jabyga
Válasz Mabohai kommentjére
2010. okt. 21. 22:40

Ennyi bet után épeszű játékos kezében AQ lesz vagy overpair. Miután a donkbetedre visszaemelt, a helyedben check/call-on lennék turnön és riveren is.

Betsizeokhoz annyit, hogy ne játssz sok asztalon, míg nincs gyakorlatod :) 2 max 3 asztalon is nagyon sokat lehet játszani.

A kulcsszó itt az épeszű!:) De értem mit mondasz. Ty

Orang3J3ws99
Válasz jabyga kommentjére
2010. okt. 22. 8:16

Mabohai@:

Te hány asztalon játszol? 2+? Hogyan határozod meg a stop/loss-t? Darabra játszol esetleg?

Üdv,
O.

raining
2010. okt. 22. 11:00

Ennyi bet után épeszű játékos kezében AQ lesz vagy overpair. Miután a donkbetedre visszaemelt, a helyedben check/call-on lennék turnön és riveren is.

Betsizeokhoz annyit, hogy ne játssz sok asztalon, míg nincs gyakorlatod :) 2 max 3 asztalon is nagyon sokat lehet játszani.

Kezdő játékosnak egyáltalán nem adnék ilyen tanácsot.
1 asztalnál egyáltalán ne nyiss többet... Aztán majd esetleg később max 2, ha pedig ennyivel nem éred be akkor irány a cg aztán ott lehet grindelni 10 asztalon.. Ez nem az a műfaj.
De aki mutat nekem egy szép kis graft a három asztalon való sikeres játék mellett annak kalap-kabát...

Mabohai
Válasz Orang3J3ws99 kommentjére
2010. okt. 22. 12:04

Mabohai@:

Te hány asztalon játszol? 2+? Hogyan határozod meg a stop/loss-t? Darabra játszol esetleg?

Üdv,
O.

Kettőn.
Így is kezdtem anno, aztán igyekeztem növelni az asztalszámot. Voltak egészen beteg időszakaim, 4-5 asztalos grind és 1400 sng egy hónapban (általában nem tolom napi 6-8 órát, tehát ez elég soknak számít). A napi rekordom azt hiszem 210db. Lényeg, amitől szeretném, ha óvakodnának a hozzám hasonló kezdők: elsősorban a játék minőségét érdemes fejleszteni és csak aztán próbálgatni, hogy hány asztalon tudod a legjobb órabért hozni. Korábban ezt másképp gondoltam, azt hittem, több asztalon is meg lehet szerezni a szükséges tapasztalatot, de (legalábbis magamra vonatkozóan) valószínűleg tévedtem. Érdemes lehet sokat játszani egy asztalon is, így a legkönnyebb fejlődni. Mostanság csak akkor nyitok harmadik asztalt, ha valami oltári kacsa beül előre.

Stop/loss

Ez egy örökzöld téma, gondolom néhányan tudjátok, hogy sok vita is volt belőle.
Röviden a véleményem: a stop/loss a tőzsdére való, nem ide.
Bővebben: a póker a hosszútávról szól. Nincsenek trendek, a bekövetkező események teljesen függetlenek a korábbiaktól. Itt nem a licitmenetekre és az ellenfelekhez való alkalmazkodásra gondolok értelemszerűen, hanem például arra, hogy hiába buksz el zsinórban 5 flipet, a hatodiknál ugyanúgy 50% esélyed lesz behúzni és nem több. Nincs "leghosszabb bukószéria" és mindig van egy nagyobb upswing. Ennek megértése az egyik alapgondolat, hogy kihozhasd magadból a maximumot.
Miért jön elő mégis ilyen gyakran ez a téma a különböző fórumokon? Régóta igyekeznek párhuzamot húzni a tőzsde és a póker között. Van több olyan közös tulajdonság, melyek megléte vagy kifejlesztése elengedhetetlen mindkét "szakma" sikeres műveléséhez. Ezek nagyrészt emberi jellemzők, mint például a kockázatokhoz való nem hétköznapi hozzáállás, gyakorlatiasan és nem érzelmek alapján kezelni a pénzt, stresszkontroll, stb. A TECHNIKAI tudnivalóknak viszont semmi köze egymáshoz! A stop/loss nem más, mint annak technikája, hogyan "szálljunk ki", amikor véget ér egy számunkra kedvező trend. Mivel nálunk trendek nincsenek, ezért ennek belekeverése a pókerbe kb olyan, mintha check/raise-elni akarnánk a BUX-ot a nagyobb haszon érdekében.

Tudom, hogy sokan alkalmazzák. Néhányan tapasztaltabb játékosok, a legtöbben azonban kezdők, akik olvasták/hallották valahol és úgy gondolják, ez elengedhetetlen a sikeres játékhoz. Senkit nem akarok lebeszélni a stop/loss-ról, de itt jön a lényeg: tudd, hol a helye! Pókerben nem azért fogsz 5 buy in elvesztése után még 10-et bukni, mert "ma nem adja az rng". Azért szórsz el még több beülőt, mert pénzként tekintesz a bankrollodra, idegeskedsz és ezért eltérsz az optimális játéktól! Teljesen mindegy, hogy ez úgy jön ki, hogy nit leszel vagy úgy, hogy flopon minden pár allin. A lényeg, hogy a rossz játék miatt fogsz még többet veszíteni, mint amennyit a rossz lapjárás miatt kellene.
Ha egy tapasztalt játékos tudja, hogy nála mondjuk pontosan 7 buy in a határ, aminek elvesztése után eltér a legjobb játékától, akkor 7 buy innél fogja meghúzni a stop/loss határát. Nem azért ott, mert olvasta valahol, hanem mert kitapasztalta.
Más gyakorlott játékosok észreveszik magukon, ha kizökkentek a megfelelő érzelmi állapotból és azonnal felfüggesztik a játékot. Lehet, hogy öt, lehet, hogy tizenöt beülőt veszítettek, az is lehet, hogy kettőt nyertek. Lehet, hogy fél órája játszanak, lehet, hogy 12 órás maratoni sessionön vannak túl. Nem számít. A kiváló játékos teljesen ura önmagának, tisztában van az erősségeivel, de még inkább a gyengéivel, ezért pontosan tudja, mikor kell kiszállnia.
Aztán vannak még a robotok, akik mindennap pontosan x órát játszanak ugyanolyan tökéletes lelki állapotban :) Ritka madár, nem lehet reális cél közéjük tartozni, de szerencsés vagy, ha ilyennek születtél vagy gratulálok, ha sikerült megtanulnod a tökéletes kontrollt. :)

Én magam a második csoportba tartozom. Évek alatt sokszor megtapasztaltam az érzést, amikor kicsúszik a kezeim közül az irányítás. Ezért már felismerem, és ha nem tudom kontrollálni, kiszállok. Ez nem azt jelenti, hogy sosem tiltelek, nem csúszik ki néha egy qrvaanyád vagy nem toltam még check/raise allint idegből. Csak ura vagyok önmagamnak annyira, hogy ilyenkor kiszállok.
Alapvetően mennyiségre játszom, napi 25-65 darab szokott lepörögni két asztalon. Igyekszem dolgozni azon, hogy egyre következetesebb legyek a mennyiséget és a játékkal töltött időt tekintve, de egyelőre ez az egyik gyengém. Nem túl erős az "időbeosztás" skillem :) Pedig önálló "vállalkozóként", azt hiszem ez az egyik legfontosabb képesség.

Egyszerű, rövid kérdésekre szép hosszú, kissé lelkizős post lett :) Remélem a lényeg sem sikkadt el és a többi információt is hasznosnak találjátok!

gl

Mabohai
Válasz raining kommentjére
2010. okt. 22. 12:06

1 asztalnál egyáltalán ne nyiss többet... Aztán majd esetleg később max 2, ha pedig ennyivel nem éred be akkor irány a cg aztán ott lehet grindelni 10 asztalon.. Ez nem az a műfaj.
De aki mutat nekem egy szép kis graft a három asztalon való sikeres játék mellett annak kalap-kabát...

Hasonló dolgokat fejtegettem közben lejjebb :) Mindenesetre lehet 3+ asztalon is jól játszani, az is egy skill, meg sok-sok tapasztalat. Pl Croixdawg, nekem eléggé tetszik a statja :)

Orang3J3ws99
2010. okt. 22. 12:27

Szia,

köszi a választ. KB 1200-1400 HU-n vagyok túl. 2.20-22+1. Turbókat játszom, és arra jöttem rá, ha minden nap lejátszom 20 darabot, eredménytől független (csak HM-ben nézem hány darabnál tartok), akkor hozom az optimális játékom. 2 asztalon játszom(most léptem fel), 6.25-ösöket per pillanat, egy sikeres side-roll építés miatt. Néhány napon bel 11.5-t szeretnék FTP-n.

Nem biztos, hogy rossz a stop/loss, csak nem a turbókra alkalmazható. Játszottam korábban egy-két normál speed partit is és kiakasztó, ha egy 35 perces parti után elbuksz egy flippet és vége. 35 perc! OMFG! Szerintem normalon inkább alkalmazható, de ahogy írtad nyílván ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia.

Én is sokáig útkeresésban voltam/vagyok, de a kedvenc master playerem(mentorom) azt mondta, hogy ne hallgassak senkire, keressem az utam. Szerintem sokan nem ezt teszik és sokszor az emberek a hétköznapi életben is rossz irányba viszik egymást.

cincinatus
2010. okt. 22. 13:55

Tudom, hogy örökzöld téma, de mostmár kb. 3000 HU után úgy érzem beleszólhatok.

Sokszor olvastam már ez a hozzállást, hogy a coin flip 50 alkalom után is coin flip lesz.

Ez természetesen igaz is, ha az adott eseményre nézzük, de ha egy sorozatra nézzük akkor már nem igaz, ugyanis ilyenkor azt kell vizsgálni, hogy mennyi az esélye, hogy 50-szer EGYMÁS UTÁN behúzzuk a coin flippet. Könnyű belátni, hogy erre nem 50 % az esély...

Ezért van, hogy a legnagyobb nyerő és vesztő sorozatok is véget érnek egyszer.

A stop loss/win és a mennyiségi játék kérdése erősen személyfüggő.

A stop loss/win egy kezdő és egy hobbi játékos számára szerintem ideálisabb, mert kevesebb meccsen kell hoznia az "A" játékát.

A mennyiség sajnos mindig ront a minőségen, viszont kétségtelenül nagyobb nyereség érhető el vele.

Úgy gondolom, hogy a mennyiségi játék a profi és félprofi játékosoknak ideálisabb.

Dfire
Válasz raining kommentjére
2010. okt. 22. 14:21

Jstncredible1 ftp-n egy elég jó példa a 4-5 asztalos eredményes grindra. Többet keres 30$-on mint egy jobb 100as reg.

Btw ülj be mellé hátha az választ ad pár kérdésre. Mass limp, csak felső pár %-kal 3x, postflop is passzív szerintem szinte csak értékért játszik, de nincs mintám nagyon vele 1-2 játék, csak néztem sokszor. Kellemes ellenfél ahhoz képest darálja a mezőnyt...Kérdeztem is tőle mi a titka de sajna le se szart chatben valszeg 5 asztal miatt:)

Én sokszor nekifutottam több asztalozásnak és mindig egy vicc lett a játékom de még tervezem, hogy ráállok:)

Kezdő játékosnak én is csak 1 asztalt javasolnék.

Mabohai
2010. okt. 22. 14:44

... a kedvenc master playerem(mentorom) azt mondta, hogy ne hallgassak senkire, keressem az utam. Szerintem sokan nem ezt teszik és sokszor az emberek a hétköznapi életben is rossz irányba viszik egymást.

+1000

Mabohai
Válasz cincinatus kommentjére
2010. okt. 22. 15:09

Sokszor olvastam már ez a hozzállást, hogy a coin flip 50 alkalom után is coin flip lesz.

Ez természetesen igaz is, ha az adott eseményre nézzük, de ha egy sorozatra nézzük akkor már nem igaz, ugyanis ilyenkor azt kell vizsgálni, hogy mennyi az esélye, hogy 50-szer EGYMÁS UTÁN behúzzuk a coin flippet. Könnyű belátni, hogy erre nem 50 % az esély...

Ezért van, hogy a legnagyobb nyerő és vesztő sorozatok is véget érnek egyszer.

Ez igaz. Ettől függetlenül egy adott napi játékmennyiség nagyon kis mintának számít. Ezért az, hogy az adott napon játsszak-e tovább vagy sem, kizárólag lelki tényezők alapján dönthetem el.

Hallottam már olyat is, hogy valaki ilyenkor játszik igazán sokat, hogy "kipörgesse" a rossz szériát. :) Ezt sem tudom elítélni, amíg a top játékát hozza az ember, ha más nem, legalább a rakeback kompenzálni fog valamit a bukóból. :)

A stop loss/win és a mennyiségi játék kérdése erősen személyfüggő.

Ezzel egyetértek. Csak tudni kell, mit miért csinálunk és mik a hosszútávú következményei.

A stop loss/win egy kezdő és egy hobbi játékos számára szerintem ideálisabb, mert kevesebb meccsen kell hoznia az "A" játékát.

...

Úgy gondolom, hogy a mennyiségi játék a profi és félprofi játékosoknak ideálisabb.

Ezzel nem értek egyet. Hogyan definiálod a kezdő/hobbijátékos fogalmát?

Szerintem a kettő nem tartozik egy kategóriába. A hobbijátékos célja nem az, hogy pénzt keressen pókerrel, hanem jó akar szórakozni. Neki természetesen muszáj, hogy legyen stop/loss-a, hiszen nem költhet bármennyi pénzt a szórakozására. Valószínűleg kisebb bankrollból gazdálkodik, mint aki hosszútávon pénzt szeretne kivenni a pókerből.

A kezdőből viszont, mondjuk így, még bármi lehet. Kizárólag az ő céljain múlik, merre akar elindulni. Ha csak hobbiként tekint a játékra, lásd feljebb. Ha viszont következetesen pénzt akar keresni, akkor azokat a tulajdonságokat kell elsajátítania, amik a legnagyobb profitot hozzák. Ezért számára nem lehet cél, hogy kevesebb meccsen kelljen hoznia az A játékát. Nyilván nem fog rögtön 100 sng-t letolni egy nap, nem is kell. De ha az elején stop/losst állít fel magának egy adott játékmennyiség helyett, akkor elmulasztja azt a rengeteg tapasztalatot, amit nyerhetne és muszáj is lenne nyernie! Nem ismeri meg önmagát, a pénzhez, bankrollhoz, a tilthez és ezer más dologhoz való viszonyát, amit senki nem fog tudni neki elmagyarázni, hiszen az érzéseit mindenki csak saját maga ismeri. Meg kell fizetni a tanulópénzt, ahogy mondani szokás. Ez elkerülhetetlen szerintem, nem lehet könyvből megtanulni. Ez a tapasztalat tesz ugyanis még jobb játékossá, minél hamarabb jön (kisebb téten vagy olyan fázisban, mikor még nem a póker az első számú bevételi forrás) annál jobb.

Élő ügyfélszolgálat