a kulcsszó a becslés :)
Becslés
köszi :)
de a becslésnek is van matematikai alapja - elárulod a titkot? :)
további kérdések
...látom nem sokan érdeklődnek az esélyekről és valószínűségekről
pedig lenne további kérdésem - igazándiból matek képletre lennék kíváncsi:
Annak idején matekból tanultunk olyat: hogy van 1 zsákom abban 100 golyó 97 piros 3 zöld. A zsákba 3x nyúlhatok be egymás után - a kérdés: mi az esélye annak, hogy a 3 alkalommal mindig zöld golyót húzzak ki.
ha jól érzem ez kb. arról szól, hogy van a kezemben KK a flop 3 semleges lap a nem ismert 47 lap között még van 2 db K. Mi az esélyem, hogy turnre és riverre egy-egy K esik le.
Várom a megoldásokat
...látom nem sokan érdeklődnek az esélyekről és valószínűségekről
pedig lenne további kérdésem - igazándiból matek képletre lennék kíváncsi:
Annak idején matekból tanultunk olyat: hogy van 1 zsákom abban 100 golyó 97 piros 3 zöld. A zsákba 3x nyúlhatok be egymás után - a kérdés: mi az esélye annak, hogy a 3 alkalommal mindig zöld golyót húzzak ki.
ha jól érzem ez kb. arról szól, hogy van a kezemben KK a flop 3 semleges lap a nem ismert 47 lap között még van 2 db K. Mi az esélyem, hogy turnre és riverre egy-egy K esik le.
Várom a megoldásokat
köszi a választ - úgy látom be kell szereznem a nevezett programot
ellenben még mindíg kiváncsi lennék a kiszámítás képletére - amíg nem értem addig nem is tudom :(
köszi a választ - úgy látom be kell szereznem a nevezett programot
ellenben még mindíg kiváncsi lennék a kiszámítás képletére - amíg nem értem addig nem is tudom :(
helló,
ebben az esetben a legegyszerűbb ha azt alkalmazzuk, hogy a helyes esetek számát elosztjuk az összes lehetséges esetek számával:
ez gyakorlatilag:
első húzásnál:
3 jó golyó van, és összesen 100 -> 3/100 -> 0.03 -> 3% (első körben arra hogy zöldet húzol 3 % az esély)
második húzás:
már csak 2 jó golyó, összesen 99 -> 2/99 -> 0,020202... -> ~2%
harmadik húzás:
1/98 -> ~ 1%
Amennyiben arra vagyunk kíváncsiak, hogy ez a 3 esemény egymás után bekövetkezik:
3% * 2% * 1% ~0.0006 %
remélem jól számoltam, de ha nem akkor légyszi helyesbítsetek.
--> 100/0.0006 = 166.666 ha végtelenszer elvégeznénk a kísérletet (mindíg addig húzunk, hogy 3 zöld legyen egymás után) az jönne ki hogy átlagosan ennyi próbálkozás után sikerülne a 3 zöldet kihúzni.
Esélyek
Nagyon köszönöm a segítséget
különösen, hogy leírtátok a gondolatmenetet
Még 1x köszi
ui: lesznek még feladványaim :)
Nem vagyok ebben 100% ig biztos (persze valahogy így kell számolni), ezért jó lenne ha megerősítene egy matematikus :)
:)
azt hiszem 1 pár tizedesjeggyel elszámoltam a végén, csak 1.666 X kell próbálkozni átlagosan:
1/0,006 = 1 666
így már jónak kell lennie