MikkaMakka
Válasz R1per2 kommentjére
2009. máj. 30. 2:14
Csak egy érdekesség: az előző rendszert bírálók egyik fő érve, hogy a rendszer fenntartása miatt nagyra duzzadt államadósság.
Mi változott rendszerváltás óta? Elkezdett csökkenni? Nem, a sokszorosára nőtt, örülhetnénk az akkori szintnek. Mégis hogy lehetséges ez? Akkor szétrabolták az oroszok az országot.
mivel már sokszor bebizonyítottad h nem értesz gazdasági témákhoz talán ezt nem kéne erőltetni.Sok nyugati országhoz képest nálunk alacsony az államadósság nem ez a lényeg..
R1per2
Válasz MikkaMakka kommentjére
2009. máj. 30. 2:40
Mi ez az offens? Oké, igazad van, nem értek hozzá, de ha már bele kezdtél, röviden leírhatnád akkor mi a lényeg...?
Powerotti
Válasz MikkaMakka kommentjére
2009. máj. 30. 2:48
mivel már sokszor bebizonyítottad h nem értesz gazdasági témákhoz talán ezt nem kéne erőltetni.Sok nyugati országhoz képest nálunk alacsony az államadósság nem ez a lényeg..
A GDP 73%-át elérő (2008. év vége) bruttó államadósságra gondolsz?
TempuraFish
Válasz Powerotti kommentjére
2009. máj. 30. 4:01
Olaszoknál bőven 100% felett van. Ha stabil egy gazdaság, akkor akárhány száz évnyi gdp-t el lehet "adni előre".
Már ha valaki finanszírozza.
titcar
Válasz Powerotti kommentjére
2009. máj. 30. 5:47
usákoknál is ennyi, és az éves gdp ~1-3%ával nő havonta (ergo évi 15-35%al !!! )
a probléma alapvetően az, hogy a munkaképes korúak közül van 300 000 ember aki rokkantnyugdíjas, amiből legalább fele simán dolgozhatna, ill. rengeteg az állami alkalmazott, aki valójában nem termel semmit.
250-300 000 új munkahely kéne, és az állami alkalmazottak számát tovább csökkenteni, és máris sokkal jobb lenne a helyzet. csak persze nem úgy megy, hogy holnapra lesz ennyi új termelő munkahely.
de talán elindulunk azon az úton, hogy a csökkenő adóterhek miatt megéri idejönniük nagyobb cégeknek. (mercigyár ugye pl. ami beszállítókkal együtt asszem kb. 16-20K munkahely lesz 4-5 év alatt) meg persze infrastruktúrális fejlesztések is kellenének dögivel még mindig, bár most talán ez is elindult (ótópályák azért épülgetnek, ha nem is olyan tempóban ahogy kéne)
persze millió egyéb probléma van, de ez elég messzire vezet :)
egyébként nem vágom miért jött elő a téma :D
gazdasági szempontból meg egyébként nem az volt a baj a régi rencerrel, hoyg lett államadósság, hanem hogy egy csomó eladhatatlan sz@rt termelő gyárunk lett a végén ... :(
Kubesz0607
Válasz titcar kommentjére
2009. máj. 30. 7:06
a probléma alapvetően az, hogy a munkaképes korúak közül van 300 000 ember aki rokkantnyugdíjas, amiből legalább fele simán dolgozhatna, ill. rengeteg az állami alkalmazott, aki valójában nem termel semmit.
250-300 000 új munkahely kéne, és az állami alkalmazottak számát tovább csökkenteni, és máris sokkal jobb lenne a helyzet. csak persze nem úgy megy, hogy holnapra lesz ennyi új termelő munkahely.
de talán elindulunk azon az úton, hogy a csökkenő adóterhek miatt megéri idejönniük nagyobb cégeknek. (mercigyár ugye pl. ami beszállítókkal együtt asszem kb. 16-20K munkahely lesz 4-5 év alatt)
Igen, csak ezzel az a gond, hogy ha jönnek ide nagyobb cégek addigra kb. ugyanannyi munkát adó cég/munkahely fog csődölni, alkalmazottakat elbocsátani stb. Alapvetőleg szerintem nem lehet várni, hogy majd csak idejönnek nagyobb cégek, hosszu távon ez nem lesz megoldás. Maximum cserélődni fognak.
A rokkantnyugdíjasok fele tudna dolgozni... szerintem keveset mondtál.
titcar
Válasz Kubesz0607 kommentjére
2009. máj. 30. 7:09
Igen, csak ezzel az a gond, hogy ha jönnek ide nagyobb cégek addigra kb. ugyanannyi munkát adó cég/munkahely fog csődölni, alkalmazottakat elbocsátani stb. Alapvetőleg szerintem nem lehet várni, hogy majd csak idejönnek nagyobb cégek, hosszu távon ez nem lesz megoldás. Maximum cserélődni fognak.
A rokkantnyugdíjasok fele tudna dolgozni... szerintem keveset mondtál.
sztem nem mondtam, hoyg arra kéne várni, hoyg jöjjenek :) mert magutól nem is fognak ... :)
legalább felét írtam, ami nyílván egy nagyon óvatos becslés :)
Kubesz0607
Válasz titcar kommentjére
2009. máj. 30. 7:13
sztem nem mondtam, hoyg arra kéne várni, hoyg jöjjenek :) mert magutól nem is fognak ... :)
legalább felét írtam, ami nyílván egy nagyon óvatos becslés :)
Igazad van! :)
De jól elkanyarodtunk az eredeti témától. :)
Powerotti
Válasz TempuraFish kommentjére
2009. máj. 30. 9:44
Olaszoknál bőven 100% felett van. Ha stabil egy gazdaság, akkor akárhány száz évnyi gdp-t el lehet "adni előre".
Már ha valaki finanszírozza.
Én sem értek hozzá, csak utánanéztem itthon mi a helyzet...
Finanszírozásra visszatérve: nálunk ezt megteszi átmenetileg az IMF?
Jöhet egy kis gazdasági oktatás, mert érdekel :)
ervino
Válasz cnut01 kommentjére
2009. máj. 30. 12:46
Erre ők azt mondják hogy nem is volt rendszerváltás. És valóban, csak gazdasági volt.
A 80-as években bevezettek egy csomó jóléti kiadást, amire nem volt fedezet, ezért nőtt az államadósság. A 90-es években ezekhez nem mertek hozzányúlni, sőt még be is vezettek néhány egyéb juttatást, nehogy háborogjon a nép. Ennek az lett az eredménye, hogy az államadósság tovább nőtt, a foglalkoztatás pedig csökkent, mivel sokaknak ilyen juttatási-segélyezési rendszer mellett nem érte meg legálisan dolgozni. Mint utóbb kiderült, Bokros papa 95-ös csomagja hosszú távon helyre állította volna a gazdaságot, de azt már 97-ben elkezdték megvágni, amit a közelmúltig folytattak. Egyszóval: a mindenkori magyar kormány gyáva.