Sai
Válasz fLeSs kommentjére
2013. aug. 8. 21:08

Én is a dobásra nyomtam, mert BU keveset dob 3betre, de most jobban utánaszámoltam, hogy mi a valódi helyzet. :) Előre szólok, hogy leegyszerűsítettem a számolást. És lehet, hogy rosszul számoltam. :D
Asszem 8-ból 1-szer floppolunk settet.
Tegyük fel, hogy 10 setfloppolásból egyszer tudjuk lestackelni az ellenfelet :). BU range-e gyenge, de ha 50%-os BU range-nek az 10%-át veszem, azok erős lapok. Ez csak egy feltételezés.

Szóval 100 000 handes mintán

ha dobunk SB-n, akkor -50 bb/100 az eredmény
ha megadunk, akkor

100 000-ből 87 500-szor dobunk a flopon = 87 500 x -2 bb (csak -2 bb, mert 0,5 már bent van)
100 000-ből 12 500-szor floppolunk settet
12 500 setből csak minden tizediket fizetik ki, szóval
11 250 x 10 bb-t nyerünk a flop x/r-zel (leegyszerűsített szkenárió, simán nyerhetünk többet, ha csak később emelünk rá, de veszíthetünk is set-vs-set szituban vagy ha lejavulnak stb.)
1250 x 100 bb-t nyerünk
--------------------------

-175 000 + 112 500 + 125 000 = 62 500 bb nyereség -> 62,5 bb/100

Ezalapján elvileg pluszos a sima megadás SB-n setminera. :) Nem is gondoltam volna. Javítsatok ki. A számolásban nincs benne az, amikor a BB squeeze-zel.

Hát...
Megpróbálom én is, ez se lesz pontos, de érezni fogod, hogy a Tiéd miért nem tetszik :)

88.2%, hogy nem kapsz set-et, ekkor oop nem sokat tudsz tenni, vesztesz 2.5bb-t (ez persze lehet jobbb is, néha blöffölhetsz, de nem fog sokat változtatni, ha pl 2.2bb-nek vesszük).

11.8%, hogy set-et floppolsz:

Az ellenfél nem fog minden boardon további pénzt bepakolni, mondjuk az esetek 15%-ában "csak" 3.5bb-t nyersz (ez 85%-os flop cbetnek felel meg)

Az ellenfél sokszor csak egy utcát fizet neked (air-rel nem lövi a turn-t is, vagy dob c/r-re), legyen ez az esetek 30%-a, ekkor kb 7.5bb-t nyersz (ha 4bb-t cbetel) (ekkor már igen magas a turn cbet mutatója)

Sokszor lövi a turn-t is, de többet ugyan ki nem fizet (2 utcányi value akár air ellen, akár valami közepes lap ellen), mondjuk legyen erős becsléssel ez az esetek 40%-a (nyersz kb. 18bb-t)

A maradék 15%-ban bekerülhet minden. Ekkor viszont van egy kis gond: a top52%-os range 8%-ban megveri a floppolt 4-es setet (cooler), azaz:
8%, hogy buksz 100bb-t (ezt például nagyon kihagytad)
7%, hogy nyersz 101bb-t.

Összesítve: 0.15 * 3.5 + 0.3 * 7.5 + 0.4 * 18 + 0.08 * (-100) + 0.07 * 101 = 9.045bb, ha set-et floppolsz

Totál EV a megadásra: 0.882 * (-2.5) + 0.118 * 9.045 = -1.13769bb (-0.87309, ha -2.2bb-t számolunk ha nem jön a set)
A dobásé meg -0.5bb lenne

----
board: 4**
Hand Equity Wins Ties
44 91.55% 547,466 3,637
52% 8.45% 48,897 3,637
----

A százalékok persze eléggé tipp-szerűek (bár nem irreálisok), mégis igen magasra kellene venni azon esetek számát, amikor 2 utcánál többet fizet gyengébb lappal ahhoz, hogy megérje a setmine 1 ellenfél ellen (oop). Ráadásul nincsen beleszámolva, de ha megveri a 4-es setted, akkor többnyire tényleg minden bekerül (nem fogsz oop potcontorollozni), viszont ha erős lapja van, de megvered, akkor talán lezárja egy river call-lal a játszmát és megússza kisebb veszteséggel.

Ezen segíthet, ha bb is megad, de ekkor a cooler esetek száma is megnő (pl.: top52% és top25% ellen a floppolt 4-es set csak 84%-ban fog kitartani).

Ice-pocó
Válasz zvar19 kommentjére
2013. aug. 8. 21:10

oks, de azért hozzáteszem, hogy én cg reg vagyok, nem pedig hyper hu reg, szal azért tőlem se várjatok csodás és pontos játékot. :D

mindegy mit játszunk. Tőlem akár sakkozhatunk is, vagy mit bánom én.
Minden, ami játék jöhet! És persze van benne dodó...
Nálam ez már nem a pénzről szól, ez már személyes ügy kettőnk között.
Vagy TE, vagy Én!
Már most tilten vagyok, úgyhogy siess haza a nyaralásból,talán lesz esélyed...
Jó pihenést!:)

Sai
Válasz Ice-pocó kommentjére
2013. aug. 8. 21:15

Sima Go and Go!....Pre. 3 bet... Flop push!....Hagy eméssze őt a fene!

Ez az ellenféltől függően nem feltétlen rossz játék, viszont nem ezzel a lappal, inkább olyan lappal próbálj blöffölni, aminek van equity-je akkor is, ha véletlenül megad top/overpárral vagy akár settel flopon, a 44 esetében ugye általában 2 outod lesz (maximum), ennél kétszer jobb volna egy lyuksor is :) És persze stack-méret függvényében inkább egy potbet/fold lehet ekkor is jobb a push helyett.

Roleks
Válasz Pokeradmin kommentjére
2013. aug. 8. 21:22

Nem tudom mit számolgattok mikor meg van oldva. Preflop bekacsulunk floppon meg akár mi van benyomjuk aztán majd kimatekolja a másik h mi a szitu...

Ice-pocó
Válasz Sai kommentjére
2013. aug. 8. 21:23

Ez az ellenféltől függően nem feltétlen rossz játék, viszont nem ezzel a lappal, inkább olyan lappal próbálj blöffölni, aminek van equity-je akkor is, ha véletlenül megad top/overpárral vagy akár settel flopon, a 44 esetében ugye általában 2 outod lesz (maximum), ennél kétszer jobb volna egy lyuksor is :) És persze stack-méret függvényében inkább egy potbet/fold lehet ekkor is jobb a push helyett.

Ha TE vagy Button , akkor milyen lapokkal call-olod a 3bet-et?

Ice-pocó
Válasz Roleks kommentjére
2013. aug. 8. 21:25

Nem tudom mit számolgattok mikor meg van oldva. Preflop bekacsulunk floppon meg akár mi van benyomjuk aztán majd kimatekolja a másik h mi a szitu...

na ez cini volt, de megnevettetett:)

Sai
Válasz Ice-pocó kommentjére
2013. aug. 8. 21:36

Ha TE vagy Button , akkor milyen lapokkal call-olod a 3bet-et?

Mivel omahát játszok, 0%-ban dobnék IP egy 3betre :D
Holdemben gondolom attól függ, hogy neked milyen 3bet%-od van BU ellen SB-ről, és mennyire vagy fit-or-fold típusú arc.

vadallat
Válasz Pokeradmin kommentjére
2013. aug. 8. 23:38

semi bluff-nek hívják, amikor van equityd is :)

pszibu
Válasz Sai kommentjére
2013. aug. 9. 0:33

Hát...
Megpróbálom én is, ez se lesz pontos, de érezni fogod, hogy a Tiéd miért nem tetszik :)

88.2%, hogy nem kapsz set-et, ekkor oop nem sokat tudsz tenni, vesztesz 2.5bb-t (ez persze lehet jobbb is, néha blöffölhetsz, de nem fog sokat változtatni, ha pl 2.2bb-nek vesszük).
[...]

konkrétan 2 bb-ről hozunk döntést pre, úgyhogy 2 bb-vel kell számolni. :) az is le van írva, hogy 78%-ban kapunk cbetet flopon, és 64%-ban törnön. (legalábbis ha valamire akarjuk használni a statokat, akkor erre szerintem pont jó:D) úgyhogy az a kérdés, hogy a 88%-ban bukott 2bb-t *mekkora* aggresszív postflop cbet fogja ellensúlyozni. sajnos elég nagy, kb. 3/4 pot körül kell betelnie rosszabbal, amikor betel, hogy kijöjjünk nullára. legalábbis a pesszimista verzió szerint, mert lehet, hogy tud akár sztekkelődni is rosszabbal, viszont erről nem volt infó.

BelaKecske
Válasz Roleks kommentjére
2013. aug. 9. 2:16

te egy elég jó játékos lehetsz, tök igazad van, nem kell túl bonyolítani.

Élő ügyfélszolgálat