Mondtad, hogy technikai elemzés alapján kereskedsz. Ami már önmagában kizárólag a múlt történésein alapul. Szóval itt akkor bőven ellentmondás van.
A robotot persze nem arra találták ki, hogy az idők végezetéig 1 "beállítással" kereskedjen. Ahogy te alkalmazkodnál, arra programozod be a robotod stratégiáját is. Nem mesterséges intelligencia, csak egy helyetted dolgozó eszköz.
Még a demó számlás résszel nem értettem egyet. Demó számlán az esetek többségében mindenki nyerő. Aztán láss csodát, hirtelen bukóba fordul minden az élő számlán. Nem, vagy későn, vagy máshol teljesülő ügyletek, stb... nehogy itt lelkesedésből nekiálljanak sokan, aztán bukó lesz a vége.
a demó számlához: én nem fogadtam meg ezeket a tanácsokat, csak nagyon rövid ideig kereskedtem playmoneyban. megértem, hogy miért lehet valaki nagy nyerő demószámlán és ha ugyanazzal a lendülettel feltölt x összeget, azt miért bukja el: gyakorlatilag eddig nem volt tétje a dolognak.
mostantól viszont ő is találkozik a kereskedéssel együtt járó intenzív érzelmekkel, élesben. ami nem kellemes, és teljesen irracionális döntéseket eredményezhet.
manapság ezzel külön tudományág foglalkozik, a viselkedés-gazdaságtan.
csináltam egy előadást erről nemrégiben, közzé is fogom tenni a szövegelés nélkül is élvezhető változatot hamarosan.
hogy ha valamilyen teljesen egyező területet keresünk a két szakma között, akkor mindenképpen a dolog pszichológiai részére kell gondoljunk. ijesztő lesz, sajnos nem szabadul meg az ember a downswing-től, vagy az alattomosan lappangó, rossz döntéseket eredményező tilt-től a váltással.
szerintem az ideális (legolcsóbb:) ) menete a dolognak:
- demó számla
- mikro éles számla
- mini éles számla
és így tovább, fokozatosan növelhetjük a kereskedésre szánt tőkét, már persze, ha nyereségesek vagyunk. ha nem, akkor irány az első lépés.
jaja, azokban az emberekben én sem nagyon biztam, de mindig keresgélek új befektetés lehetőségek után, igy jött a póker is...
Ja, megnéztem a könyvet, köszi, most újraolvasom, ezt már annak idején is olvastam, jó volt...
bezzeg pont a yahoofinancet nem néztem, amikor itt van a favouritesben ;-)
Akkor jól sejtettem hogy a forex "zérő összegű játék", köszi. Azt sejtem hogy a részvény piac meg marhára nem az.
Én sajnos az a lusta "tőkés" vagyok, aki nem akar sokat dolgozni, viszont pénzt keresni igen. Nekem ezért jobb a "rendes" tőzsde: ott tanulás és munka nélkül is van pénz (sajnos).
Meg engem valahogy vonz az a perverzitás, hogy 1x dolgozok, de soxor jön belőle pénz, azaz passziv jövedelem. 1x dolgoztam a munkahelyen a fizuért, majd veszek belőle mtelekomot, és a 10-14% éves osztalékhozam tuti, emellett még árfolyamnyereségem is lehet belőle.
Az meg még inkább vonz, hogy mások dolgoznak ezen cégeknél helyettem, és én az általuk összedolgozott nyereségből kapok pénzt, illetve a "jól menő" vállalat árfolyama megy feljebb, igy abból is pénzem van...
Igy azt gondolom hogy a forex és a póker között lehet\érdemes párhuzamot keresni, a klasszikus részvénytőzsde és a póker között nem nagyon, vagy legalábbis nehéz.
Nem yahoot vettem, hanem applet jópár éve, szerinted mennyit hozott? ;-) (plussz az euro árfolyam is)
Egyébként nekem is tadawulfxem van, barátkozok vele, robotokat backtesztelek, egyelőre nagyon vegyes tapasztalattal..
Azt viszont megkérdezném, hogy ha most van 1 vagy 10 millió forintod, mibe tennétek?
a, forexrobotba (azaz odaadnád pölö a forexakadémiának?)
b, ember kezelte forex számlára
c, részvény, befalap portfólióba
d, unitlinked biztositással egybekötött megtakaritásba (brokernet, OVB)
e, egyéb, tipp?
Úgy kb hány pipes veszteségnél szállsz ki, illetve kb hány pipes nyereségnél?
Ja, az UL volt a kakukktojás, nálunk komoly családi vitát váltott ki, van egy brokernetes meg egy OVBs a családban, jól rábeszéltek merthogy "pénzügyi tanácsadás" amit már jó ideje csinálok, elvégeztem a "tanfolyamot" (lol), levizsgáztam, de egyelőre nem csinálom.
Az 1, 10 millás kérdéssel azt kérdezném meg, hogy mennyire tartod a forexet vagyonkiépitési vagy vagyongyarapitási eszköznek?
Én elég kockázatosnak tartom, ezért csak kis részt tennék rá.
Kicsit olyannak érzem mint a pókert: lehet könnyen nullából 10khufot csinálni, meg 10khufból 100kt, de igen nehezen 1Mból 10Mt.
Az akadémiás faszi korrekten azt mondta: kurva kockázatos, napi 5-10% ingás is benne van, ne csinálja aki nem birja lelkileg. Náluk pölö -30% a teljes számlára vonatkozó stoplimit, amire azt mondta hogy rosszesetben akár 1-2 nap alatt is összejön. Olyasmi mint pokerben az "elindultam 10 versenyen, buktam, bocs, nem jött ki a hosszútáv", ami nekem ugye elég szerencsejátéknak tűnik, amire nem szivesen szánok komolyabb összeget.
Ja, az UL volt a kakukktojás, nálunk komoly családi vitát váltott ki, van egy brokernetes meg egy OVBs a családban, jól rábeszéltek merthogy "pénzügyi tanácsadás" amit már jó ideje csinálok, elvégeztem a "tanfolyamot" (lol), levizsgáztam, de egyelőre nem csinálom.
Az 1, 10 millás kérdéssel azt kérdezném meg, hogy mennyire tartod a forexet vagyonkiépitési vagy vagyongyarapitási eszköznek?
Kicsit olyannak érzem mint a pókert: lehet könnyen nullából 10khufot csinálni, meg 10khufból 100kt, de igen nehezen 1Mból 10Mt.
Az akadémiás faszi korrekten azt mondta: kurva kockázatos, napi 5-10% ingás is benne van, ne csinálja aki nem birja lelkileg. Náluk pölö -30% a teljes számlára vonatkozó stoplimit, amire azt mondta hogy rosszesetben akár 1-2 nap alatt is összejön. Olyasmi mint pokerben az "elindultam 10 versenyen, buktam, bocs, nem jött ki a hosszútáv", ami nekem ugye elég szerencsejátéknak tűnik, amire nem szivesen szánok komolyabb összeget.
eldöntöttem, belevágok.
Végigolvasom amiket belinkeltél, aztán iráááány a playmoney :D
"pénzem maximum 2%-át kockáztatom egyszerre, és maximum hetente 3 beszállóm van.
mindig arra törekedek, hogy legalább az eredeti kockázat 2-3x meglegyen profitban... kiveszem belőle a kockázatot"
Ebben még kérnék egy kis magyarázatot, nem értem.
Az hogy csak 2%át kockáztatod, az csökkenti a hirtelen csőd kockázatát, de ezzel az adott befektetésre vonatkozó kockázatnem változik. Úgy látom, hogy azt a tőkeáttétel befolyásolja, azaz ha nincs, akkor mikromozgás lévén kb semmi nem változik, ha meg 100x, akkor ugye 1% változás alatt bukta\duplázás.
Mit jelent nálad az hogy "kiveszem belőle a kockázatot"?
eldöntöttem, belevágok.
Végigolvasom amiket belinkeltél, aztán iráááány a playmoney :D
Mit jelent nálad az hogy "kiveszem belőle a kockázatot"?