi bizonyítékkal, mint ami a vádlóknak van a másik oldalon) azt is mondhatjuk, hogy a paleolit étrend és egyéb f*szságok kitalálói meg a könyvipar, bioélelmiszeripar, dvd ipar lobbijai.
Elég sokat foglalkoztam Szendi Gábor munkásságával. Elég szélsőséges nézeteket vall és éppen olyan elfogult saját véleményével kapcsolatban, mint azok akiket támad. Ettől függetlenül azt kell mondjam, hogy a kutatásai egytől egyig tényeken alapulnak és - sok más "divat irányzattal" ellentétben - sokkal több egészségügyi haszonnal jár megfogadni a tanácsait, mint egyéb reform konyhának nevezett irányzatokat vagy fogyokúrákat.
Én mindenkinek javasolnám, hogy tanulmányozza az írásait! Nem feltétlenül azért, hogy azokat megfogadja vagy betartsa, sokkal inkább azért, hogy gondolkodásmódunkban nyitottabbak és befogadóbbak legyünk.
Nincs annál nagyobb rabság, mint amikor a saját beszűkült egónk és magabiztosságunk akadályoz minket új ismeretek szerzésében!
Én semmi kivetni valót nem látok Szendi Gábor megközelítésével, én már tanultam és tapasztaltam, hogy a feldolgozatlan ételek, amik természetben megtalálhatók jobbat tesznek az egészségemnek és teljesítményemnek, mint a túlzott cukor és gabonabevitel, ami a civilizált étkezési szokásokban gyökeret vert.
Szélsőségesen közelíti meg, hogy látványos hatást keltsen, de nyilván nem minden feldolgozott élelmiszer egyenértékűen egészségtelen. Zöldség+Gyümölcs+magvak+kolbász szerintem is sokkal jobb, mint a kenyér+kolbász, vagy bármilyen pékáru, keksz, tészták stb. Egyszerűen ezekkel az ételekkel észrevétlenül is túl koncentrált mennyiségben képes az ember cukrot bevinni, miközben az étvágyat meg nem csillapítják úgy, mint pl. a zsíros kolbász, ami órákra ellaktat kenyér nélkül is.
Őszintén bevallom magamnak ha bármikor is lisztből készült terméket eszem, hogy lusta és édesszájú vagyok. És ez az összeesküvés elmélet lényege, az emberek lusták a drágább élelmiszert megvenni ha éhesek, pláne ha sokkal finomabbak is a természetellenesen eltúlzott édes ízekhez szokva. Már csecsemő korban kezdődik a rászoktatás nagyszülők túlbuzgó szeretetével, hogy minél többet láthassák az inzulinsokktól bekómált vigyorgó gyerekarcot. Gyümölcs nem elég édes ugye, és hamar megromlik... jó kis zacskós gabonából és cukorból készült kaják bezzeg mindig olcsók, praktikusak, milyen jól megvannak romlás nélkül télen nyáron.
@jabyga mielőtt ismét elfogultnak tűnnék azért érdekes a téma mert kézzel fogható bizonyítékai vannak, hiába mondanák azt pl hogy az amerikaiaknál rohamosan nő az elhízottak és cukorbetegek száma ha nem ezt látnám valóban, ez csak egy példa tehát azt akarom érzékeltetni hogy amiket olvastam arra kézzel fogható bizonyítékok vannak és ezért " rémisztő a dolog "
Az a része a ****ság hogy a nyugati életmóddal és táplálkozással egyre nő a cukorbeteget, rákosok, ekcémások, depressziósok, ja és a szív és érrendszeri betegek száma ?
Egyébként a cukor tényleg szar, azt hanyagolni kéne.
A nyugati életmódnak köszönhetjük, hogy nem 30, hanem 70-80 évig él egy átlagos ember. Régen azért "nem volt" rák meg egyéb betegség, mert egyrészt fogalmuk sem volt mi az, így fel sem ismerhették, másrészt meg ezek olyan betegségek, amik általában nem a huszonéveseket érintik, így a népességen belüli előfordulásuk is jóval alacsonyabb volt.
A nyugati életmódnak köszönhetjük, hogy nem 30, hanem 70-80 évig él egy átlagos ember. Régen azért "nem volt" rák meg egyéb betegség, mert egyrészt fogalmuk sem volt mi az, így fel sem ismerhették, másrészt meg ezek olyan betegségek, amik általában nem a huszonéveseket érintik, így a népességen belüli előfordulásuk is jóval alacsonyabb volt.
Én sem igazán tudom, hogy mi lenne a legmegfelelőbb táplálkozás (egyelőre az enyém kicsit kaotikus, azon felül, hogy tejtermékről egyre inkább le kell mondanom, a sót eléggé hanyagolom és nem zabálok, és genetikailag szerencsésnek mondhatom magam, én leginkább pakolni szeretnék magamra kilókat egyelőre :D), mondom ezt úgy, hogy sokat olvastam a témában. Vegetáriánus étrend, paleo étrend, testépítő étrend stb., mindenki az általa követettre esküszik, de valahol szerintem az lehet a legjobb, ha ezekből kivesszük a jó, számunkra megfelelő elemeket, és elhagyjuk a nekünk nem tetszőeket, vagy általunk nem megfelelőnek ítélteket.
Azért linkelek még egy cikket, ebben is vannak érdekességek, ráadásul mégiscsak az egyik legjobb teniszezőről van benne szó:
A kínai orvoslás segített Djokovicon
Szóval, azért mert a saját életünkben azt szoktuk meg, hogy nyomjuk a gabonaféléket, kenyeret, zsemlét, azért az nem 100%, hogy jó.
@jabyga mielőtt ismét elfogultnak tűnnék azért érdekes a téma mert kézzel fogható bizonyítékai vannak, hiába mondanák azt pl hogy az amerikaiaknál rohamosan nő az elhízottak és cukorbetegek száma ha nem ezt látnám valóban, ez csak egy példa tehát azt akarom érzékeltetni hogy amiket olvastam arra kézzel fogható bizonyítékok vannak és ezért " rémisztő a dolog "