Póker Fórum Archívum > Szoftverek > allinEV számítás kérdés

attiati
2009. aug. 24. 21:22

allinEV számítás kérdés

A hand: weaktight | Hand | KK - $0.1/$0.2 No Limit Holdem
És hozzá HM allinev grafikon csatolva.

52% esélyem volt allinnél
A nyeremény 18,7$-al emelkedett.
A várható érték pedig 0,43$-al.

Mintha bemákoltam volna az 1 outomat, kb.

Ezt most tényleg nem értem. Plíz valaki segítsen értelmezni.

attiati
Válasz attiati kommentjére
2009. aug. 24. 21:41

mondjuk nem szóltam, lehet, hogy az 50-50 cointflip miatt a várható érték 0

ladipeti
Válasz attiati kommentjére
2009. aug. 25. 8:43

mondjuk nem szóltam, lehet, hogy az 50-50 cointflip miatt a várható érték 0

így valahogy, mivel az esetek 52 %-ban nyered, a többi 48%-ban el fogod majd veszteni, és ezért épphogy plusszos az allinEV-je ennek. ha 1 out-ot mákoltál volna, akkor az allin EV nagyon meredeken zuhant volna,mivel akkor az esetek nagyobb részében veszítened kellene.

Morfium
Válasz ladipeti kommentjére
2009. aug. 25. 10:18

56%-od volt, de attól még coinflip.

R1per2
Válasz Morfium kommentjére
2009. aug. 25. 11:29

Ha 1 outot mákolsz, akkor az EV mutató közel ugyanolyan meredeken megy lefelé, mint ahogy a winnings fölfelé.

Ha tényleg pontosan számol, szerintem nagyon hasznos mutató, más megvilágításban látod az eredményeid.
Pl. nekem ha egy sessiön alatt az EV a winnings alatt fut, már várom, hogy elbukjak egy partit, ahol esélyesebb voltam, hogy újra együtt mozogjanak, és "igazságosnak" érzem, amikor megtörténik.

Polacheck
Válasz R1per2 kommentjére
2009. aug. 25. 11:35

Ha 1 outot mákolsz, akkor az EV mutató közel ugyanolyan meredeken megy lefelé, mint ahogy a winnings fölfelé.

Ha tényleg pontosan számol, szerintem nagyon hasznos mutató, más megvilágításban látod az eredményeid.
Pl. nekem ha egy sessiön alatt az EV a winnings alatt fut, már várom, hogy elbukjak egy partit, ahol esélyesebb voltam, hogy újra együtt mozogjanak, és "igazságosnak" érzem, amikor megtörténik.

Engem viszont rohadtul kiborít, amikor sok BI-vel vagy EV alatt és továbbra is csak a coolerek meg a mákolások mennek. Néha attól kerülök a legjobban tiltre, amikor ránézek a statokra és látom, hogy ha az EV-t hoztam volna az adott hónapban, akkor szép eredmény lett volna, egyébként pedig egy nagy nulla.

Boletus
2009. aug. 25. 11:37

Ha tényleg pontosan számol, ...

Nem számol pontosan. Egyrészt a multiway potokban, ha csak a shortie megy allin hibázik, másrészt csak az allin utánni EV-t veszi figyelembe. A pontos az volna, ha minden utcán számolna EV-t.

R1per2
Válasz Boletus kommentjére
2009. aug. 25. 12:02

Ettől még pontos a számítás, csak kevesebb tényezőt vesz figyelembe. Mivel nem a nyereség/veszteség alapján hagy ki számításokat, hanem olyan tényezőknél, amik egységesen nem kerülnek számításba, a valódi EV-hez képest lesz rövid távon eltérés, de nem hosszútávon.

Amúgy pedig az szerintem valóban pontatlanná válna, ha minden utcán számolna, mert a implied oddsokat nem venné figyelembe, ami nem kis tényező az NL játékokban.
Ha oddson kívül adom meg a húzómmal, ami riverre leesik, és bepakolja ellenem a stackjét, az EV mutató számomra minuszos lenne.

A coolerek pedig nem értem hogy jöttek a témához. Eleve szubjektív a cooler fogalma a szituáció és a játékosok fajtái miatt, illetve ott is oda vissza működik a dolog, csak szelektív a memória.
A cooler egyébként is azért cooler sokszor, mert maximalizálod a valuet egy-egy handnek. Amikor a range erősebb szűk részébe futsz bele egy leosztásban, nem hasonlítod össze a korábbi partikkal, amikor ugyanezzel a játékoddal több valuet nyertél gyengébb kezekből, amik bőven kompenzálják a bukó partikat(feltéve, hogy jól mérted fel a helyzetet).

Boletus
2009. aug. 25. 12:16

Szerintem ez az egész EV grafikon kérdés túl van misztifikálva. Hosszútávon a nyereséged (veszteséged) úgy is kevéssé tér el el várható értéktől. Ha egy adott sessionben nyerő vagy, akkor nagy valószínűséggel az EV felett teljesítesz, ha pedig vesztő vagy akkor az EV alatt. (Ez persze csak akkor igaz, ha a nyeremény nagyobb részét a showdown winning adja)

R1per2: a riverre leeső húzónál a flop és vagy a turn megadásod -EVs, de az ellenfél river megadása is. Ha a riveren mentek allin, az EV diff. mindig nulla lesz, de ha pl. lyukas soradot húztad be, akkor mégiscsak az elvárható fölött nyertél. Egy extrém példa: AA vs 22, pf 3bet flop bet-call, turn bet-call és riverre marad előtte mondjuk 20BB. A riverre leeső szettel viszi a kasszát, az EV diff. = 0, ami nyilvánvaló baromság.

R1per2
Válasz Boletus kommentjére
2009. aug. 25. 12:28

ja értem mire gondolsz, igazad van, végül is megoldható lenne, amivel még rövidebb távon lehetne pontosságot elérni, de az eredeti egyszerűsített verzió is sokat mutat szntem

Élő ügyfélszolgálat