Emeles a riveren
Koztudott, hogy a riveren lehet meg egyet csavarni a presen, hogy jo kezunkkel minel tobbet nyerjunk.
Nut kezzel en hatulrol mindig, elolrol pedig 90%-ban emelek. Hogy mennyit, az attol fugg, hogy mennyire trivialis, hogy NUT kezem van. Ha flush-om riveren egeszult ki, akkor csak a pot kb negyedet (vagy all-in-t egy kapitalis bloffot szimulalva). Ha pl QT-em egeszult ki Q-vezetesu sorra, akkor akar pot felet is vagy tobbet.
Ott kezd erdekesse valni, mikor nincs NUT kezunk, de ugy gondoljuk, hogy realis eselye van annak (60% felett), hogy mienk a nyero kez.
Mit tegyunk, ha:
1. OOP vagyunk
2. hatsok vagyunk?
En legtobbszor (valoszinuleg felve a nagy bukasoktol) csak biztonsagi checket nyomok, es bemutatom a nyero lapot, elesve ezzel a riveren nyerheto plusz tettol.
Mi a ti taktikatok?
Igazán OOP kérédses a river-játék.
Sztem a kéréds, amit fel kell magadnak tenni, h van-e olyan lap, amivel megadhatja az emlésed és megvered.
Ha úgy érzem, h többségben vannak az ilyen lapok a zónájában akkor emelek, legfeljebb, ha visszemel, akkor gondolkodás.
Ha úgy érzem, h jó eséllyel elmulasztott draw-n van, vagy szeret blöffölni, akkor ch/c.
Még egy dolgot érzek fontosnak, ha olyan lapom van ami valószínűleg a legjobb, és semmiképp sem akarom dobni, akkor én a bet/fold mellett vagyok, mert nem akarok neki freeroll-t adni. Azaz nem akarok ch/c-t játszani, ahol kifizetem a jobb lapokat, és olcsó showdownt adok a gyengébbeknek.
A nutszerű lapok megjátszása OOP engem nagyon érdeklene.
Ha nehezen észrevehető, vagy sok erőt mutatott addig az ellenfél, akkor persze bet, de mi van, ha nem ez a helyzet?
Pl egy száraz asztalon 2x emeltél settel, a 3dik emelésre jó eséllyel dob az ellenfél, vagy a 3 azonos színt tartalmazó asztalon már 2x emeltél flushsel.
Ilyenkor mennyire jön szóba nálatok a ch/r, ch/c? Főleg aggresszív ellenfelekkel szemben gondolkodtam ezen a játékon. Az okaim, h a 3dik erőmutatást cska nagyon erős lap tudja megadni, így nem veszítek talán olyan sok értéket; néha megpróbál kiblöffölni, ami jó; ezzel tiszteletet szerzek a river check-emnek, amikor pl TPTKval teszem azt 2 emelést követően.
Mit gondoltok erről?
Ha flush-om riveren egeszult ki, akkor csak a pot kb negyedet (vagy all-in-t egy kapitalis bloffot szimulalva). Ha pl QT-em egeszult ki Q-vezetesu sorra, akkor akar pot felet is vagy tobbet.
Igazán OOP kérédses a river-játék.
Sztem a kéréds, amit fel kell magadnak tenni, h van-e olyan lap, amivel megadhatja az emlésed és megvered.
Pl egy száraz asztalon 2x emeltél settel, a 3dik emelésre jó eséllyel dob az ellenfél...
...vagy a 3 azonos színt tartalmazó asztalon már 2x emeltél flushsel.
Egy kis elméleti alapozás, amivel alószínűleg sokan tisztában vannak, de a tisztán látás kedvéért mégsem árt:
A póker alaptétele alapján 3 hibázási lehetőség van:
1/ - EV-re játszani. (pl.: kifizetni a stabil nut-ot)
2/ + EV-re nem játszani (eldobni a jobb lapot)
3/ + EV-t kínálni ellenfelüknek, úgy, hogy mi vagyunk a favoritok. (nem
licitálni settel a flus-húzó ellen floppon)
A póker arról szól, hogy minnél jobban lavírozzunk ezen hibák között, és úgy hibázzunk, hogy annak hatására ellenfelünk még nagyobb hibát kövessen el a mi javunkra.
Az utóbira egy-két példa:
1/ Blöffölünk (a póker alaptétele alapján -EV-re játszunk), ellenfelünk pedig
dob (+EV-re nem játszik, a mi hibánk megsemmisül)
2/ Slow-play-ezünk (+EV-t biztosítunk ellenfelünknek), ennek hatására a
következő licitkörben ellenfelünktől rengeteg pénzt nyerünk. (ennek a
módszerek a hatékonyságával szemben egyébként komoly kétségeim
vannak)
3/ Elégtelen pot odds-ra, de elégséges implied odds-ra játszunk.
Na és már ki is tudom fejteni, hogy ez mennyiben határozza meg a river játékomat:
A riveren már nem jönnek további lapok, ezért nem adhatunk ellenfelünknek +EV-t, amikor mi vagyunk a favoritok. Így döntésünket az emelésről (amennyiben legititm licitnek szánjuk azt) már nem az határozza meg, hogy mekkora eséllyel vagyunk favoritok, és ha azok vagyunk ellenfelünknek mekkora esélye van a győzelemre, hanem főként az, hogy ha megadják emelésünket, mekkora eséllyel mutatnak rosszabb lapot. Éppen ezért sokkal passzívabban kell játszanunk a riveren, mint a korábbi licitkörökben. Nut közeli lapokkal kell hívni, és mikor blöffölünk nut közeli lapokat kell érzékeltetni. OOP-ből ráadásul gyakrabban alkalmazhatjuk a check-raise technikát, hiszen nem áll fenn a hibázás lehetősége, miszerint szabad lapot adunk ellenfelünknek. Azt is érdemes szem elött tartani, hogy a busted drawktól már csak egy féle képpen nyerhetünk, blöfföltetéssel, amihez nem árt gyeneséget sugallni.