titcar
Válasz BaluBlue kommentjére
2009. febr. 7. 17:42

a kulcsszó a becslés :)

BaluBlue
Válasz titcar kommentjére
2009. febr. 7. 22:06

Becslés

köszi :)

de a becslésnek is van matematikai alapja - elárulod a titkot? :)

BaluBlue
2009. febr. 10. 10:02

további kérdések

...látom nem sokan érdeklődnek az esélyekről és valószínűségekről
pedig lenne további kérdésem - igazándiból matek képletre lennék kíváncsi:

Annak idején matekból tanultunk olyat: hogy van 1 zsákom abban 100 golyó 97 piros 3 zöld. A zsákba 3x nyúlhatok be egymás után - a kérdés: mi az esélye annak, hogy a 3 alkalommal mindig zöld golyót húzzak ki.
ha jól érzem ez kb. arról szól, hogy van a kezemben KK a flop 3 semleges lap a nem ismert 47 lap között még van 2 db K. Mi az esélyem, hogy turnre és riverre egy-egy K esik le.

Várom a megoldásokat

Chryss85
2009. febr. 10. 10:06

...látom nem sokan érdeklődnek az esélyekről és valószínűségekről
pedig lenne további kérdésem - igazándiból matek képletre lennék kíváncsi:

Annak idején matekból tanultunk olyat: hogy van 1 zsákom abban 100 golyó 97 piros 3 zöld. A zsákba 3x nyúlhatok be egymás után - a kérdés: mi az esélye annak, hogy a 3 alkalommal mindig zöld golyót húzzak ki.
ha jól érzem ez kb. arról szól, hogy van a kezemben KK a flop 3 semleges lap a nem ismert 47 lap között még van 2 db K. Mi az esélyem, hogy turnre és riverre egy-egy K esik le.

Várom a megoldásokat

A backdoor pokerre 0.101%-od van Pokerstove szerint :D Próbáld ki. Ellenfél kezébe tegyél AA-t, flopba még egy A-t, és nálad a KK ;)
(Természetesen rainbow, sormentes flopot, hogy ne lehessen senkinek sem backdoor sora/flushe)

BaluBlue
Válasz Chryss85 kommentjére
2009. febr. 10. 10:24

köszi a választ - úgy látom be kell szereznem a nevezett programot

ellenben még mindíg kiváncsi lennék a kiszámítás képletére - amíg nem értem addig nem is tudom :(

Chryss85
2009. febr. 10. 10:40

köszi a választ - úgy látom be kell szereznem a nevezett programot

ellenben még mindíg kiváncsi lennék a kiszámítás képletére - amíg nem értem addig nem is tudom :(

Valami olyasmi, hogy 2 K van még a 47 lap közül. Ahhoz hogy lejöjjön mind2, teljesülnie kell az alábbi 2 eseménynek egyszerre:
A) Turnre K jön (Esély: 2/47)
B) Riverre K jön (Esély: (1/46)
Összeszorzod ezeket (független események asszem :D) , és 2/2162, ami kb 1 ezrelék, azaz 0.1% :)

Mandras
2009. febr. 10. 10:46

helló,

ebben az esetben a legegyszerűbb ha azt alkalmazzuk, hogy a helyes esetek számát elosztjuk az összes lehetséges esetek számával:

ez gyakorlatilag:

első húzásnál:

3 jó golyó van, és összesen 100 -> 3/100 -> 0.03 -> 3% (első körben arra hogy zöldet húzol 3 % az esély)

második húzás:

már csak 2 jó golyó, összesen 99 -> 2/99 -> 0,020202... -> ~2%

harmadik húzás:

1/98 -> ~ 1%

Amennyiben arra vagyunk kíváncsiak, hogy ez a 3 esemény egymás után bekövetkezik:

3% * 2% * 1% ~0.0006 %

remélem jól számoltam, de ha nem akkor légyszi helyesbítsetek.

--> 100/0.0006 = 166.666 ha végtelenszer elvégeznénk a kísérletet (mindíg addig húzunk, hogy 3 zöld legyen egymás után) az jönne ki hogy átlagosan ennyi próbálkozás után sikerülne a 3 zöldet kihúzni.

BaluBlue
Válasz Mandras kommentjére
2009. febr. 10. 10:53

Esélyek

Nagyon köszönöm a segítséget
különösen, hogy leírtátok a gondolatmenetet
Még 1x köszi

ui: lesznek még feladványaim :)

Mandras
2009. febr. 10. 11:11

Nem vagyok ebben 100% ig biztos (persze valahogy így kell számolni), ezért jó lenne ha megerősítene egy matematikus :)

Mandras
Válasz Mandras kommentjére
2009. febr. 10. 11:40

:)

azt hiszem 1 pár tizedesjeggyel elszámoltam a végén, csak 1.666 X kell próbálkozni átlagosan:

1/0,006 = 1 666

így már jónak kell lennie

Élő ügyfélszolgálat