Póker Fórum Archívum > Törvényi háttér > Az online szerencsejáték szabályozása Magyarországon

PokerShark
Válasz netfalo kommentjére
2011. márc. 7. 8:32

Lesz idén új szerencsejáték-törvény

Napi Gazdaság

2011. március 7., hétfő 07:31

A külföldi székhelyű szerencsejáték-szervező cégek ellenőrzése és a szabályok hatékony betartatása a két legfontosabb szempont az új szerencsejáték-törvény tervezése során - válaszolta a Napi kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tervek szerint idén megszavazhatja a parlament az új jogszabályt, amely már megfelel az elmúlt évtizedben jelentkező "elvárásoknak". Vagyis a módosítás nem merül majd ki abban, hogy a hatályos törvény ráncfelvarráson esik át - a tárca szerint is átfogó változtatásra van szükség.
Mennyi pénzről beszélünk?

Kontroll nélkül szerveznek ma cégek online szerencsejátékokat, miközben kizárólag a Szerencsejáték Zrt.-nek van ehhez engedélye. A szervezők nem fizetnek adót és nem garantálják a játékosok biztonságát. Ezen mindenképp változtatni kell - s ebben nagyjából minden szereplő egyet is ért, egyedül a hogyan kérdéses. Ugyanis már arról is vita van, hogy mekkora potenciális adóbevételről lehet szó.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség szerint több tíz milliárd forintról, a játékszervező cégek becslései szerint azonban ennél sokkal kevesebbről lehet beszélni. Bármekkora legyen is azonban ez az összeg, mindenképpen érdemes hozzávenni azt a pénzt, amit a játékosok nyernek. Ez után ugyanis valószínűleg senki sem fizeti meg az adót.

A törvény szerint a nyeremény kifizetőjének, vagyis a szerencsejáték-szervezőnek kell megfizetnie az adót, ám ezt az online játékszervezők nem teszik - s a jövőben sem áll ilyen a szándékukban. Ez azt jelenti, hogy a nyerteseknek kell bevallaniuk az ilyen típusú jövedelmet, s meg kell fizetniük az adót - ez 16, nem pénznyeremény esetében pedig 19 százalék.

Ha egy játékos mindenáron adózni szeretne pókernyereménye után, nem lenne egyszerű. A bevallásban ugyanis fel kell tüntetnie, hogy honnan származik a jövedelem - s azt hitelt érdemlően be is kell bizonyítania. Ha valaki bankot robbant egy kaszinóban, a kaszinó egy az adóhatóságok által elfogadott nyomtatványt ad a játékosnak, amely igazolja a pénz eredetét - és azt, hogy az adót megfizették utána. Kérdés, hogy az online játékszervezők kiállítanak-e ilyen nyomtatványt, s ha igen - elvégre ez nem jelent komoly feladatot - akkor azt elfogadja-e az adóhivatal.
Ágazati stratégia is készül

A szerencsejáték szervezéséről szóló új törvény előkészítésének szerves részét képezi az ágazati stratégia kialakítása. Ennek munkálatai már megkezdődtek, amibe szükségesnek tartjuk valamennyi érintett érdekképviselet, az állami játékszervező, valamint a hatóságok bevonását is - állítja a nemzetgazdasági tárca, hozzátéve: a stratégia kialakítását és elfogadását követő jogalkotásban is jelentős szerepet kívánnak szánni az érintetteknek.

Ispy
Válasz PokerShark kommentjére
2011. márc. 7. 8:35

Na akkor lesz nekünk rossz.

Megyek gyorsan benevezek még a 2$ rebuyra...

Üdv
Ispy

PokerShark
Válasz Ispy kommentjére
2011. márc. 7. 8:52

Miért lenne nekünk rossz? Nekem úgy tűnik , hogy értelmes megoldásra törekednek a piaci szereplők bevonásával. Adózni meg a többségünk szívesen adózna sztem, ha ezzel szabad és legális a játék

Ispy
2011. márc. 7. 8:57

Miért lenne nekünk rossz? Nekem úgy tűnik , hogy értelmes megoldásra törekednek a piaci szereplők bevonásával. Adózni meg a többségünk szívesen adózna sztem, ha ezzel szabad és legális a játék

Nem tudom, tapasztalat, rossz megérzés.

Várjuk ki a végét, ez Magyarország, itt semmit sem úgy csinálnak, hogy az az embereknek jó legyen.

Üdv
Ispy

Kreta
2011. márc. 7. 8:59

Amennyiben nem fogják fel hogy a több 10 milliárd nem annyi, akkor végünk mint a botnak. Lottó reklám mellett ott van, hogy azzal támogatod a kultúrát, a műemléket stb. Én inkább a teljes nyereményemet venném fel, vagy kevesebb rake-t fizetnék, minthogy Lagzi Lajcsi még több pénzt tegyen el.

cursor 10
2011. márc. 7. 9:05

Hát nem tudom. Én nem sok " értelmes megoldást" láttam az elmúlt 10-15 évben. Ahogy Kreta írta, amíg a számokat nem teszik tisztába nem sok jót lehet remélni.

Orang3J3ws99
2011. márc. 7. 9:07

16%? Nevetséges! Ennyire nem vagyok jófej!

cursor 10
Válasz Orang3J3ws99 kommentjére
2011. márc. 7. 9:08

Na meg ugye mi a nyeremény? Amit az adott session-ben megnyertem vagy amit kivettem.

PokerShark
Válasz Orang3J3ws99 kommentjére
2011. márc. 7. 9:10

Szerinted máshol kevesebb? Nem hinném, de választhattok vagy adóztok, vagy elkezdtek a parkban meg a forró vizes locsipocsikban, a bácsikkal sakkozni pénzbe. :D bocs én inkább a pókert mint LEGÁLIS jövedelmet választom.

PokerShark
Válasz cursor 10 kommentjére
2011. márc. 7. 9:18

Na meg ugye mi a nyeremény? Amit az adott session-ben megnyertem vagy amit kivettem.

Gondolom ami a bankszámládon landol.

Élő ügyfélszolgálat