En eddig verseny eredmenyek utan kaptam papirt, viszont cg utan soha!Van olyan aki cg utan is kapott papirt?
ÉLŐ PÓKER TÉMAKÖR:
Ne haragudj, de nem ismerlek. És a hsz-edben sem szerepel semmi olyan dolog (hivatalos link, gyakorlati tapasztalatra hivatkozás, stb.) amitől az ne "csak" egy (határozott) véleménynek minősülne, másképpen fogalmazva (nem pejoratív értelemben vett) találgatásnak.
A csak-ot direkt tettem idézőjelbe, mert nem vagyok tahó és tisztelem a véleményedet. És azt is köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és billentyűzetet ragadtál, hogy válaszolj a kérdésemre. Az pedig már az én bajom, ha meg nem értésből, el nem fogadásból vagy egyéb más okból az nem kielégítő számomra.
Persze ha Te egy élő pro vagy, aki napi szinten lemegy játszani és a jövedelmének a döntő része adómentes élő pókerből származik, és(/vagy) tavaly be is írtad a megfelelő helyre az adóbevallásodba ezt a pénzt és idén netán túl is estél egy NAV ellenőrzésen, ahol ezzel kapcsolatban (összeg, igazolások, stb.) mindent rendben találtak, akkor az más tészta. De erről eddig nem írtál semmit. Ahogyan nem csatoltál semmi link-et sem ahol le van írva az, hogy a gyakorlatban (adóbevallás, igazolások, stb.) hogyan is kellene kezelni ezt a hivatalosan adómentes jövedelmet.
ONLINE PÓKER TÉMAKÖR:
Innentől kezdve online póker témakörben az én véleményem, a Te fenti véleményed, de tulajdonképpen a NAV-ot képviselő emberke TV-ben leadott nyilatkozata is találgatás. Na jó, ez utóbbit kezeljük másképpen.
De így akkor megint eljutottunk az eredeti problémámhoz, azaz azt tudjuk, hogy az online póker nyeremény adóköteles (mert nincs benne az SZJA törvény adómentes kategóriái között), a fizetendő adó mértéke is adott (gondolom mivel egyik más, SZJA törvényben nevesített jövedelemfajtához sem tartozik, ezért az egyéb jövedelem szabályai vonatkoznak rá, azaz 16%(20,5%)+27%). De számomra továbbra sem világos, hogy mi az adó alapja és hogy azt hogyan igazolom a gyakorlatban, NAV által elfogadott módon.
Nem vagyok adószakértő és az SZJA törvényt is csak felületesen ismerem, így lehet, hogy az egyéb jövedelem résznél minden le van írva erről is részletesen, bár látatlanba biztos vagyok benne, hogy azok alapján nem lesz egyértelmű válaszom a fenti adóalap és hivatalos igazolás kérdőjeleimre.
De ha a kormány év végéig (ahogy ígérte) nem tesz rendet az online szerencsejáték témakörben, akkor januárban rá fogom szánni az energiát és átolvasom az egyéb jövedelemre vonatkozó részeket, illetve írok a NAV-nak is ha nem találok a törvényben egyértelmű válaszokat.
És Bécibácsi hsz-e után szerintem a hivatalosan adómentes élő pókernyeremény gyakorlati kezelésére is rá fogok kérdezni a NAV-nál, mert az eddigi hsz-ek alapján totál nem világos számomra, hogy hogyan is kellene azt csinálni. Persze én még sosem voltam legális élő pókerteremben játszani, ezért is jönne jól minden további ilyen irányú info és tapasztalat Tőletek.
Azoknál a tételeknél, amelyek nincsenek nevesítve be kell kategorizálni az egyéb kategóriába (minden jövedelem tartozik valahová, ha nincs saját kategória, automatikusan megy az egyébbe. Űrállomás eladása sincs benne a törvényben, mégis könnyen eldönthető, hogy hová tartozik).
De ha a kormány év végéig (ahogy ígérte) nem tesz rendet az online szerencsejáték témakörben, akkor januárban rá fogom szánni az energiát és átolvasom az egyéb jövedelemre vonatkozó részeket, illetve írok a NAV-nak is ha nem találok a törvényben egyértelmű válaszokat.
Hát ez így eléggé vicces. Akkor a nagy SNG rinderek, akik mondjuk 22-esekből tolnak 3000-et, ők havonta 15,000,000-t forgatnak meg. Ebből csinálnak úgy: 1,000,000 nyereséget és akkor 15,000,000+1,000,000= 16,000,000 az adóalap. Magyarul 1 milla után havonta fizessenek be írd és mond kb 7-8 millió forintot?:D:D:D Ne szórakozzunk már egymással.
Egy másik fórumon már előjött ez a téma, remélem nem gond, ha bemásolom ide a választ, amint a NAV-tól kapott a srác:
Külön idevonatkozó szabály hiányában a magánszemély által szerzett összes nyeremény után az egyéb összevonás alá eso jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni azzal, hogy a kapott nyereménybol levonható a nyeremény megszerzése érdekében berakott tét összege.
Olvasgatok itt, de nem értem,h egyesek miért akarnak ennyire adót fizetni mindenféleképpen? Ha az állam/NAV szemmel láthatóan nem foglalkozik ezzel, akkor miért kell ezen parázni? Van aki levelet írt a NAV-nak. Istenem, mit hitt, mit fognak mondani, hagyd a francba, nem kell adóznod ha nyersz vagy mi?! :D Aki ellen már elindították a vagyonosodásit, annak meg tök mindegy.
Ez nem erről szól, hanem arról, hogy aki mondjuk játszott 3-4 évet, (ezért nem értem Neomorfot sem, mert ezek alapján 100% h az ő jövedelme sem legális bármennyire is szeretné), annak az adóalapja több 100,000,000 ft-ra rúg. Nos ennek az adója úgy X *40-50,000,000 forint (3-4 lakás). És ez képtelenség kategória.
Az elmúlt években, amikor előkerült az adózás téma, vki előbb-utóbb feltette azt a 2 kérdést, hogy tud-e vki olyanról, hogy rászállt az apeh/nav bárkire is póker miatt, ill. tudunk-e olyanról, aki adózott. Ezekre aztán jött a nem/nem válasz, és azzal lecsengett az ügy pár hétre/hónapra, és én is nyugodt voltam.
Mostmár viszont tudunk vizsgálatról, ill. nl50 óta adózó profiról.
Én, mint egy szar cg játékos, nyeregetek valamicskét évek óta, de úgy, hogy több rake-et fizetek, mint a profitom. Azaz amit nyerek az asztalnál, annak több mint felét fizetem a teremnek. Namost hogy ebből még adózzak is (pláne 16+25%-ot), az teljesen elfogadhatatlan. A nyereményem negyedét tarthassam meg? Ezt senki nem kívánhatja.
Én más ésszerű és fair megoldást nem látok, mint a termek méltányos mértékű adóztatása. Nevetséges elképzelés a pókernyereményt jövedelemnek tekinteni. Idén nyert vki, jövőre visszabukja, és csak az állam keresett meg a termek? Ez nem megy.
Az elmúlt években, amikor előkerült az adózás téma, vki előbb-utóbb feltette azt a 2 kérdést, hogy tud-e vki olyanról, hogy rászállt az apeh/nav bárkire is póker miatt, ill. tudunk-e olyanról, aki adózott. Ezekre aztán jött a nem/nem válasz, és azzal lecsengett az ügy pár hétre/hónapra, és én is nyugodt voltam.
Mostmár viszont tudunk vizsgálatról, ill. nl50 óta adózó profiról.
Én, mint egy szar cg játékos, nyeregetek valamicskét évek óta, de úgy, hogy több rake-et fizetek, mint a profitom. Azaz amit nyerek az asztalnál, annak több mint felét fizetem a teremnek. Namost hogy ebből még adózzak is (pláne 16+25%-ot), az teljesen elfogadhatatlan. A nyereményem negyedét tarthassam meg? Ezt senki nem kívánhatja.
Én más ésszerű és fair megoldást nem látok, mint a termek méltányos mértékű adóztatása. Nevetséges elképzelés a pókernyereményt jövedelemnek tekinteni. Idén nyert vki, jövőre visszabukja, és csak az állam keresett meg a termek? Ez nem megy.