AK 3betre 4 bet all-in - egy kis matematika
Sziasztok,
Következő gyakran előforduló helyzetet elemeztem ki:
AK-t, vagy AKs-t kapok, amivel aztán 3 betelek preflop egy emelőre. Az eredeti emelő ekkor 4 bet all-in hív. Mit tegyek?
Én őszintén szólva ilyenkor általában megadtam az emelést, de kérdés, hogy helyesen tettem-e? Elkezdtek picit számolgatni, akik érdeklődnek az ilyenek felé, léccci nézzék meg, és írjanak, h. egyetértenek-e velem.
Szóval érdemes-e megadni a 3betelő AK-val a 4bet all-int preflop 100BB deep effektív stackekkel?
6max asztal. Villain emel 3,5BB, Hero visszaemel 12BB-ig, mindenki más fold. Hero?
Hero eddig betett pénze a kasszába: 12BB
Hero előtt marad: 88BB, vagyis ennyit kell betennie még
Teljes pot: 201,5BB (a vakokkal együtt, rake-et nem számolva)
Hero pot oddsa: 88BB/201,5BB=43,7%
Amennyiben megvan Villain 4bet zónája ellen a 43,7% equity, akkor érdemes megadni az emelést, amennyiben nincs meg, akkor fold.
AK teljesítménye különböző lehetséges 4 bet zónák ellen:
a) AK vs. KK+ : 18,5% equity
b) AK vs. QQ+ : 30,9% equity
c) AK vs. QQ+; AKs : 33,2% equity
d) AK vs. QQ+; AKs; AK: 38,8% equity
e) AK vs. JJ+; AKs; AK: 39,8% equity
Tehát amennyiben ellenfelünk 4 bet all-in zónáját JJ+ lapokra és AK, AKs-re tesszük, még mindig nem éri meg megadni az all-in-jét. Amennyiben kisebb párokat is beteszek a zónába, akkor azok csekély mértékben módosítanak, hiszen végső soron azok is kis előnyben vannak ellenünk.
Ami nagyon érdekes, hogy amennyiben AQs-t és 99+ párokat is beteszek a zónába, még akkor sem éri meg a megadás:
f) AK vs. 99+, AQs+, AKo: 43,1%
Ami ellen megéri megadni, az tulajdonképpen egy olyan 4 bet all-in zóna, amiben benne van az AQo is:
g) Ak vs. 99+,AQs+,AQo+: 48,7%
Ezek alapján azt mondanám, hogy az AK-t a 4 bet all-inekre az esetek 90%-ában el kell dobni 100BB effektív deepen...Mit gondoltok?
Szerintem ha nem vagyunk nitek (lazán emelgetünk vissza preflop) és az ellenfél sem az, akkor 4bet allin range-nek co vs btn, vagy co/btn vs sb/bb ezt venném: QQ+,AK, és az AQ-k 50%-a (99-JJ-vel nem hiszem, hogy túl sokszor tolnának 4bet allint, inkább csak megadnak). Ez ellen a range ellen az AKo 46.5%-ra áll. Vagyis call. Ha utg-ről jön a 4bet allin, akkor én legtöbbször dobnám az AK-t.
Egyébként nem tudom más termekben mi a helyzet, de én úgy vettem észre, hogy FTP NL100/200-on ritka a 4bet allin, inkább 4betelnek 28-30 bb-t, de azt jóval tágabb range-dzsel. Mondjuk 10 4bet-ből egy az, ami azonnal allin.
Én általában megszoktam adni ilyenkor. Mondjuk csak NL10-en játszom. Itt meg: pocket pár, Axs, két figurás lap simán lehet az ellenfeleknél. Sőt sokszor ez van, mert jobb lapokkal inkább slowplayelnek. Mostanában 3x is volt, hogy a kis vak csak kiegészített AA-t, KK-t...
Szóval ez ellen a range ellen, meg már 60% körül van az esély, de szerintem ez nagyobb limiten már nem működik.
JJ+, AQs+, AKo range ellen dobni kell.
TT+, AQ+ range ellen adni kell.
Ha nem tudjuk eldönteni, hogy melyik az ellenfél range, akkor meglátásom szerint a fold a jó. Ennek két oka van:
1.: Imidzsépítés: ha gyorsan dobunk, azt hihetik, hogy minden szeméttel 3betelünk. Ez később még jól jöhet.
2.: Szóráscsökkentés: kissebb fluktuációkat kell elkönyvelnünk, ami enyhít a bankrollmanagement-tel szembeni követelményeinken.
5 fős asztalon volt egy ilyen esetem, 7%-os pfr-el nyitott az ellenfelem UTG! Én visszaemeltem AK-val, jött a 4bet allin. Fájó szívvel call, mutatás, A4s...