eduard
Válasz Morzdomigron kommentjére
2012. febr. 2. 18:46

És mit csináljak azzal, hogy a kép nem teljesen tölti ki a képernyőt? A képarány automatán van, igazából nem vészes, úgy tűnik minden a helyén van, csak egy fél-egy centis sáv marad minden oldalon kitöltetlenül.

amikor a számítógépedet dugod rá? nekem ati videókártyám van és ha installálom az ati szoftverét akkor abban van egy ilyen funkció (nem tom hogy hívják) hogy egy kicsit lehet növelni illetve csökkenteni a képet a tv-hez. nálam ez volt a megoldás.

R1per2
2012. febr. 2. 19:05

És mit csináljak azzal, hogy a kép nem teljesen tölti ki a képernyőt? A képarány automatán van, igazából nem vészes, úgy tűnik minden a helyén van, csak egy fél-egy centis sáv marad minden oldalon kitöltetlenül.

nézd meg a tv beállításokat, van olyan, hogy levágás nélküli kép, 16:9, zoom stb.
Nekem pl. a pc-hez levágás nélkülire állítom a tv-t, míg tv boxhoz az "eredeti"-t, ami pont ezt az 1 centis sávot vágja le, ahol zavaró kép jelenik meg a széleken. Filmhez meg attól függ milyen a képarány, lehet hozzá igazítani a "zoom" módnál, ha ki akarom tölteni a fekete helyeket a képen.

Namost ahogy te írtad, neked mást jelentenek ezek (minden tv-nél más...), neked nem a "levágás nélkül" opciót kell választanod, hanem 16:9 vagy ilyesmi, próbálgasd.

Én is találtam videókártya driverében ilyen beállításokat, de azon keresztül beállítva szerintem romlik a kép minőség, azt hagynám eredetin.

Bakfity
Válasz horcsogpofi kommentjére
2012. febr. 2. 19:43

Hi.Nekem egy 5500-ás smartom van.Teljesen megvagyok vele elégedve.Sőt!
Szuper a kép és a smart funkciói is vagányak.Csak ajánlani tudom.

Coix
Válasz R1per2 kommentjére
2012. febr. 2. 20:13

Ha minőségprobléma van egy filmnél, azt a lejátszó követi el, nem a kábel tehet róla. Nem mindegy melyik milyen filmhez használod, mennyire friss, meg általában a netre feldobott bluray filmek is már "butítottak", hogy ne haladják meg a 20-30 gigát, ezért a számítógépről filmnézés sokkal több beállítást igényel, mint egy fasza médialejátszó, és valszeg akkor sem éri el azt a képminőséget, amit egy kifejezetten erre a célra gyártott profi médialejátszó tud egy hibátlan bluray lemezel, mint a Popcorn.

Én több dolgot másképp gondolok. Én például soha nem vennék külön médialejátszót. Ha a számítógép rá van kötve a tévére, és azzal játdszod le a filmeket, az sokkal jobb megoldás.

A médialejátszó lassú, főleg, ha több filmet is tárolsz rajta, és böngészni akarsz köztük. Buta, mert ha egy film nem standard paraméterekkel van kódolva, akkor egyszerűen nem tudja lejátszani. Ha a kódolás nem követi pontosan a HD profilbeállításokat, mondjuk a referencia frame száma eggyel több, mint amit a standard leír, akkor más nem tudja lejátszani. Egy számítógép ezzel nem szórakozik. Ha a feliratfájl nem a megfelelő kódolással van elmentve (UTF-8, Unicode, ANSI közül nem a megfelelő), akkor az is szívás. A médialejátszó csak egy buta céleszköz, úgyhogy szerintem pénzkidobás.

Kép és hangminőségben sem jobb, a képminőség csak a forrásfájl minőségén múlik. A tévé képjavító algoritmusa tud javítani a gyengébb minőségű, kisebb felbontású videókon, de ezt is érdemes lehet a számítógépre bízni. Bár ha a videofájl 1080p minőségű, akkor erre nincs szükség.

Egy Bluray film eredeti minőségben 20-30GB. Ha ennél nagyobb, az általában az extrák és a sok hangsáv miatt van. A Bluray lemez eredetileg is h264 tömörítéssel van, úgyhogy az is veszteségesen tömörített kép. Ha ebből átkódolsz egy kb 12-15GB méretű fájlt (10 000 kbps minőség felett), abban csak a "vájtszeműek" vesznek észre minőségromlást.

A beállításokkal sincs sok gond, csak nem szabad minde hülye codec-csomagot feltelepíteni. A számítógépen bármit le tudsz játszani. Egy médialejátszón nem.

Én mindenkit lebeszélnék a médialejátszó vásárlásáról, tényleg csak pénzkidobás.

Bár ha valaki 700MB AVI fájlokat néz HD tévén (láttam már ilyent...), azon nem lehet segíteni... :D

Ez csak az én szubjektív véleményem...

R1per2
Válasz Coix kommentjére
2012. febr. 2. 20:21

Coix, mindenben egyetértek veled :)
Pc minden szempontból sokkal jobb nekem is, mindenre találtam megoldást, amit le akartam játszani, és nem panaszkodok a minőségükre.

Az olcsóbb hdmi kábeleket is emiatt említettem, hogy semmi probléma velük, fölösleges drágábbat venni, ha a kép minőségét nézzük, a forrás, a lejátszók és megjelenítők sokkal nagyobb szerepet játszanak, mint a kábel, és azt is alig lehet érzékelni.

zoltanh
Válasz R1per2 kommentjére
2012. febr. 2. 21:40

Én mindenkit lebeszélnék a médialejátszó vásárlásáról, tényleg csak pénzkidobás.

Ehhh, ez így kurva meredek. Nekem pl a PC nem a nappaliba van! Külön laptopot nem fogok arra venni, hogy majd arról menjen a nappaliba a lejátszás!
Pc-el ellentétbe ezek a kis kütyük pár wattot fogyasztanak!
Nekem eddig asus o playem volt sacc-ra 100ból 95-öt videót tuti lejátszott.
Most váltottam egy komolyabb lejátszóba Himedia 900B. Még nem teszteltem túl sokat, de olyan videót is simán lejátszott ami más médialejátszón ugyan ment de akadt a hang elcsúszott a kép stb.
Jah és ha leülök filmezni akkor én távirányítóval szeretem kiválasztani azt amit néznék. Ne legyen már pluszba még ott egy billentyűzet vagy egér.
1éve vettem 2K ft-ért lidl-be világítós, betanítható távirányítót. Erről kezelek mindent. Nekem nagyon megérte :)

Morzdomigron
Válasz zoltanh kommentjére
2012. febr. 5. 1:07

Azt meg lehet valahogy csinálni különböző képarányú eszközöknél, hogy ugyan azt mutassa, de a megfelelő arányban? Megfelelő alatt azt értem hogy az egyik 4:3 a másik widescreen. Olyat tud hogy mindkettő 4:3, de az nyilván nem jó.

Morzdomigron
2012. máj. 9. 19:50

Azt hittem hogy itt említettem hogy HDMI-vel összekötött PC-TV képe néha türkisz-rózsaszín árnyalatú lesz. Mindegy, ez a stájsz. Ezt egy 7.5 méteressel csinálta, ember a boltban azt mondta, hogy 5m felett elő szokott fordulni. Na, akkor rendeltem egy jelerősítőt, összekötöttem egy 5 és 2 méterest, de így is ugyan az a tünet. :S Ötlet?

Most monitorkábellel (nemtom mi a rendes neve) van rádugva, ez nyilván most jó, de azért nagy különbséget látok a HDMI meg e között. Nevén nevezve jobbnak látom a kontrasztot + ugye HDMI vitte a hangot is. A kontrasztba törődjek bele, vagy esetleg egy újabbal ez orvosolható (a monitorkábel 5+ éves), illetve hanghoz mi kell? (PC-TV összekötéshez)

Shaikon
Válasz Coix kommentjére
2012. máj. 9. 19:59

Én több dolgot másképp gondolok. Én például soha nem vennék külön médialejátszót. Ha a számítógép rá van kötve a tévére, és azzal játdszod le a filmeket, az sokkal jobb megoldás.

Ez szerintem nem igaz. A médialejátszóknak spesifikus csipjük van (sigma,realtek,) ami a médialejátszást segiti.1x néznéd meg ugyanazt a filmet pc-n és mondjuk Dune-n ,szerintem többet nem néznél pc-n filmet.+ a fogyastás +a hang (alapzaj) sem mellékes.1 30-40k ért kapható ASUS - Multimedia- ASUS O!Play HD2 +vincsi teljesen jó megoldás

titcar
Válasz Shaikon kommentjére
2012. máj. 9. 20:16

30-40Kból kapsz egy passzív táp + procihűtő kombót is, ha csak a zaj zavar :)

Ez szerintem nem igaz. A médialejátszóknak spesifikus csipjük van (sigma,realtek,) ami a médialejátszást segiti.1x néznéd meg ugyanazt a filmet pc-n és mondjuk Dune-n ,szerintem többet nem néznél pc-n filmet.+ a fogyastás +a hang (alapzaj) sem mellékes.1 30-40k ért kapható ASUS - Multimedia- ASUS O!Play HD2 +vincsi teljesen jó megoldás

Élő ügyfélszolgálat