Először érdemes lenne azt eldöntened, hogy Intel vagy AMD procit szeretnél az új gépedbe, mert 0. lépésben ez határozza meg a kiválasztandó alaplapot. Különböző foglalatot használ a két gyártó, ezért adott alaplapba mindig csak az egyik gyártó típusai tehetők.
Szóval visszatérve a kérdéseimhez. Miket kell nézni mondjuk egy alaplapon amikor venni akarunk egyet? Annyi azért nekem is megy, hogy RAM-oknál minél nagyobb tárolókapacitás illetve órajel, videokártyáknál minél nagyobb memória. Meg hogy CPU-nál is minél nagyobb órajel és magszám. De egy alaplapnál? Mi az a chipset, meg raid vezérlő pl?
Kösz az összefoglalót! Sokat segített.
Még két dolog:
Venned kell még processzorhűtőt is. A procival jellemzően adnak egy gyári hűtőt, de az gyengus. 4-5e Ft-nál kezdődnek a haszálható darabok. Itt sem kell túlzásba esni, nem kell a lehető legnagyobbat megvenni. Viszont minél nagyobb a hűtő, annál lassabban kell forognia a hűtőn a ventilátornak, azaz annál halkabb a gép. A legtöbb hűtő többféle tokozásra is felszerelhető (azaz AMD-re és Intelre is), de mindig nézd meg, hogy a te procidhoz jó-e. A legtöbb hűtő ventilátorának fordulatszámát tudja az alaplap szabályozni, azaz csak akkor teker, ha tényleg melegszik. Erre is érdemes rákédezni, hogy a hűtő tudja-e (régebben PWM-nek hívták ezt a tulajdonságot, ma már lehet, hogy ez alap)
Ha összeválogattad a konfigurációdat, csak ezután keress egy ehhez való tápot. A legtöbb tápgyártó honlapján van egy kalkulátor (pl. Enermax Power Supply Calculator ), hogy egy adott konfighoz mekkora táp kell. Amit javasolnak, az jellemzően elég, max 20%-ban tervezd felül, ha esetleg később bővíteni szeretnéd a rendszert. A moduláris táp drágább, viszont le lehet szedni róla a felesleges kábeleket, így csak annyi kábel tekereg a házban, amennyi feltétlenül kell. Itt csak arra figyelj, hogy ha erős videokártyát (vagy ne adj isten több videokártyát) akarsz a gépbe tenni, akkor azokhoz legyen megfelelő kábel a tápból.
Amúgy ez az AMD vs Intel melyik a jobb kérdés nekem olyan marketingszagúnak tűnik. Anélkül hogy értenék hozzá, szerintem ez inkább a szimpátián alapul mintsem a teljesítményben. Kb olyan mint Adidas vs Nike, Audi vs BMW, LG vs Sony (PS vs FTP :D). Jónak mindkettő jó.
Úgy mondanám hogy átlagfelhasználónak mindegy.
Pókerkliens+PT/HM bármelyiken elfut.
Viszont vannak architekturális eltérések a két gyártó termékei között, így bizonyos feladatokra az egyik jobb mint a másik.
Neked valami bajod van velem? Mert nem ez az első ilyen stílusú válaszod.
Amúgy ez az AMD vs Intel melyik a jobb kérdés nekem olyan marketingszagúnak tűnik. Anélkül hogy értenék hozzá, szerintem ez inkább a szimpátián alapul mintsem a teljesítményben. Kb olyan mint Adidas vs Nike, Audi vs BMW, LG vs Sony (PS vs FTP :D). Jónak mindkettő jó.
nézd ha a legalapvetőbb fogalmakkal nem vagy tisztában, akkor körülbelül 100 kérdést kell feltenned, mire valami fogalmad lesz arról, hogy mi merre hogyan,de egy gépet még nem fogsz tudni összerakni. ha beírod, hogy X ft-ból szeretnél gépet, akkor 3 hsz alatt megoldódik a problémád.
másrészt minden kérdésedre választ találsz < 1 percnyi kereséssel.
Kétségtelen hogy sok kérdést fel lehetne tenni a témában, de az is valószínű, hogy ennyire specifikusan senki nem fog választ találni magának ilyen rövid idő alatt.
Másfelől ha mégis nagyon bántanának az érdeklődő típusú hozzászólások, akkor ezt igen egyszerűen lehet orvosolni. A választ te is tudod.