Suited connector-ok megjátszása postflop
Mostanában nagyon foglalkoztat a kicsi/közepes sc-kel való helyes(!) játék. Nem is a preflop, vagy flopon alkalmazandó stratégiával van gondom(bár persze az is érdekel, ki, hogyan dönt ilyen flopnál), hanem azzal, hogy miként döntsünk a turn-ön, pl az alábbi szituációban. (elképzelt helyzet) ;)
Hero - SB - 120BB
Playa - UTG - 150BB
Tehát kisvak vagyunk, kezünkben: :8s: :9s:
Ellenfelünk UTG 4,5BB-s standard raise-zel nyit, mindenki dob, mi persze adjuk, ketten nézzünk floppot.
Flop: :7s: :Ts: :4d: (pot: 10BB)
Gyönyörű flop. Mi nyitunk pot-ot, gondolván, hogy ezzel ellenfelünket még beljebb csalogathatjuk a partiba (persze lehet, hogy erre nincs szükség), esetleg eldobathatjuk vele alacsony pp típusú lapját.
Ellenfelünk azonban nem emel vissza - aminek én személy szerint örülnék, hisz feltehetőleg favoritok vagyunk -, hanem csak megad.
Turn: :5h: (pot: 30BB)
Hogyan tovább?
Tényleg érdekelne, ki mit tenne. Természetesen elfogadom, hogy a flopon jobb a check/raise játék, de maradjunk meg egyelőre ennél a (talán hibás) megjátszásnál. Thx mindenkinek.
Jahh, ez kimaradt:
Ellenfelünk range: tételezzük fel, hogy egy jó játékos, aki a PókerAkadémiás indulótáblázat szerint játszik, tehát pp-k, sc-k, Axs-lapok lehetnek nála.
Fold preflop. Nagyon nem szeretek OOP alacsony kapcsolódó lapokkal játszani, főleg egy ellenfél ellen. Az elképzelt partiban igen jó flopot kaptunk, de a flopok 2/3-ában egyáltalán nincs semmink, a flopok maradék 1/3 -a is csak úgy segít rajtunk hogy lejön pl. egy KJ8 rainbow. Nekem ezek lapok korai és MP pozícióból a PT szerint egyáltalán nem működnek úgyhogy legtöbbször fold, CO vagy button pozícióból ha senki nem limpelt raise, ha volt limpelő limp, ha egy emelés volt fold. Jó nem ilyen mereven, de a lényeg hogy legyen pozícióm, és lehetőleg legyünk minél többen aztán majd meglátjuk.
A fenti példajátéknál nálam a flop bet 2/3 pot, ha visszaemel push. Ha csak megad turn bet 2/3 pot, ha visszaemel számolás. Nem tudom hogy jobb-e a flopon a check/raise, annyira talán nem jó ez a lap hogy nagy potot szeretnék játszani vele.
Fold preflop.
1, Fold preflop OOP sc
2, Check/Raise pot postflop --> ha megad, akkor bet 2/3 pot turn, itt már nincs visszaút
3, Ha flopon úgy játszom, ahogy Te, akkor bet 2/3 pot turn, próbálkozok egy second barrellel.
2-es verziót jobban szeretem, mert jó a flopon sok pénzt bepakolni, hiszen ott még mi vagyunk előnyben.
en is nyitnek turnon de csak 1/2 potot... Nekem az a meglatasom, hogy tenni/tetetni is kell a potba penzt, de elkotelezni sem szabad magunkat tulsagosan...
Sztem se érdemes OOP sc-vel emelést 1 ellenfél ellen megadni.
Flop check-raise majd all-in flopon ha visszaemel vagy all-in turn.
Ha mégis a leírtak szerint alakul a helyzet, akkor ellenféltől függően játszanám tovább:
1. Weak-tight ellen bet 3/4 pot, felkészülve a river emelésre ha jön a lapunk ha nem.
2. Agresszív jó játékos ellen check-raise all-in.
3. Fish calling-station ellen check-call.
Sztem se érdemes OOP sc-vel emelést 1 ellenfél ellen megadni.
Flop check-raise majd all-in flopon ha visszaemel vagy all-in turn.
Ha mégis a leírtak szerint alakul a helyzet, akkor ellenféltől függően játszanám tovább:
1. Weak-tight ellen bet 3/4 pot, felkészülve a river emelésre ha jön a lapunk ha nem.
2. Agresszív jó játékos ellen check-raise all-in.
3. Fish calling-station ellen check-call.
Preflop:
1./ Lapjaik alacsonyak, nem akotnak párt, és a járulkos esélyek egy ellenféllel
szemben gyakorltilag semmit sem érnek.
2./ A pozíciónk kedvezőtlen.
3./ A pot odds elégtelen.
4./ Ellenfelünk feltehetően erős lappal rendelkezik: UTG-ből emelt.
5./ Implied odds-unk a négyes pont miatt csábító, de ezen ront a kettes
pont, hiszen korai pozícióból nehezebb nagy potokat építeni, mint
késeiből.
Mindent egy kalap alá véve én egyértelműen a dobás mellett döntenék, és ezen még a lapom suited és connector jelege sem változtat.
Flop:
1/ Amennyiben elennfelünknek nincs setje, favoritok vagyunk, de csak egy
hajszál híjján. Amennyiben betalálta a set - amire azért nincs túl sok
esély - még mindig elég jól állunk.
2/ Csak akkor vagyunk favritok, ha a turnt és a rivert egyszerre nézzük.
Mindent egybevetve én általában az all in mellett döntenék. Ki is fejtem miért:
1/ Hibás megadásra kell késztetni ellenfelünket. Valószinűleg csak kis
favritok vagyunk, ezért csak egy all in-nel tudunk elégtelen pot odds-ot
biztosítani ellenfelünknek.
2/ Amennyiben all in-t tolunk a turnt és a rivert egyszerre nézzük.
3/ Egy magasabb flush draw csak kis eséllyel adna meg egy all in-t, ezért
feltehetően outjank 100%-a élne, ha tartanák emelésünket.
4/ Hozzájárul hiperaggresszív imidzsünk kialakításához, ezért hasonló floppon
vígan betolhatjuk stack-ünket, és nem kell egyszerre flush-től és sortól is
tartanunk. Ráadásul szívesebben küzdünk egy kétpár, vagy egy top pár
ellen, mint egy 8/9 outos húzólap ellen.
Mégis van egy kivétel, amikor másképp döntenék:
1/ Ellenfelem rendkívűl aggresszív, gyakran alkalmazza a c-bet-et.
2/ Mégsincs halálvágya, nem idóta, és tiszteli a check-raise-t.
Vegyük észre, hogy ha ellenfelünk potot hív, de nem tartja all in-ünket, egyértelműen elégséges pot odds-ra dobja el lapját, azaz hibát követ el, ami nekünk hozamot jelent. Ezért ez a megoldás a legjövedelmezőbb (amenyiben sikeres!). Nem alkalmaznám passzív ellenfelek ellen!
Turn:
1/ Aggresszív ellenfél ellen a pot 2/3-át hívnám. Hiába reménykednék a
szabadlapban. Visszaemeléstől annyira nem kell tartani, azt már floppon
meg tette volna.
2/ Laza-passzív ellenfél ellen kivárnék. Már nem vagyunk favoritok, ezért
egy szabad lap nagyszerű lenne.
3/ Feszes-passzív ellenfél esetén azon gondlkodnék, hogy a dobatás vagy
az ingyen kártya esélye e a nagyobb.