dvid007
2010. aug. 21. 7:40

Internet Megosztás

Sziasztok!

Van egy D-link DSL 360R routerem és egy mercury 8portos switchem. Két gépre szeretném elosztani a netet, de hogyan, mert jelenleg egy gépen netezek. Routerből jövő kábel a gépembe van bedugva. Ha megakarom osztani, akkor a routerből jövő kábelt dugjam a switch 1-es portjába, utánna a 2-es portból egy kábel az én gépembe, míg a hármas portból a 2. gépbe egy kábelt vezessek? Kell valami szoftveres beállítás? T-home-nál vagyok, a szolgáltató engedélyezi a megosztást? Ha valakinek van egy tuti megoldása, az legyen szíves írja le részletesen. Előre is köszönöm a segítséget.

Üdvözlettel
Dvid007

yoofej
Válasz dvid007 kommentjére
2010. aug. 21. 8:59

a routerből jövő kábelt dugjam a switch 1-es portjába, utánna a 2-es portból egy kábel az én gépembe, míg a hármas portból a 2. gépbe egy kábelt vezessek?

igen

Kell valami szoftveres beállítás?

elvileg nem

T-home-nál vagyok, a szolgáltató engedélyezi a megosztást?

igen

BTW a D-Link DSL 360R nem router, hanem modem. Ha router lenne, akkor nem lenne szukseged switchre a megosztashoz. ;)

dvid007
Válasz yoofej kommentjére
2010. aug. 22. 9:31

Egyébként dinamikus netem van, az okozhat valami galibát? Ha így oldom meg, akkor mennie kell a megosztó gépnek? (ezt olvastam). Csak azt nem értem, minek menjen, ha eleve a főkábel a switchbe megy, akkor a switch osztja el nemde? Én gépem a 2-es kábelt, másik gép a 3-as kábelt kapja meg, külön-külön alhálózati ip-vel, ami kifele egy ip-nek látszik. Akkor ennek is stimmelnie kell igaz? Hétfőn megyek a boltba megvenni a kábelt és a csokikat. Egy egyszerű csokinyomóval rá lehet nyomni a netkábelre a csokit? Mindegy a színek sorrendje? Valami tanács, mire figyeljek még? Köszönöm szépen.

Üdv.:
Dvid007

enron
Válasz dvid007 kommentjére
2010. aug. 22. 10:28

Egyébként dinamikus netem van, az okozhat valami galibát? Ha így oldom meg, akkor mennie kell a megosztó gépnek? (ezt olvastam). Csak azt nem értem, minek menjen, ha eleve a főkábel a switchbe megy, akkor a switch osztja el nemde? Én gépem a 2-es kábelt, másik gép a 3-as kábelt kapja meg, külön-külön alhálózati ip-vel, ami kifele egy ip-nek látszik. Akkor ennek is stimmelnie kell igaz? Hétfőn megyek a boltba megvenni a kábelt és a csokikat. Egy egyszerű csokinyomóval rá lehet nyomni a netkábelre a csokit? Mindegy a színek sorrendje? Valami tanács, mire figyeljek még? Köszönöm szépen.

Üdv.:
Dvid007

A 360R sima modem a 360T a router.
Ahogy írtad úgy rakd össze(főkábel --> modem ---> switc 1-es port / 1es gép ---> switch 2-es port / 2-es gép ---> switch 3-as port ), a kábelt meg jobban jársz ha megveszed hozzá, minthogy otthon kezdd el csinálni, a boltban amit kapsz az le van tesztelve, ill. a színek sorrendje sem mindegy, ne azon a 2db kábelen spórolj, mert sok bosszúságot fog okozni ha valamelyik kontakt hibás lesz.
Mindkét gépen beállítod a felhasználó neved és jelszavad, majd mindkettővel külön betárcsázol, mindkét gép külön IP-t fog kapni :D

Üdv

enron
Válasz yoofej kommentjére
2010. aug. 22. 10:33

igen

elvileg nem

igen

BTW a D-Link DSL 360R nem router, hanem modem. Ha router lenne, akkor nem lenne szukseged switchre a megosztashoz. ;)

Ahogy írtad ez egy sima modem, de van olyan modem, amiben van router funkció (pl. HUAWEI SmartAX MT800u-T vagy a 360T és még egypár típus) tehát mindenképp kell switch a megosztáshoz.

attiati
Válasz enron kommentjére
2010. aug. 22. 11:19

De miért jó switchet venni? Ahogy nézem szinte drágább, mint egy belépőszintű értelmes router.

Mondjuk ezt nem is tudtam, hogy switch-el külön IP-t kap kifelé a két gép. Ez tuti?

izé
Válasz attiati kommentjére
2010. aug. 22. 11:59

Én úgy tudom hogy van a modem +1gép meg egy sima router +1gép és annak már más az IP címe.

enron
Válasz attiati kommentjére
2010. aug. 22. 12:31

De miért jó switchet venni? Ahogy nézem szinte drágább, mint egy belépőszintű értelmes router.

Mondjuk ezt nem is tudtam, hogy switch-el külön IP-t kap kifelé a két gép. Ez tuti?

A switch csak egy sima elosztó, a modemmel tárcsázol be, egy modemmel max 3szor lehet egy időben. Tuti, vagy 8 éve így csinálom :D
És hogy miért jó? Mert elég 1 vonal+1 előfizetés 3 különböző IP-re :D

enron
Válasz izé kommentjére
2010. aug. 22. 12:34

Én úgy tudom hogy van a modem +1gép meg egy sima router +1gép és annak már más az IP címe.

Igen, abban az esetben ha 2 vonalad van, mert 1 vonalon csak egy modem(vagy router beépített modemmel) lehet, hiába osztod el a vonalat és raksz rá 1 modem+1 router(beép. modemmel) valamelyik nem fog működni.
Abban az esetben működik ha router-t nem használod tárcsázásra csak sima elosztásra.

attiati
Válasz enron kommentjére
2010. aug. 22. 16:50

A switch csak egy sima elosztó, a modemmel tárcsázol be, egy modemmel max 3szor lehet egy időben. Tuti, vagy 8 éve így csinálom :D
És hogy miért jó? Mert elég 1 vonal+1 előfizetés 3 különböző IP-re :D

ha második gépre szeretnék netet, akkor menni kell az első gépnek is ugye? (switch esetén)

Élő ügyfélszolgálat