Call nem jò, fold vagy 3bet
A napokban megnéztem néhány midstakes videót, valamint már korábban többször hallottam ezt a kifejezést BTNvBlind vagy BlindvBlind szituációkban, hogy egy adott lap (a videóban KTo) nem elég jó a callhoz, úgyhogy inkàbb dobni vagy 3betelni kell vele. Több handemhez is jött olyan hsz hogy pl: BB-n calloltam 67s szerű lappal az Sb stealjét és azt ìrtàk "pre fold vagy 3bet".
Egyszerűen nem értem emögött a koncepiót, megköszönném ha valaki elmagyaràzná. Miért jó pl. BB-ről BTN ellen emelni egy olyan lappal ami nem elég jò a callhoz és egy nagyobb potban OOP játszani egy relatìv gyenge lappal? Vagy mièrt kell BB-ről SB ellen 3betelni kicsi vagy közepes sc-kel mikor a lapunk gyenge, ìgy kissebb potban IP kényelmesen játszhatnànk?
Valószìnűleg nagyon amatőr a kérdés de mielőtt elkezdeném csinálni szeretném megérteni a gondolatmenetet mögötte.
+FE...
Call és 3bet teljesen más szkenáriókat von maga után, ezért simán lehet, hogy az egyik -EV, a másik meg profitábilis.
nincs ok 3betelni bvb 76s-t
Hülyeség nincs ilyen fix lap.
Vannak ellenfelek, az ellenfeleknek vannak tendenciái és mi ehhez igazodunk -> alkalmazkodunk.
Ezért előfordulhat, hogy bizonyos ellenfél ellen bizonyos lappal jobb a bluff 3bet mint a call, de ez nem egy gyakran előforduló szituáció.
pl.:
Sokat stealelő ember, aki sokat barellozik, de kiugróan magas a fold to 3bet értéke.
vagy:
Sok 3betet calloz, de floppon fit or foldot játszik, és sokat dob.
hasonló okból 3betelsz/foldolsz, mint amiért openrézelsz/foldolsz. szűkíted az ellenfél réndzsét azáltal, hogy átveszed a kezdeményezést/erőt mutatsz, és építed a kasszát arra az esetre, ha betalálsz (és nem fordítva, hogy mindenkinek nyilvánvaló legyen, mikor van lapod és mikor nincs)
ha fletelsz, akkor a másiknál hagyod a kezdeményezést, ezért szokták mondani bizonyos dominálható lapokra (QJ az iskolapélda), hogy nem szabad fletelni, hiszen ilyenkor passzívan "kell" végigjátszanod a partit. (nem teheted meg, hogy nyilvánvalóan a boardtól függően játssz, vagy hogy ennél a példánál maradva egy Q magas száraz boardon c-betre "visszakérdezz")
"pl.:
Sokat stealelő ember, aki sokat barellozik, de kiugróan magas a fold to 3bet értéke.
vagy:
Sok 3betet calloz, de floppon fit or foldot játszik, és sokat dob. "
Ezért, mert ezekben a szitukban bb vs btn egy cbettel nagy erőt mutatsz(könnyebb böffölni). Pl. egy fent említett játékos TPGK-val egy donkbetet megadna, vagy 3betelne ellened, míg ha te voltál a pf agresszor, akkor simán dobja, mert akkora erőt mutatsz.
Uyan ez bvb azért jó, mert hitelesen tudsz pl. floatolni.
Bvb az erősebb lapokkal érdemesebb csak callozni bb-n, mert így "rejtve marad a lapod ereje". Mindegyik szitu erősen ellenfélfüggő, kiváltképp az utóbbi. Nem szabad sablonokban gondolkodni, alkalmazkodni kell, mint ahogy ezt már az előttem szólók ki is hangsúlyozták.
Tehát akkor az alkalmazkodáson van itt a hangsúly, nem a lapon. Így eddig is rájátszottam az ellenfél szembetűnő leakjeire, mint amiket írtatok is, pl: arra a BTN-ra akinek magas a BTNsteal-je meg magas a foldtoresteal-je én is vissza szoktam játszani, vagy BB-ről arra az SB-re aki sok 3betet calloz, aztán postflop sokat dob.
Most már értem, csak ahogy sokat hallottam ezt a videókban, és nem mondták, hogy ezért csinálják így nem tudtam hova tenni a dolgot :) Egy pillanatra azt hittem valamiért KTo-val, meg A8o-val jobb 3betpotban játszani mint sima emeltben :D
Ok. Köszönöm a válaszokat!