Bajkevero
Válasz titcar kommentjére
2008. jún. 9. 13:45

sztem talán itt elfér nem nyitnék ennek külön topicot.
a HM-ben levő 73000 cg handemre azt mondja, hogy 9.7%-ban flopoltam setet.
ez azért már majdnem tekinthető hosszú távnak és hát eléggé elmarad a várható értéktől.
mondjuk mostanában volt is olyan érzésem hogy mintha ritkábbna jönnének a setek, az utóbbi 8 ezer handes mintán pl. csak 7.7%.
vajon hány hand kell ahhoz hogy itt is hosszútávról beszélhessünk és kellően közel kerüljünk a várható értékhez? (őszintén szólva nemtom potnosan mennyi, de 12% körül van asszem)
ez a 73000 hand 4400 db pp-t tartalmaz.

Ez ugye azt jelenti, hogy az hogy pocket parod volt az adott, es ezeknek ~10%-aban floppoltal setet!

A "nagy szamok torvenyei" igazabol vegtelenul nagy szamokon igazak. Ha pl PokerStove-ban "Monte Carlo" algoritmussal szamolsz ki eselyeket lathatod, hogy ugy 1millio leosztas utan csokken tizedszazalekosra a szoras.

Az, hogy 73e handnel mennyi lett a pontos set-kijon-flopon szazalekod csak annyit jelent, hogy adott idoszakban szerencsesebb vagy szerencsetlenebb voltal, mint varhato volt.

Hasnos lehet ez a szemlelet akkor is mikor konkret nehany szaz leosztasos sessionodrol probalod megalapitani, hogy jol jatszottal-e vagy nem. Mert hiaba nyertel mondjuk 3 beulot, ha kozben 2-szer kijott a tuti flush, kaptal es nyertel QQ es AA-val, lehet hogy pocsekul jatszottal, de meg ez sem tudta legyurni a szerencsedet. De ugyanez visszafele is igaz, lehet, hogy 3 beulo minuszban vagy, de 3szor makoltak le a riveren 1 out-val!

titcar
Válasz Gus kommentjére
2008. jún. 9. 14:31

ez nem igy van, nem egyenesen aranyosan no, mert a lehetseges lapok is megoszlanak az ellenfelek kozott es ha ilyen kis szamokkal jatszunk, marpedig MATEK-nal azt kell csinaljuk, akkor sokat szamit!!

gyakorlati szempontból szerintem nagyjából tökmindegy hogy 150 vagy épp 175 millió handenként flopolunk str8flösst str8flöss ellen. mint ahogy oda is írtam, közelítőleg, de ha szeretsz nagyon sokat számolni pár ezrelék eltérés miatt akkor hajrá :) btw nem sok értelme van pontosan kiszámolni, mert az alapfeltevésünk miszerint mindig minden sc-vel játszunk alapból nem teljesül.

az eredeti kérdésemre visszatérve a flop set mutatónak nyílván csak akkor van értelme amikor meg is néztem a flopot nem? ha mondjuk 22-55 mindig mindent dobnék, akkor egész más jönne ki mintha mindig minden pp-vel megnézném a flopot.

chubbyhun
Válasz zsola1899 kommentjére
2008. jún. 9. 14:37

Nem minden volt 120%, csak annak a valószínűsége volt ennyi, hogy az Ötéves Terv teljesül :)

chubbyhun
Válasz chubbyhun kommentjére
2008. jún. 9. 14:47

csak, hogy ne csak offoljak. valaki kérdezte, hogy ha pl. JJ párt kaptunk, mekkora az esélye annak, hogy ennél nagyobb figura jelenik meg a flopban.
Csináltam egy táblát (Mini excel), amibe beírom, hogy hány ellen, és hány figurát, tart, és kidobja a %-ot: Néhány példa:

1) 1 ellen 1 figurát tart: 55,1% (hogy A, K, Q jelenik meg a flopban)
2) 1 ellen 2 figurát tart: 51,2%
3) 2 ellen 2 figurát tart: 53,0%
4) 2 ellen 3 figurát tart: 48,8%
5) 3 ellen 4 figurát tart: 46,1%

Remélem nem rontottam el a függvényt.

Bajkevero
2008. jún. 9. 16:11

az eredeti kérdésemre visszatérve a flop set mutatónak nyílván csak akkor van értelme amikor meg is néztem a flopot nem? ha mondjuk 22-55 mindig mindent dobnék, akkor egész más jönne ki mintha mindig minden pp-vel megnézném a flopot.

Oke, ez igy pontos.
A 11,5% esely a flopra is arra vonatkozik, hogy ha pocket parod van ES meg is jatszod, akkor ennyi szazalekben lesz set-et. De az koran sem biztos, hogy a settel nyersz is (ez persze trivialis).

uzee101
2008. jún. 11. 17:41

mondjuk mostanában volt is olyan érzésem hogy mintha ritkábbna jönnének a setek, az utóbbi 8 ezer handes mintán pl. csak 7.7%.

Hogy és hol kell megnézni azt, hogy hány %-ban Flop-olok setet? :(

kormi88
Válasz uzee101 kommentjére
2008. jún. 16. 17:37

Utána jártam a titcar által említett problémának. Megpróbáltam kiszámolni pontosan, de nem sikerült. Ezután hosszú keresgélés után megleltem a "képletet", ami igen-igen rusnya.
Itt megtudhatjátok, hogy mekkora az esélye annak, hogy X esetből csak Y-szor (vagy kevesebbszer) teljesült a feltétel, pedig Z%-ban kellett volna.
Amit be kell írni:
a=X-Y; b=Y+1; x=1-Z/100; (ha Z valószínűség, akkor x=1-Z)

Ebből kiderül, hogy titcar nem csak a megjátszott PP-kat vette bele, mert ebben az esetben a valószínűség 0.00014% lenne, vagy valami ilyesmi. Ennyire peches pedig még egy pókerjáékos sem lehet. :)

Az én példámat nézve (ami igen kicsi FTP-n): 351 megjátszott PP-ből 43 szet lett. (a=308, b=44, x=0.882) Ezzel az emberek 64%-ánál mondhatom szerencsésebbnek magam. :D

GreEko
Válasz kormi88 kommentjére
2008. jún. 16. 17:43

ez nekem már igy sok vizsgaidőszak után :D

kormi88
Válasz GreEko kommentjére
2008. jún. 16. 17:46

ez nekem már igy sok vizsgaidőszak után :D

Hát nem egyszerű, az biztos. Csak ha már megkerestem, beírtam hátha érdekel mást is. :D

titcar
Válasz kormi88 kommentjére
2008. jún. 16. 18:29

Utána jártam a titcar által említett problémának. Megpróbáltam kiszámolni pontosan, de nem sikerült. Ezután hosszú keresgélés után megleltem a "képletet", ami igen-igen rusnya.
Itt megtudhatjátok, hogy mekkora az esélye annak, hogy X esetből csak Y-szor (vagy kevesebbszer) teljesült a feltétel, pedig Z%-ban kellett volna.
Amit be kell írni:
a=X-Y; b=Y+1; x=1-Z/100; (ha Z valószínűség, akkor x=1-Z)

Ebből kiderül, hogy titcar nem csak a megjátszott PP-kat vette bele, mert ebben az esetben a valószínűség 0.00014% lenne, vagy valami ilyesmi. Ennyire peches pedig még egy pókerjáékos sem lehet. :)

Az én példámat nézve (ami igen kicsi FTP-n): 351 megjátszott PP-ből 43 szet lett. (a=308, b=44, x=0.882) Ezzel az emberek 64%-ánál mondhatom szerencsésebbnek magam. :D

nem én vettem bele hanem a HM. tehát akkor úgylátszik hogy nem teljesen jól számolja :)

Élő ügyfélszolgálat