Ha te kölcsön kérsz tőlem 10ezer forintot, én nem fogok neked rajzolni egy 10ezer forintos papírcetlit jelzálogért cserébe, hogy utána még kamatot is kérjek utána, a képembe röhögnél.
A valóság az, hogy ha én bank lennék, neked törvény által előírt kötelességed ezt pénzként elfogadni.
Részletesen tanulmányozom közben a Te általad linkelt cikket és hozzászólásokat is, sok hasznos információ van benne, ez is nagyon érdekel.
Azonban így elsőre abban különbözik a két vélemény, hogy a filmek (nevezzük így) azt mondják, ez egy szűk kör érdekeit szolgálja, amivel olyan hatalmas vagyont lehet felhalmozni és olyan befolyással lehet bírni, ami totális diktatúrát jelent, ahol a többi ember olyan rabszolga, akit elszállásolni és etetni sem kell, úgy dolgozik a pénzek létrehozóinak.
A linked pedig természetes folyamatnak tartja, a mostani pénz és bankrendszer működését, az emiatt kialakult világrendet, amit nem lehet mással helyettesíteni.
Nem volt viszont nyelvbotlás az, amit írtam, csak közvetve kell értelmezni:
Ha valaki hitelt vesz fel és azzal fizet, nekem kötelességem azt elfogadni, mint fizetőeszköz - nyilván meg sem tudom azt különböztetni a többi pénztől, hiszen ugyanúgy néz ki minden forint, nincs külön ráírva, hogy ez Pistabá hitelét jelképezi.
Találtam még linkeket a "másik oldalról"
rrr100 KözpénzRendszert !!! - TevHitek
rrr100 KözpénzRendszert !!! - IgeretFoldje
Ne haragudj, de ha egy közgazdász nem hallott még a pénzmultiplikátor fogalmáról akkor az nagyon rossz egyetemre járt. Én a jogot végeztem el hamarabb és már ott is megtanultam mit jelent, majd a közgázon a 2. 3. és sztem az összes szemeszterben is előkerült a dolog.
Amúgy ma már szinte minden egyetemen és egy csomó középiskolában is tanítanak közgazdaságtani alapokat, úh csodálkozom ha "tanult emberek" nem hallottak még róla...
Mégkeményebb a többi Zeitgeist film. A legkeményebb az amelyik szerint Jézus és Hórusz ugyanaz. Mindenféle tényalapot nélkülöz.
Azt azért csak el kell fogadni (és nem a Zeitgeist hatására), hogy egyik vallás építkezett a másikból a történelem folyamán, mint ahogy a különböző hőskölteményekben is megvannak a visszatérő motívumok.