Póker Fórum Archívum > Pénzügyek > USD - EUR - avagy hogyan alakulnak az árfolyamok

ZoliHUN
Válasz ZoliHUN kommentjére
2009. ápr. 20. 14:22

Jah és az meg szimplán nem igaz amit vki írt hogy a Magyarországon könnyű hitelhez jutni, a régióban (de talán még az egész EU-ban) is a legnehezebb... És már csak 1 dolog ehhez, hogy azért jelent meg annyi hitelintézet, tanácsadó iroda, stb. mert a magyar az egyik legjobb adós Bécstől keletre.

attiati
Válasz R1per2 kommentjére
2009. ápr. 20. 14:47

Nekem az furcsa, hogy a bankok ilyen könnyedén adtak/adnak hitelt bárkinek.

Szabad kapitalizmus, szinte szó szerint. Ezért tartunk ismét egy világméretű gazdasági válságnál.
Nem szabtak korlátot a (bankok) mohóság(á)nak. Az ember meg maga is mohó. (De ki is szabott volna, hisz az összes szereplőnek érdeke. Te kapsz hitelt, az vállalatok termékeit fogyasztod, így az államnak a fogyasztás és a bér után adó jár, a bank meg kamatot kap). Most amit megfőztünk, megesszük. Ki tudja hány év termelését "ette" meg az emberiség előre. Most jönnek a munkás évek.

Vagy ismét a pénz, a sok multi és politika érdeke győz, és megint elkezd a világ felépíteni egy új látszatnövekedési modellt.

attiati
Válasz ZoliHUN kommentjére
2009. ápr. 20. 15:02

Én annyira nem értek veletek 1et, nem hiszem hogy mindenben a társadalom lenne a hibás... Amúgy kezd kicsit off lenni a topik:)

Pont ezt akartam. Manapság sokkal többmindenhez "kell" érteni egy átlagembernek. Régen nem volt választási lehetőség, egyfélét választhattál, nem volt trükközés.

Manapság átver/elhallgat dolgokat az orvos, a bankár, a politikus. Kivéve ha értesz mindenhez :)
Már mindent átsző az érdek.

A csordaszellem miatt ráadásul azt látod, hogy ha mindenkinek jó az, akkor nekem miért ne lenne jó (még kihúzónak is érzed magad :D )

Vika
Válasz Littlemage kommentjére
2009. ápr. 20. 15:04

Szerintem az mindent elmond ugy általában a magyarok pénzügyi intelligenciájáról, hogy a Provident ugy reklámozza magat, hogy elromlott a 20k-s mikro, ezert menjunk hitelert hozzájuk.

Amugy meg sajnos ez a helyzet részben köszönhető ennek a tragya gazdasagi helyzetnek, meg a nyomornak, amiben kb. az átlagember él.

Én nem venném le teljesen a felelősséget a hétköznapi ember válláról, és nem írnám a gazdasági helyzet számlájára. A legjobb példa az emberi ostobaságra a telefonos téma. Egyrészt a vásárlási mánia, de ennél sokkal durvább a telefonszámla kérdése. Egy átlagember hogy a jó életbe tud 10-20-30 ezer forintos számlákat csinálni? Volt olyan melóm, ahol közel 200 partnerrel tartottam a kapcsolatot, sokszor muszáj voltam hívni őket, sokukat szinte napi rendszerességgel is, mert csak telefonon lehetett dolgokat gyorsan egyeztetni. Nekem volt a legvadabb hónapokban 25-30 ezer körüli számlám, de utólag kiderült, hogy ritka tré előfizetésem volt (nem figyeltem rá, egy normális ügyintéző hívta fel a figyelmemet erre), és ebben az összegben benne voltak a magánbeszélgetéseim is. Az előfizetésem módosítása után pedig lement 20 alá az összeg. Ennek fényében teljesen érthetetlen számomra, hogy hogyan tudnak a legkevésbé sem fontos (bár ez így csúnya kifejezés, de nehéz máshogy megfogalmazni, inkább fogalmazzunk úgy a "legkevésbé sem fontos" helyett, hogy olyan emberek, akiknek nem kell a melójához a telefon) átlagemberek 15-20 ezres havi számlákat produkálni. Mert aki keres havi 200 ezret tisztán, és az a passziója, hogy megállás nélkül telefonál és sms-eket ír, hát csinálja, de minimálbérből 10+ ezres havi telefonszámlákat kifizetni rendszeresen, ez már beteges.

Azzal is vitatkoznék, hogy az átlagember nyomorban élne. Sokkal inkább úgy gondolom, hogy sokan egy vagy két számmal nagyobb lábon élnek, mint amit megengedhetnének maguknak. Itt van példának az autó. Ismerek olyan egyedülálló embert, aki gyenge átlagos fizetése mellett képes volt közel 4 millióért (nem esküdnék meg rá, hogy mindex extrával nem ütötte-e a 4 milliót ténylegesen) venni egy Suzukit (sport) hitelre. (Belemehetnénk abba is, hogy ennek az összegnek a töredékéért olyan sportautót vehetett volna még egész jó évjáratban, ami körülbelül háromszor annyi lóerőt tudott volna, és tényleg sportautó lett volna az annak kikáltott, valójában csak valami minimális szinten feltuningolt swiftes "csodával" szemben. Mondjuk kapásból 600 ezer alatt láttam mostanában 200 lóerős Fiat Coupe-t, ami mind kinézetben, mind pedig teljesítményben """kicsit""" exluzívabb a Swiftnél, ráadásul így használtan 2 év múlva sem fog sokkal kevesebbet érni, mint most, ellentétben a "mi autónkkal", ami az új autók jó szokása szerint el fogja veszíteni az értékének a felét az első két évben. Azt meg már csak nagyon halkan mondom, hogy ennyi pénzért akár használt Impreza WRX STi-t lehetne venni szűken, ami a sportautók egyik elimert királya, bár ennek a fenntartása valóban nem átlagembernek való, de ettől még tény, hogy 4 millió körül már hozzá lehetne jutni mondjuk egy 6-7 éveshez. Na most egy STi mellé tegyük oda a Swift "Sport"-ot ugyanannyiért, és sírjunk... És persze nem a Suzukit akarom ezzel bántani, félreértés ne essék, nekünk is volt a családban, mint ahogy volt Trabantom is régen, és szerettem mindkettőt, mert megbízható, jó értelemben véve igénytelen kis autók voltak, csak az összehasonlítás kedvéért állítottam szembe a Swiftet a komolyabb autókkal. Mert ha valaki olcsó, átlagos családnak készült autónak veszi, aminek gyártják is, azzal nincs semmi gond, de hogy valaki csillagászati összeget fizessen ki érte, mert sportos élményre - és nyilván exluzivitásra - vágyik, ez nálam az emberi butaság non-plus ultrája.) De a sok példa közül kiemelhetnénk azt is, hogy aki exkluzívan akar öltözködni (amivel nincs is semmi baj, én is szeretem az igényes cuccokat), az miért gondolja azt, hogy a plázák divatüzleteiből kell ezt megtennie, mikor a "butikok" tulajdonosai vigyorogva és kezüket dörzsölve rásózzák a sok gagyi magyar terméket csillagászati árakon (olyan "csodálatos" márkákra gondolok, mint a Saxoo """London""" (gigalol, Londonban valószínűleg elsírnák magukat, ha meghallanák, hogy eddig tévedésben éltek, és mondjuk a Burberry, a Stone Island vagy éppen a Henry Lloyd helyett sokkal inkább a Saxoo az exluzív márka), Gecco, Agressor, meg a franc se tudja még, hogy milyen igénytelen magyar "csodák", amelyekről a nyomi vásárlókkal elhitetik, hogy komoly nemzetközi termékek, miközben köztudottan itthon, "Mari néni" által gyártott gagyik, és még csak exluzívaknak sem mondhatók, hiszen a gagyi voltuk mellett még ráadásként minden második ember ilyenekben fog az egyszeri vásárlóval szembejönni az utcán, persze 7-8-10 ezrekért), miközben egy ilyen csoda áráért egy egész rakás tényleg exluzív angol cuccot vehetnének normálisabb vállfás "second hand" üzletekben (ráadásul ezek nagy többsége teljesen új, szemmel láthatóan egyetlen percet sem hordták), ha már boltból nincs rá pénzük, vagy éppen nem akarnak 15-20 ezret kiadni mondjuk egy valóban világhírű és komoly márkának számító Ben Sherman ingért szaküzletben.

De ezek csak luxuskiadások, számtalan és sokkal hétköznapibb helyen úszik még el a pénz az emberek kezéből hülyeségekre, miközben sokkal jobbat, sokkal normálisabbat vehetnének sok dologból, ráadásul sokkal olcsóbban. Csak kicsit gondolkodni kellene hozzá, és tovább látni az orruk hegyénél.

Bocs, egy kicsit elkalandoztam! ;)

vinczesz
Válasz kisrapi kommentjére
2009. ápr. 20. 15:13

Én pl. teljesen ki vagyok akadva, hogy mi folyik manapság az iskolákban, értem ezalatt az álalános és középiskolákat főként...hihetetlen mennyit esett a tanítás/tanulás színvonala 10-15 év alatt...és az előttünk 10-15 évvel érettségizők pont ezt mondták a mi időnkben....ezen kéne kicsit elgondolkozni....manapság már megtapsolják ha valaki általános iskola végére képes megérteni és visszamondani a tartalmát egy fél oldalas általános szövegnek...

Messzire vezet ez a dolog. Kezdődött például ott, amikor leértékelődött a tanári pálya. Értem ezalatt, hogy egy időben a felvételi ponthatárok úgy néztek ki, ha valahová nem vesznek fel, akkor megyek tanárira. Aztán voltak akik ezek közül az elhivatottság nélküli, becsúszott emberek közül ott ragadtak és tanítani kényszerültek. Ebből a lélektelen dologból mi a fenét vár az ember. Szalagmunka, amit nem lelkesen végeznek...

sariboxer
Válasz GreEko kommentjére
2009. ápr. 20. 15:32

lasd meg ugyanezt: a legszarabb pesti lakotelepek parkolojaban parkolo vadonatuj, szep felnis golfok, focusok vagy akar meg jobb autok, amik siman tobbe kerulnek mint a xxxx tulajdonosuk egesz lakasa.

csomo ilyet lattam mar, egy-ketto lehet vendeg de az osszes tuti nem az

tentaculata
Válasz vinczesz kommentjére
2009. ápr. 20. 15:41

Messzire vezet ez a dolog. Kezdődött például ott, amikor leértékelődött a tanári pálya. Értem ezalatt, hogy egy időben a felvételi ponthatárok úgy néztek ki, ha valahová nem vesznek fel, akkor megyek tanárira. Aztán voltak akik ezek közül az elhivatottság nélküli, becsúszott emberek közül ott ragadtak és tanítani kényszerültek. Ebből a lélektelen dologból mi a fenét vár az ember. Szalagmunka, amit nem lelkesen végeznek...

A mai viszonyok között CSAK az marad a tanári pályán, akiben van elhivatottság. Persze, zsörtölődik mindenki - teljesen jogosan -, de ezt nem pénzért csinálja az ember. Nekem pl 5 év munkaviszony után először lett 5!! számjegyű a fizetésem februárban. Akárhol többet kapnék ennél, valószínű még betanított munkásként is. 45 fölötti női tanároknál talán igaz a dolog, ők nem nagyon tudnak már ugrálni, de ők akkor kezdték a pályát, mikor még nem 90 pont volt a felvételi határ.

Ami komoly gond az az, hogy nincs összhang a szülők és a pedagógusok között. Szülő szidja a tanárt, tanár a szülőt. Jogosan itt is, ott is. Esetleg egy kis összefogás??? Lehet nem válna kárára a társadalomnak. Márpedig szülőire nem azok jönnek akiknek sok gond van a gyerekével, hogy mit kellene csinálni, hanem kb a jó/jeles tanuló jó/jeles magatartásúaké. Tisztelet a kivételnek.

titcar
Válasz kisrapi kommentjére
2009. ápr. 20. 15:44

én múltkor azon gondolkodtam, hogy a nép átlag hány %a tudna válaszolni, arra, hogy mondjuk 1 000 000 ft-t berak a bankba évi 10%-ra (csak hogy kerek számok legyenek, de akár számológépet is lehetne használni)
-1 évre és nincs kamatadó meg semmi
-1 évre és van 20% kamatadó
-3 hónapra és van 20% kamatadó

3.-ra asszem elég kis hányad tudna válaszolni.

kanrich_
Válasz titcar kommentjére
2009. ápr. 20. 15:47

én múltkor azon gondolkodtam, hogy a nép átlag hány %a tudna válaszolni, arra, hogy mondjuk 1 000 000 ft-t berak a bankba évi 10%-ra (csak hogy kerek számok legyenek, de akár számológépet is lehetne használni)
-1 évre és nincs kamatadó meg semmi
-1 évre és van 20% kamatadó
-3 hónapra és van 20% kamatadó

3.-ra asszem elég kis hányad tudna válaszolni.

Tippelek:
-40%
-5%
-3%

kanrich_
Válasz kanrich_ kommentjére
2009. ápr. 20. 15:58

ON:

300 az EUR megint!

Élő ügyfélszolgálat