Mostanában két új trendet figyeltem meg a HUSNG-kben. Mindkettőt stabil vesztő játékosok alkalmazzák, de érdekes módon ellenem kiválóan működik nekik mindkét stratégia:
1. Semmilyen lappal nem emelnek SB-ből, a prémium lapjaikkal is csak limpelnek már az első vakszinttől, valamint OOP a laptartomány 100%-ával callolnak preflop, de soha nem emelnek vissza. Ehhez jön még az, hogy a flopon és a turnön a nagyvakból csak check/callolnak (SB-ből pedig callolnak) majd a riveren kezdenek OOP check/raiselni, illetve IP 3betelni, miközben nekem általában top párom van, amit esetenként kissé nehezemre esik elengedni. Ez akár odáig vezethet, hogy gyakran már nem merek value betelni ellenük a riveren, mert lényegében csak ott mutatják meg a lapjuk erősségét.
2. A river check/raise blöff. Én korábban valahogy úgy voltam vele, hogy ez szinte sohasem blöff, hiszen ha blöffölni akarna valaki a riveren, akkor inkább elölről belenyitna a kaszába egy méreteset. Nos, újabban számos esetben mentek ellenem check/raise allin a riveren, nem egyszer totál air-rel. Ilyenkor a kassza méretének és a lapom erősségének függvényében hoztam egy döntést, de általában azért a TPTK-szerű lapokat egy jókora overbet allinra el szoktam engedni, hogy aztán meg csodálkozzak egy nagyot, amikor büszkén megmutatják a szar lapjukat.
Ti nem tapasztaltatok mostanában ilyeneket?
Oleg: ugyan ezt én is megfigyeltem , főleg akkor nehéz ezek ellen játszani ha lapsivatagunk van..
A másik új csoport aki mindig mindennel mini raisel preflop, ezzel nem nagyon tudok mit kezdeni ? Mivel calling stationok 3bet-re se dobnak , aztán már is fel van építve egy nagy kassza , te ellenük h játszol?
h4xz : A feltevésem arra irányult , hogy neki sem csak úgy dobta a PS azt a második helyet hanem előtte már bukott 20k-t , hol van ebben a rosszindulat? Ezek csak számok. De ha neked is kihúzzák majd a számaid elsőként fogok gratulálni :)
Raining: A preflop mini raiseket az oddsok miatt az alacsonyabb vakszinten nyilvánvalóan szélesebb range-gel callolom, mintha 3-szoros BB-t hívnának. Így pl. az utóbbi esetben callolok A2o-val, 67o-val, vagy Q7s-sel is, amelyeket egy normál preflop emelés esetén eldobnék nagyvakból. Ha az ellenfél lightosan callolja a 3beteket, akkor ugyanolyan tight range-gel emelek csak vissza preflop, mint egy 3-szoros emelés esetén.
Amúgy meg tökmindegy, mit csinálok, az elmúlt néhány napban kb. nem tudtam meccset nyerni, a világ legrosszabb játékosai aláztak szét.
2. A river check/raise blöff. Én korábban valahogy úgy voltam vele, hogy ez szinte sohasem blöff, hiszen ha blöffölni akarna valaki a riveren, akkor inkább elölről belenyitna a kaszába egy méreteset. Nos, újabban számos esetben mentek ellenem check/raise allin a riveren, nem egyszer totál air-rel. Ilyenkor a kassza méretének és a lapom erősségének függvényében hoztam egy döntést, de általában azért a TPTK-szerű lapokat egy jókora overbet allinra el szoktam engedni, hogy aztán meg csodálkozzak egy nagyot, amikor büszkén megmutatják a szar lapjukat.
Ti nem tapasztaltatok mostanában ilyeneket?
Olegg
Ugyanezeket tapasztaltam én is.
Ez a mindennel limpelés nagyon buta dolog, többször fog téged kifizetni a monsterével, mint te őt. Szerintem azért csinálják, mert rájöttek, hogy ezzel valamennyit javíthatnak a winratejükön, mert néha bejön a csapdázás. Más értelmes játékot meg nem tudtak kitalálni.
A river c/r esetén én mindig végiggondolom a line-t, ha nagyon értelmetlen, akkor az az esetek döntő többségében blöff, kis százalékban meg (sajnos) nuts, de megéri lecallolni mert hosszú távon szerintem plusszos.
Én nekem most abból van elegem, hogy májusban eddig minden Ax szutyokra jött az A döntő pillanatban + annyi lyuksor esett be ellenem, hogy az már tényleg a vicc kategória. Volt egy meccsem ahol 3-szor esett be (rövid időn belül) az ellefélnek, én meg előtte végig hívtam a 2/3 potokat és végig adta...
Nem sokat szóltam eddig hozzá ehhez a topichoz.
Elég régóta játszom nyereségesen NL holdem hu sng (5-10, ritkábban 20-as téteken - 7-8%-os ROI-val) valamint Omaha H/L hu sng-t (leginkább 10-es téten - 10-11%-os ROI-val).
Ami miatt hozzászólok most a topichoz, hogy szóba került ez a preflop minraise, gyakori limp téma.
Én személyszerint laza stratégiával játszom a hu sng-ket, inkább a postflop játékra koncentrálva. Ennek erősen része a fenti két action.
Amit általában teszek (már első vakszinttől), hogy a lapok 90%-ával minraiselek, flopon pedig az esetek 85-95%-ában félpotos cbetet alkalmazok.
Ha még preflop reraise jön akkor lap erősségétől, illetve a lap által magába foglalt húzó erősségétől függően adok meg vagy emelek. Csupán ezzel gyakorlatilag az esetek nagy százalékában sikerül a steal és előnyből érkezek a végjátékba.
A turn és river játék esetén (hacsak az ellenfél nem extrém tulajdonságokkal rendelkezik) már leginkább value játékot játszok. Mivel az ellenfelek postflop a leggyengébbek ezért ez igen hatékony stratégia.
A végjátékban pedig egyértelmű Nash eq-t játszok.
Valószínűleg az általatok fentebb írtak is valami hasonlót szeretnének elkövetni, csak postflop gyenge a játékuk. Ugyanakkor szerintem ez az egyik leginkább működő stratégia (mivel a passzív gyenge ellenfelek ellen a potot te irányítod, az agró ellenfeleket pedig ez a minraise stratégia nagyon megzavarja - előbb-utóbb félnek ugye value-t hívni mert any two lehet nálad)
Marbleguy
Esetenként én is szoktam preflop mini raiselni, és a flopon fél potot Cbetelni, hiszen ezzel jobban kontrollálható a pot, és könnyebb döntéseket tudunk hozni a későbbi utcákon. Ezt egyébként leginkább tight ellenfelek ellen szeretem játszani, akik erre vagy már preflop dobnak, vagy pedig a flopon, ha az nem találta el őket.
De összességében valahogy úgy veszem észre, hogy ez a stratégia pl. a Starson valahogy kevésbé működik, mint mondjuk pl. a Titanon, ahol néha szintén szoktam játszani. Ennek nem tudom pontosan az okát. Lehet, hogy az van mögötte, hogy a Stars játékosai jellemzően lazábbak, és agresszívebbek, de persze az is lehet, hogy csak véletlen.
Te hol játszol?
MarbleGuy
Limpelni én is szeretek (ha hagyja az ellenfél:)), és szerintem is a postflop játékon lehet a fisheket legkönnyebben verni, viszont Olegg itt kifejezetten arra a trendre gondolt, hogy az ellenfél tényleg mindenen (még az összes monsterrel is) limplel és soha nem emel. Meglepően gyakori manapság.
Ez szerintem nagyon rossz stratégia, mert valójában ő lesz az aki nem tudja hol áll a partyban, és amikor leesik egy erős lapod (kétpár, drill stb.) akkor általában szépen kifizeti a TPTK vagy overpár lapjaival, mert azt hiszi ő fogott meg téged, és nem bírja elereszteni a AA-át.
Néha persze bejön a csapda is, de elég ritkán.
Egy gond van csak, amit Raining írt, sajnos az ilyen játékosok megveréséhez valami lapnak lennie kell nálunk.
A másik esetre visszatérve szerintem azért szerették meg a river c/r blöfföket, mert azt már felmérték hogy egy all-inre sokszor dob az ellenfél, viszont sokszor nem a megfelelő szituációban tolják rá.
A feltevésem arra irányult , hogy neki sem csak úgy dobta a PS azt a második helyet hanem előtte már bukott 20k-t , hol van ebben a rosszindulat? Ezek csak számok. De ha neked is kihúzzák majd a számaid elsőként fogok gratulálni :)
Olegg,
Jelenleg a Cake hálozatban játszom. FTP-n és Pacin is játszottam ugyanezt régebben (2-3 hónapja).
Előtte/párhuzamosan voltam Starson is, ott valóban kicsit más a helyzet. Lényegesen lazábbak alacsony téten mint más termekben. Ellenük inkább az erős push or fold stratégia vált be nekem. Alacsony vakoknál meg nem bloffoltem ellenük egyáltalán.
Cincinatus,
a csak limp valóban csak ritkán működő stratégia. Viszont a teljesen agresszív embereket nagyon megtudja téveszteni, a lényeg meg valahol az a hu sng-ben, hogy kizökkentsd őket.
Egyébként az ilyen játékosokat lapsivataggal is lehet verni..valahogy ki kell húznod egy értelmesebb stackel végjátékig és ott szinte any two all inezgetni (bár kockázatos dolog, de az az érdekes ezekben a játékosokban akik szinte mindennel játszanak, hogy a preflop all in-től rettegnek - még akkor is ha pot oddsuk van) és ezekkel a rablásokkal könnyen fordul a helyzet..aztán már csak egy kis szerencse kell:)