Short stackek
Nem igazán szeretem a short stackeket, sőt valamiféle személyes ellenszenvet érzek irántuk. Ha az egyik elveszti a pénzét, az arcom gonosz mosolyba rándul, a kárörömjele... mert tönkre teszik a játékot.
Pedig nem kéne, hogy így legyen. Legtöbbjük gyenge játékos, és csak az alkalomra vár, hogy elajándékozza a pénzét. Csupán szépen kell őket kérni. De hogy hogyan? Emiatt indítom ezt a topicot, ugyanis nekem elképzelésem sincs róla.
Ált az a bajom, h nem tudom cbeteljek-e? Mert lehet, h eldobná. Ha marginális lapom van, akkor nem akarok szabadkártyát, de azt se akarom, h visszatolja.
Egyébként pont ilyen problémáim vannak a versenyeken is, és sztem a két helyzet majdnem ugyanaz (hisz az effektív stackem nekem is short).
Illetve mi az optimális short stack-játék? Milyen lapokra érdemes all-in menne? Van-e egyáltalán olyan, h csak megadni kell, stb...
Én sem szeretek ellenük játszani és szerintem nagyban hálózat függő az ellenük való játék.
Mostanában alkalmazom velük szemben azt a taktikát, hogy preflop emelésem után - főleg, ha segített rajtam a flop -, ha csak 1 ss marad játékban, rátolom az all-int a deep stackemmel és ettől legtöbbször megijednek. Amikor megadják, még általában akkor is jobb vagyok. Egy sima cbet esetén sokszor ők tolják rám vissza, és én gondolkodhatok, hogy megéri-e a beülőm 10-20%-át kockáztatni. Nem vezetek erről statisztikát, de szerintem ez nyereséges ellenük.
Azt is tapasztaltam velük szemben, ha top párt floppolnak bármilyen kickerrel, gyakran all-in mennek.
Nálam általában az all-in lapok ellenük: JJ+, és AK. Az utóbbit feltűnően gazdaságosnak érzem ellenük, akár elkap a flop, akár nem.:-)
Bár, ahogy az elején is írtam, szerintem ez a taktika nagyban hálózat- (és talán tét) függő.
Én nem bánom, ha van 1-2 short stack az asztalomnál, egyszerűen csak jó lapokkal kell menni ellenük(sc-k, kis párok kizárva), mert általában valamilyen A-os lapra vagy pocketre mennek. Én ha kettesben maradok egy ilyennel, és bármennyire is eltalál a flop, akkor rátolom, de szoktam check-call-t is játszani, ha TPTK-m, vagy magas PP-m van, mert általában check után nem tudják megállni, hogy ne menjenek all-in, szinte bármilyen lappal. Persze ez az én szintemen (NL20 leginkább, NL50kevésbé) igaz, magasabb szinten gondolom más, meg van aki eredményesen űzi a shortstack játékot...de az átlag nudli
Legtöbbjük gyenge játékos, és csak az alkalomra vár, hogy elajándékozza a pénzét.
van esetleg róla terjedelmesebb PT statod? Milyenek az általános mutatói?
Tudom, h a legtobb shorty gyenge, de azért vannak nehéz helyzetek.
Pl. egy mai
UTG:50
SS(UTG+1):23
Hero(CO):50 ATo
UTG limps, SS limps, Hero raises to 2,75, 3 folds, UTG calls, SS calls
Pot:8,5
Flop: QT5r
UTG checks, SS checks, Hero??
Nagyon nem füllött a fogam az emeléshez, de kettő ellen védeni akartam a lapom...
Hero bets 7, UTG folds, SS raisese to 19,25, Hero?? Pot:34
Na igen, itt megnehezítette a dolgom, h anyukám felhívott. És mi közben az 5outot, és a potodss-ot nézegettem, megkérdezte, hogy : Figyelsz te egyáltalán?:) Aztán valahol a bútór hazahozatala, és az ajtó magassága között, úgy éreztem, ha tízesekkel is képes így játszani néha, akkor call.... Q9s
Hol kellet volna másképp?
Egy másik, amit ma láttam mástól:
Hero:50 QcQd
SS(SB):14
1 fold, U+1 raises to 1,75, 2 folds, SS calls, 1 fold
Flop: Ah 2h 5s Pot:3,8
SS checks, Hero bets 3, SS raises to 12,25, Hero folds
Na ez nagyon nem tetszett, d nem tudom, h hol javítanék...
Sztem mindkét parti fold. Talán az ATo-ban a flop-on kicsit kevesebbet hívnék, mondjuk 5-6$-ig. Arra könnyebb is dobni, ha vmelyik ellenfél egy viszonylag dry board-on check-raise-l.
van esetleg róla terjedelmesebb PT statod? Milyenek az általános mutatói?
Talán több jól működő short stack taktika is létezhet. Én nem értek hozzá. Viszont az egyik rendszeres ellenfelemnek, aki ezt a taktikát játssza a következők a számai:
VPIP: 18%
PFR: 13%
Én is utálok short stack-ek ellen játszani. Egész egyszerűen tönkreteszik az asztalon a játékot azzal, amit csinálnak. (Hallottam már olyat is, hogy a regulárok megbeszélték, hogy kiülnek az asztalról sit outra, ha ilyet tapasztalnak)
Hmm...azt hittem a VPIP-je egy SS-nek alacsonyabb, én olyan 12-15%ra tippeltem volna.