Én 170 HUF/CHF árfolyamon vettem fel a hitelt, most 193, ez 13% változás.
Tavaly ilyenkor 158 HUF/CHF volt, ehhez képest 22% a változás.
Én annak idején úgy számoltam, hogy +25%-ig komolyabb gond nélkül tudom fizetni a részleteket és ez így is van. Akik felvettek erős forint árfolyamon tizenx millió kölcsönt, mert annak a részlete pont egyikük havi fizetése volt és gondolták ellesznek egy fizetésből 15 évig az mondjuk finoman szólva meggondolatlan. Nekem egy éve a hitelező bank felajánlott +5 milllió hitelt egyszerűsített hitelbírálattal, mert hogy annyira jó adós vagyok, a fedezeti érték meg annyira jó, hogy szívesen adtak volna. Én nem éltem a lehetőséggel, pedig lett volna mire költeni, de tisztában voltam vele, hogy egyrészt irreálisan erős a forint, másrészt vissza is kellene tudni fizetni a pénzt.
Nem hiszem egyébként, hogy 320-330 EUR árfolyamon tömegesen dőlnének be a hitelek, mert aki 100000 Ft-ot ki tud fizetni havonta az 110000-it ki fog tudni fizetni. Nyárra valóban ezt a szintet jósolják, év végére pedig 285 körülit és bármennyire is fájdalmas ez sok embernek valószínűleg a 285-295 a reális árfolyam és soha nem lesz újra a tavalyi mélységekben.
Én 170 HUF/CHF árfolyamon vettem fel a hitelt, most 193, ez 13% változás.
Tavaly ilyenkor 158 HUF/CHF volt, ehhez képest 22% a változás.
Én annak idején úgy számoltam, hogy +25%-ig komolyabb gond nélkül tudom fizetni a részleteket és ez így is van. Akik felvettek erős forint árfolyamon tizenx millió kölcsönt, mert annak a részlete pont egyikük havi fizetése volt és gondolták ellesznek egy fizetésből 15 évig az mondjuk finoman szólva meggondolatlan. Nekem egy éve a hitelező bank felajánlott +5 milllió hitelt egyszerűsített hitelbírálattal, mert hogy annyira jó adós vagyok, a fedezeti érték meg annyira jó, hogy szívesen adtak volna. Én nem éltem a lehetőséggel, pedig lett volna mire költeni, de tisztában voltam vele, hogy egyrészt irreálisan erős a forint, másrészt vissza is kellene tudni fizetni a pénzt.
Nem hiszem egyébként, hogy 320-330 EUR árfolyamon tömegesen dőlnének be a hitelek, mert aki 100000 Ft-ot ki tud fizetni havonta az 110000-it ki fog tudni fizetni. Nyárra valóban ezt a szintet jósolják, év végére pedig 285 körülit és bármennyire is fájdalmas ez sok embernek valószínűleg a 285-295 a reális árfolyam és soha nem lesz újra a tavalyi mélységekben.
Az OTP igazgatója vagy helyettese nyilatkozta a 320-330 értéket. Hidd el sokat vannak akik az akkori értéket vették figyelembe és nem számoltak tartalékkal, mint Te. Amikor először el akarták (visszamenőlegesen) a lakáshitel kamattámogatását, már akkoriban sokan azt mondták, hogy ők ezzel számoltak és ha ez nincs akkor nem tudnak törleszteni. Az mennyi? Havi 10.000 Ft, tehát már ekkora összeg is sokaknak problémát okozhat.
Amúgy az alapvető probléma azzal van meglátásom szerint, hogy a magyar társadalom hihetetlenül infantilis és együgyű sok szempontból, ha szabad ilyet mondani. Ez egy olyan ország, ahol a minimálbért keresők tízezres telefonszámlákat csinálnak havonta (látom a környezetemben), a kis keresetű családok "150 éves" hitelre 2-3-4 milliós új autókat vesznek, miközben mostanában nézegetem az ilyen irányú hirdetéseket, és 3-400 ezer körül egész korrekt állapotú és még nem is vészesen öreg családi autókat lehet venni kéz alól, mindenkinek kellene a 100 centi feletti LCD a panelba, meg persze a tavalyi mobil sem jó (amit még a gyerekeknél meg is ért az ember, mert húzzák magukkal őket a társaik és az ezirányú divat, de hogy felnőtt embereknek is ez legyen a legnagyobb problémájuk...), amit pedig ugyanúgy nem használna ki, mint ahogy a legújabbat sem fogja...
nem akarom leirni ugyanezt átfogalmazva, de teljesen egyetértek veletek, néha már fáj, hogy mennyi a hülye ember..
kedvenc mondásom is idevág:
Aki hülye, haljon meg! :)
Nekem az furcsa, hogy a bankok ilyen könnyedén adtak/adnak hitelt bárkinek. Régebben ez nem volt ilyen egyszerű. TV-re meg nyaralásra hitelt? Ez abszurdum.
Mert ha munkaeszközre van szükség, amit muszáj használnia, azt mondom oké, de luxuscikkekre miért adnak? Aki nem tudja megvenni csak részletre, az nyilvánvalóan nem is engedheti meg magának.
A telefonszámlás példa nagyon tipikus, a 10ezerrel pedig keveset mondtál... érdekes módon a tehetősebb ismerősöknek mind kevesebb a számlájuk!
Nekem az furcsa, hogy a bankok ilyen könnyedén adtak/adnak hitelt bárkinek. Régebben ez nem volt ilyen egyszerű. TV-re meg nyaralásra hitelt? Ez abszurdum.
Mert ha munkaeszközre van szükség, amit muszáj használnia, azt mondom oké, de luxuscikkekre miért adnak?
Szerintem az mindent elmond ugy általában a magyarok pénzügyi intelligenciájáról, hogy a Provident ugy reklámozza magat, hogy elromlott a 20k-s mikro, ezert menjunk hitelert hozzájuk.
Amugy meg sajnos ez a helyzet részben köszönhető ennek a tragya gazdasagi helyzetnek, meg a nyomornak, amiben kb. az átlagember él.
Szerintem az mindent elmond ugy általában a magyarok pénzügyi intelligenciájáról, hogy a Provident ugy reklámozza magat, hogy elromlott a 20k-s mikro, ezert menjunk hitelert hozzájuk.
Amugy meg sajnos ez a helyzet részben köszönhető ennek a tragya gazdasagi helyzetnek, meg a nyomornak, amiben kb. az átlagember él.
Én annyira nem értek veletek 1et, nem hiszem hogy mindenben a társadalom lenne a hibás... Amúgy kezd kicsit off lenni a topik:)