ICM témában van millió egy cikk, könyv, videó, blogbejegyzés. Egy rossz cikk miatt nem kell az egész témát megkérdőjelezni, csak el kell felejteni és másikat kell nézni.
Ugye az a baj az online ICM Nash Calculator-al, hogy nincs idő bepötyögni a zsetonokat, ha több asztalon játszunk, szóval inkább elemzésre használható.
Tud valaki csata közben használható ICM kalkulátorról? Ami kinyeri a handeket, és kidobja mi legyen. Tudom hogy ez eretnekség, szóval a másik ötlet, hogy esetleg van-e valakinek nash calculatorral összegyűjtött adatbázisa 2-15BB között a különböző pozíciókra, 9-18-45 fős sit&go-k tekintetében? :-D
Erősen érik bennem, hogy kinyerem ezeket az adatokat, de mielőtt belevágok, gondoltam rákérdezek.
és mit érsz az icm kalkulátorral call/push rangek nélkül?
Nyilván nash skálákat akarna.
Eretnekség? Ha ez megvan, akkor onnan a következő step már sokkal egyszerűbb: automatizálni a push nem push lépést. Voálá, kész a bot.
Egyszer, kétszer, ha nem változtatunk a nash skáláinkon játék közben, akkor nem fogunk sokat nyerni. Háromszor, nem nagyon van mit kinyerni, mivel végtelen táblázatról beszélünk. Annyit persze meg lehet tenni, hogy tipikus helyzeteket tanulmányozunk, amik jó kiindulópontnak.
Végül, próbáljuk rávenni magunkat a tanulásra és felejtsük el végre a billentyűzet mellé tett mindenre jó cetliket. Fotelből már nem lehet ebben a játékban nyerni.
Csata közben használható, magától importáló és a "döntést meghozó" programokat a legtöbb site tiltja!
FYI
Turbo versenyek végjátékában, amikor a 6-7BB-s sztekk is közepes-nagynak számít, szeretnék ilyen matematikai alapú push-call-t tolni. Szerintem ott csak extrémebb statisztikák esetében indokolt eltérni ettől. Egyszerűen olyankor már se időnk, se zsetononunk, amikor érkezik két olyan kártya, amivel pusholni-callolni lehet, akkor meglépjük. Vagy ti ilyen helyzetekben is egyénre szabottan variáltok? Hogy csináljátok? :) Hogy lőttök be egy allin range-t például?
Az elképzelésem, hogy megnézni, hogy adott típusú sit&go-n amikor final table-re érünk, kb. milyen vakszintek és stackméretek várhatóak, és akkor végigzongorázni UTG-n 3, 4, 5, 6...15BB-ig a push range-t. UTG+1-től nyilván call range-re is csinálni, 8-15BB között megnézni olyan eseteket, mikor arányos zsetonkupacok ellen megyünk, és megnézni olyat amikor több kisebb stack is van.
Aztán ugyanezt megcsinálni 8 játékosnál, 7 játékosnál, stb. .
Így szerintem egészen jó közelítő százalékokat kaphatunk, csak hát ez elég nagy munka, és ha kész van, azon kell agyalni, hogy hogyan hívjam elő villámgyorsan ezeket az adatokat. Mert ha tovább tart, mint 5 másodperc, akkor már nem érdekel.
azért nem érdemes túlpörögni a témát, mert a nash csak akkor optimális, ha a többiek is ezt játsszák, ami nem jellemző.
ha viszont eltérnek a matematikailag optimális játéktól, akkor úgy jársz jobban, ha ehhez alkalmazkodsz. ki feszes, ki feszes a buborék miatt, ki laza, ki laza a buborék miatt, a sztekkek ezekhez képest mekkorák, és a partinkénti zsetonváltozás hogyan befolyásolja a játékosokat: pl. vannak akik megőrülnek, ha buborékon kívüli zsetonmennyiségre csappannak, és visszafeszülnek buborékon belül.
Úgy fogom fel, hogy ha én matematikailag optimális range-el játszom, miközben a másik játékos nem, akkor nem én hibáztam. :-D
Amúgy értelek, csak ilyenkor felmerül több probléma:
1. hogyan becsüljem meg a másik allin push/call range-ét (kb. 1 másodpercem van rá, tehát rápillantok a HUD-ra, és abból kellene ugye)
2. ha megbecsültem, ahhoz képest hogyan módosítom a sajátomat
3. ha több játékos jön még, akkor hogyan átlagolom
4. hogy fér bele mindez 5 másodpercbe
Egyébként a 2. kérdésemre éppen van válaszom. Valami könyvből szedtem. Felmérem, hogy a zsetonarányaink alapján a buborékhatás alacsony, közepes, magas, vagy extrém. Ezek után pot/odds-ot nézek, és a táblázatból kinézem, hogy alacsony buborékhatás + legalább 2:1 arányú odds esetén az ellenfél push range-ének a 100%-ával megadhatok. Magas buborékhatásnál például csak a becsült push range-e 40%-ával. Ha úgy veszem, hogy top 10%-al megy allin, akkor én top 4-el adok meg. Jó móka lenne, ha nem 10-12-15 asztalon igyekeznék előre.
Mondjuk a a buborékhatást fel tudom mérni gyorsan. Legalábbis annyira, hogy alacsony, közepes, vagy magas. Ez 1mp.
Oddsot viszonylag gyorsan kiszámolom. 3mp
Táblázatot hozzá megtanulhatom: 2mp
Allin range-re meg választhatok egy szimpatikus %-ot a munkásságuk alapján és a szituáció alapján.
Wizardba válaszd ki a megfelelő struktúrát, aztán játszogasd végig, hogy utg-től btn-ig, bizonyos stacksizeoknál, bizonyos típusú (tight, normal, loose) ellenfelek ellen mit dob ki helyes calling rangenek.
Amúgy szerintem ha sokat játszol, és sokat elemzel, akkor ráérzel a helyes push-fold-call rangekre.