Póker Fórum Archívum > Törvényi háttér > Az online szerencsejáték szabályozása Magyarországon

mati1979
Válasz mati1979 kommentjére
2013. jan. 19. 20:09

nyíregyházi munkaügyi kp tájékoztatása alapján fizetem. És utána NAVnál vagy hol kellett adatlapot tölteni,ott sem szóltak,hogy nem kell.

Fura.....

még ezt találtam hirtelen: "A munkaügyi hivatalnak semmi köze a havi eü.szolg.hozzájáruláshoz. Aki ellátást kap tőlük, annak rendezve van a TBje is, aki nem kap ellátást, annak magának kell gondoskodnia a TB fizetésről: vagy bejelentkezik a NAVhoz (APEH) és fizet maga után, vagy átvállalja valaki a befizetését, vagy szociális és vagyoni helyzete alapján kérésére az önkormányzat rendezi.
A munkaviszony megszűnése után 45 napig passzív jogon még jogosult az eü. ellátásokra, a 46. naptól kell rendeznie a TBt.
Most azt tudja csinálni, hogy vagy bejelentkezik a NAVhoz és fizeti maga után addig, amíg a vállalkozása el nem indul (onnantól járulékokat fizet maga után);
vagy bemegy az önkormányzathoz és kérelmezi, hogy rendezzék a TBjét. Ebben az esetben csak a 46. nap és az önkormányzati jelentkezés közötti időszakot kell kifizetnie (ha elfogadja a kérelmét az önkormányzat) Erre az időszakra be kell jelentkeznie a NAVhoz. "

lecso10
Válasz mati1979 kommentjére
2013. jan. 19. 20:32

"Aki ellátást kap tőlük, annak rendezve van a TBje is"

Ha regelve vagy, ez már annak számít.

chau
Válasz lecso10 kommentjére
2013. jan. 19. 20:57

"Aki ellátást kap tőlük, annak rendezve van a TBje is"

Ha regelve vagy, ez már annak számít.

Nem számít annak. A regisztrált álláskeresőnek addig van biztosítási jogviszonya, amíg pénzbeli ellátást (állás keresési járulék/segély, átképzési támogatás) kap.

Itt meg tudod nézni ki számít biztosítottnak:
http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/BIZTOSITOTTAK_2012_02.PDF

Vigyázni kell vele, mert én úgy tudom, h ha elmulasztod a bejelentkezést azt 5 évre visszamenőleg behajthatják rajtad és még meg is büntethetnek bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt, amire jöhet még a késedelmi kamat is.

yeppiwasit
2013. jan. 19. 21:01

Ha már ennyire témánál vagyunk. Mi van akkor ha a suli rosszul jelentette le a dolgokat (konkrétan sehogy) és kijött, hogy 2008 óta nem vagyok fizetve. Szerencsére igazolást tudok szerezni, de állítólag túlfutóként amikor a szakdogámat írtam, már nem voltam biztosítva. Tehát visszamenőleg nagyjából 2011 június+ 45 nap óta nem vagyok biztosítva. Ilyenkor időpontot kell kérnem a NAV-tól vagy csak bemegyek mint egy bankfiókba és kivárom a sorom? A teljes hiányzó összeget kérni fogják vagy lehet kedvezményt kérni? Lehet részletben fizetni?

lecso10
Válasz chau kommentjére
2013. jan. 19. 21:17

Nem számít annak. A regisztrált álláskeresőnek addig van biztosítási jogviszonya, amíg pénzbeli ellátást (állás keresési járulék/segély, átképzési támogatás) kap.

Itt meg tudod nézni ki számít biztosítottnak:
http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/BIZTOSITOTTAK_2012_02.PDF

Vigyázni kell vele, mert én úgy tudom, h ha elmulasztod a bejelentkezést azt 5 évre visszamenőleg behajthatják rajtad és még meg is büntethetnek bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt, amire jöhet még a késedelmi kamat is.

Valóban, rosszul tudtam, megkérdeztem most egy ismerősöm aki a munkaügyiben dolgozik. Aki segélyt kap vagy ellátásban részesül, annak fizetik a tb-t, aki nem annak nem. Logikus nem?! :D
Önkormányzatnak kell írni egy kérelmet, és ha nem részesülök ellátásban, akkor valószínűleg fizetni fogják.
Hétfőn elintézem. :)

lecso10
Válasz yeppiwasit kommentjére
2013. jan. 19. 21:24

Ha már ennyire témánál vagyunk. Mi van akkor ha a suli rosszul jelentette le a dolgokat (konkrétan sehogy) és kijött, hogy 2008 óta nem vagyok fizetve. Szerencsére igazolást tudok szerezni, de állítólag túlfutóként amikor a szakdogámat írtam, már nem voltam biztosítva. Tehát visszamenőleg nagyjából 2011 június+ 45 nap óta nem vagyok biztosítva. Ilyenkor időpontot kell kérnem a NAV-tól vagy csak bemegyek mint egy bankfiókba és kivárom a sorom? A teljes hiányzó összeget kérni fogják vagy lehet kedvezményt kérni? Lehet részletben fizetni?

Magadtól semmiféleképp ne menj utána, csak magadra vonnád a figyelmet feleslegesen. Szerezz igazolást,h legyen, azzal nem vesztesz semmit, nem a te hibádból/mulasztásodból nem volt fizetve a tb-d.

cumizares
2013. jan. 19. 21:34

Mikor lejárt a munkaviszonyom a 46. napon már ott is voltam a NAV irodában( nem kellett előzetes bejelentkezés). Ott kérvényeztem a saját TB fizetést, 1-2 papír aláírása után már kaptam is a sárga csekkeket. Havi 6390 forintocska.

danfiu
2013. jan. 19. 21:36

Nekem olyan volt h kimentem kulfoldre, leadtam minden szemelyes iratomat bla bla es ra kb 3 evre, amikor ugye kulfoldon tartozkodtam, kaptam a mo-i regi cimemre egy levelet h fizessek be egy nagyobb osszegu tb hatralekot es akkor elmagyaraztam nekik h en mar nem is elek mo-on, es h nezzenek utana, mondtak ok. 2-3 evvel kesobb mostanaban,megint kaptam egy ilyen levelet, es felhivtam oket h wtf, es kiderult h naluk volt a hiba, szal nem kell parazni ha tudod igazolni

chau
2013. jan. 19. 21:37

Régebben úgy volt, h volt egy türelmi időszak, ha rendezted a TB jogviszonyod bármilyen módon, nem vizsgálták, hogy előtte rendezve volt-e a TB-d, vagy sem. Gondolom ez már nincs így, menj be a NAV-hoz, ott biztos elmondják mik a lehetőségeid.

Ja és még szerintem futnod kell egy kört az egészségpénztárnál, h a sulira eső részt rögzítsék a rendszerbe.

chau
2013. jan. 19. 21:49

Magadtól semmiféleképp ne menj utána, csak magadra vonnád a figyelmet feleslegesen. Szerezz igazolást,h legyen, azzal nem vesztesz semmit, nem a te hibádból/mulasztásodból nem volt fizetve a tb-d.

Én meg azt tanácsolom, h rendezze. A sulis időre nyilván rendezve van a jogviszonya, de az azutánira nincs. Ne az orvosnál kelljen szembesülni vele.

Élő ügyfélszolgálat