Sai
Válasz pszibu kommentjére
2013. aug. 9. 10:43
az is le van írva, hogy 78%-ban kapunk cbetet flopon, és 64%-ban törnön. (legalábbis ha valamire akarjuk használni a statokat, akkor erre szerintem pont jó:D)
Ez szerintem egy elég általános hiba, hogy ezeket a számokat valaki "konstansnak" veszi, de figyelembe kell venni, hogy a cbet %-ban benne van az az eset is, amikor UTG nyit és 4-en néznek flopot és az is, amikor hátulról nyit is HU néznek flopot (és ő van IP), esetleg BB-ről 3beteli CO-t, ebben a három esetben teljesen más cbet % fog kijönni. A 78% az összes lehetséges (eddig látott) esetek súlyozott átlaga (és akkor még figyelembe se vettük a különböző board-típusokat, hogy éppen wet vagy dry board-on hogyan is viselkedik).
A feltevésem az volt, hogy IP HU SPR potban a 78%-nál valószínűleg gyakrabban cbetel.
konkrétan 2 bb-ről hozunk döntést pre, úgyhogy 2 bb-vel kell számolni.
Két lehetőség van a számolásra:
- vagy a 2bb-t veszed "alapul" (a fél bb már korábban elveszett), ekkor a dobás várható értéke 0 (ezzel kell összehasonlítani a megadás EV-jét) (ilyenkor a megnyerhető potba viszont bele kell számítani ezt a már elveszett 0.5bb-nyi értéket is)
- vagy 2.5bb-t veszthetsz a megadással, ekkor a megnyerhető pénz csak az lesz, amit a többiek pakolnak a potba. Ilyenkor a dobás várható értéke -0.5bb-nek adódik.
Matemaikailag a két eset "ekvivalens", azaz a dobás és a megadás várható értéke közötti különbség mindkét esetben ugyanannyi lesz.
Úgy is lehet jellemzni a két lehetőséget, hogy mihez viszonyítasz: ahhoz az állapothoz, ami a játék kezdete (még a vakokat se tette be senki), vagy ahhoz az állapothoz, ahogy éppen állsz (a vakok már a potban vannak).
Tir-X
Válasz Sai kommentjére
2013. aug. 9. 10:55
általános hiba, hogy ezeket a számokat valaki "konstansnak" veszi, de figyelembe kell venni, hogy a cbet %-ban benne van az az eset is...
Szerintem inkább ne erőlködj, én kb 30 hsz-el ezelőtt is próbáltam már ezt mondani, de utána is minden harmadik hsz arról szólt, hogy márpedig a cbet az annyi %, és akkor annyit nyerünk, no matter what :D
Szóval tök nagy +1, de én már feladtam :)
Sai
Válasz Tir-X kommentjére
2013. aug. 9. 11:04
Szerintem inkább ne erőlködj, én kb 30 hsz-el ezelőtt is próbáltam már ezt mondani, de utána is minden harmadik hsz arról szólt, hogy márpedig a cbet az annyi %, és akkor annyit nyerünk, no matter what :D
Igen, láttam, de ismétlés a tudás anyja :)
pszibu
Válasz Tir-X kommentjére
2013. aug. 9. 11:22
értem ám, hogy miről beszélsz! :) csak hogyha hasraütésszerű számokat vezetsz be az egyenletbe pusztán azért, mert tudod, hogy ezek a számok nem pontosak, akkor még távolabb lesz az eredmény a valóságtól. a másik alternítva, hogy kijelented, értelmetlen bármilyen következetést levonni a statokból, mert a jövő úgysem determinisztikus. :D
BelaKecske
Válasz vadallat kommentjére
2013. aug. 9. 11:32
Nagyon büszke vagyok a handemre, mert a hozzászólások számában sikerült harmadik helyre juttatni az érdekes partik között ezt a topikot, ami azért nem semmi, főleg figyelembe véve, hogy egy négyes pár, kisvakon való megjátszásáról van szó, ami elsőre nem tűnik nehezebb döntésnek, mint egyességre jutni mondjuk abban a kérdésben, hogy érdemes e defektes triciklivel a forgalommal szemben tekerni az M7-esen, avagy nem.
thomyca
Válasz BelaKecske kommentjére
2013. aug. 10. 17:00
Nagyon büszke vagyok a handemre, mert a hozzászólások számában sikerült harmadik helyre juttatni az érdekes partik között ezt a topikot, ami azért nem semmi, főleg figyelembe véve, hogy egy négyes pár, kisvakon való megjátszásáról van szó, ami elsőre nem tűnik nehezebb döntésnek, mint egyességre jutni mondjuk abban a kérdésben, hogy érdemes e defektes triciklivel a forgalommal szemben tekerni az M7-esen, avagy nem.
Ha megfelelően jövedelmez (+EV), akkor feltétlenül.
vadallat
Válasz Ice-pocó kommentjére
2013. aug. 24. 21:54
Viszonylag, egymásnak ismeretlen játékosok csatájában igen, meg. a kockázat-nyereség arány ellenem szól, de a hatása nagyon erős.
Viszont kérdezem tőled, hogy milyen lapokkal call-olnád az Én 3bet-emet, ha pozíciód van rajtam, 56 hand függvényében?
nem mondom el, üzleti titok :D