Póker Fórum Archívum > Media > A póker ugyanolyan munka, mint bármi más

chubbyhun
Válasz Zoli kommentjére
2008. nov. 29. 11:29

TLF: te vagy nagyon naiv vagy, vagy egyéb. Vegyünk egy nem pénzügyi analfabétát, keres, lesz egy párja.
Hol fog lakni? Mennyibe kerül egy lakás, mennyibe kerül a bérlése?
Vegyen fel hitelt? Mennyi lesz hitel kamata?
Már ha csak ezt számítom, azaz azt, hogy addig megtakarít valaki, amíg hitelképes nem lesz, akkor sem mondhatjuk, hogy nem napról-napra él, mivel a megtakarítása elmegy a hitel felvételre. Nem napról-napra kell érteni, de nem ismerek a környezetemben olyan embert, akinek sok megtakarítása lenne, sajnos jelenleg ilyen a rendszer.
De gondolom neked nincs ilyen gondod, a lakásgond letudva, a gyermekeid mindent megkaptak már, idős szüleidről könnyedén gondoskodsz, tesód, ha kér kölcsönt lazán adsz, a kocsid elromlik, sebaj, mert van elég pénzed erre is.
Ja és mindent jól csinálsz a munkahelyeden, de azt mondják, hogy bocsi, de a vég megszűnik, sebaj, 10 másik hely tárt karokkal dupla pénzért vár... (persze egyes rosszindulatú hülyék azt mondanák, hogy miért nem mentél el már korábban a dupla pénzért)

Gondold csak el, kb 19 évesen kell meghoznod a döntést, hogy merre tovább, a döntés lehet objektív, de ettől még lehet rossz, és akkor hibás, dögöljön meg?

A versenyszférás hasonlat is kva jó, persze, jeleneleg mindenki el tudna helyezkedni baromi jó állásokba, csak nem akarnak, vagy nem tudnak olvasni.

Amikor a pókerasztalnál valaki ennyire egyszerűen gondolkozik, mint te és gondolom a barátaid, akkor annak csak ezt mondom: FISH

styxxx
Válasz chubbyhun kommentjére
2008. nov. 29. 11:53

A munka az erő, és az irányában való eltolódás szorzata!

Néha elég sok lelkierő kel nekem, hogy elmozduljak a póker irányába, így tehát a póker = munka :D

Bumbanas
Válasz styxxx kommentjére
2008. nov. 29. 12:24

Bár nagyon eltért a vita az eredeti kérdéstől nagyon-nagyon rossz irányba én megpróbálnék az eredeti kérdésre válaszolni pár további kérdéssel:
A labdarúgás munka? Nekem szórakozás, Beckham-nek munka.
A kosárlabda munka? Nekem szórakozás, egy NBA játékosnak munka.
Az autóvezetés munka? Nekem kényszer, egy taxisofőrnek munka.

Ugyanígy "a póker", mint olyan nem munka, de ha valaki hivatásszerűen űzi akkor már az lesz és ez független attól, hogy az illető élvezi vagy nem, mindig ezt csinálná vagy időnként tele lesz vele a hócipője és még inkább független a vele szerzett "jövedelemtől". Egy tevékenység nem attól lesz munka, hogy jól keresünk vele vagy nem (mihez képest?), hanem attól, ahogyan és amennyi időben csináljuk. Ha valaki hetente 3x játszik 2-3 órát, de nyer vele 10000$, akkor az attól még nem munkát végez szemben azzal aki minden nap játszik 5-6-8 órát, még ha ez utóbbi csak 1-2-3000$-t tud összehozni a rengeteg játékával.

Ahhoz meg, hogy ki mennyire tehet arról a helyzetéről csak annyit tennék hozzá, hogy szerintem valahol középen van az igazság. Itt sincs "fekete vagy fehér"! Lehetsz te a világ legokosabb és legtehetségesebb pókerjátékosa, ha Tanganyikába születtél a puszta közepébe és lehetsz egy végtelenül buta és agyatlan ember, ha a Föld egyik leggazdagabb dinasztiájának vagy a tagja.
Senki nem hivatkozhat kizárólag a körülményeire, de senki sem határolhatja el tőle magát teljesen. Minden ember képességeinek vannak határai és bármennyi pénzt vagy akármit kínálhatsz valakinek ezeket a határokat sosem lesz képes átlépni. Nekem pl. felajánlhatjátok teljes 10 éves jövedelmeteket, mégsem leszek képes 10mp alatt futni a 100 m-t. Ha valaki nem ismeri a saját korlátait vagy azt gondolja, hogy minden embernek ugyanazok a lehetőségei és képességei az nagyon szánalmas.

herrbert74
Válasz styxxx kommentjére
2008. nov. 29. 12:50

Meg kell védenem ThxLittleFisht. Bocs ha kicsit offtopik leszek.

Szerintem ő tipikusan egy olyan libertárius, aki még nem tudja, hogy ő egy libertárius (ez egy régi mondás libertárius körökben). Ezért nem tudja jól megfogalmazni, amire gondol. Szerintem keress rá a témára, vagy ha megkérsz, segítek. Én sem vagyok túl felkészült, de megpróbálom összefoglalni, amire gondolok.

Igaz, hogy egyre szélesebb réteg él mélyszegénységben, akiknek esélyük sincs (nagyon nehéz) kiemelkedni. De nem igaz, hogy a többségnek nincs meg az esélye kiemelkedni.

Igaz, hogy többségünknek megvan az esélye, de az nem igaz, hogy szabad országban élünk.

Igaz, hogy az állam és annak sikertelensége korlátozza a lehetőségeinket, de nem igaz, hogy mi nem tehetünk erről és hogy ne tehetnénk ellene. Előbbiről lásd Erich Fromm Félelem a szabadságtól című könyvét. Utóbbiról... eh, ez már túl messzire vezetne.

Az emberek többsége a maga butasága, lustasága miatt kerül olyan helyzetbe, amilyenbe. Akár közvetlenül, akár közvetve, mikor megválasztja ezeket a politikusokat.

Sajnos ma Magyarországon mindenhol lehurrogják azokat, akik hisznek az önrendelkezésben. De vagyok olyan hülye és konok, hogy megpóbálom megvédeni őket.

Zoleee
Válasz herrbert74 kommentjére
2008. nov. 29. 13:10

Na én is megfogalmaztam a véleményem, de mivel kicsit hosszú lett, inkább blog formába öntöttem. Akit érdekel itt olvashatja el.

ervino
Válasz herrbert74 kommentjére
2008. nov. 29. 14:18

Sajnos ma Magyarországon mindenhol lehurrogják azokat, akik hisznek az önrendelkezésben. De vagyok olyan hülye és konok, hogy megpóbálom megvédeni őket.

Kicsit ez is off: Van egy ilyen mondás, már több helyen is hallottam/olvastam: "Az a baj a világgal, hogy a hülyék túl magabiztosak, az okosak pedig tele vannak kételyekkel."

Én inkább leszek hülye és magabiztos, mint okos és kétkedő, merthogy önbizalommal már sokan sokmindent elértek, de még nem hallottam olyanról, hogy valaki kétkedéssel sikert aratott volna. Viszont azt veszem észre, hogy az ország tele van ilyen okos kétkedőkkel, akik órákat tudnak arról beszélni (gyakran érvek hosszú sorával), hogy valami miért nem fog működni, de arra valahogy egyik sem hajlik, hogy fogja magát, és kijavítsa a dolgot, vagy megvalósítson egy ötletet, stb.

Elismerem, nem mindannyian ugyanabból a rajtkockából indulunk, de szerintem nem is ez a fontos az életben, hanem hogy sikerül-e előrébb jutnunk, mint ahonnan indultunk. Pl. ha egy gyári munkás fiából akár már egy közepes szintű vállalkozó lesz, szerintem már vitte valamire. Ugyanakkor egy orvos fia is lezüllhet olyan szintre, hogy ne tudja még fenntartani se magát. Biztos nehéz egy mongol jurtából kitörni. De aki meg sem próbálja, nem is fog.

MScarn
Válasz ervino kommentjére
2008. nov. 29. 14:40

Kicsit ez is off: Van egy ilyen mondás, már több helyen is hallottam/olvastam: "Az a baj a világgal, hogy a hülyék túl magabiztosak, az okosak pedig tele vannak kételyekkel."

Én inkább leszek hülye és magabiztos, mint okos és kétkedő, merthogy önbizalommal már sokan sokmindent elértek, de még nem hallottam olyanról, hogy valaki kétkedéssel sikert aratott volna. Viszont azt veszem észre, hogy az ország tele van ilyen okos kétkedőkkel, akik órákat tudnak arról beszélni (gyakran érvek hosszú sorával), hogy valami miért nem fog működni, de arra valahogy egyik sem hajlik, hogy fogja magát, és kijavítsa a dolgot, vagy megvalósítson egy ötletet, stb.

A mai világban tényleg fontos a magabiztosság, de azért vannak olyan területek, ahol az okos-kétkedő párosítás még mindig jobb egy fokkal, mint a hülye-magabiztos. Pl.: szerintem a póker is ilyen.

Erda
2008. nov. 29. 14:42

Elismerem, nem mindannyian ugyanabból a rajtkockából indulunk, de szerintem nem is ez a fontos az életben, hanem hogy sikerül-e előrébb jutnunk, mint ahonnan indultunk. Pl. ha egy gyári munkás fiából akár már egy közepes szintű vállalkozó lesz, szerintem már vitte valamire. Ugyanakkor egy orvos fia is lezüllhet olyan szintre, hogy ne tudja még fenntartani se magát. Biztos nehéz egy mongol jurtából kitörni. De aki meg sem próbálja, nem is fog.

kitörni nem feltétlenül az anyagi színvonal növelését jelenti. egy orvos fiából is lehet egy saját környezetében (esetleg az utókor által) elismert művész, aki napról napra él - boldogan. az önmegvalósítás a kitörés. ha valakinek ez a br növelését jelenti vagy azt, hogy hány beosztottja van és mennyivel él jobban, mint egy gyári munkás, ok, de másnak mást jelent.

kételkedni pedig nem olyan rossz dolog, szerintem szükséges is, mert gondolkodásra kényszerít, gondolkodni pedig emberi kötelesség (lenne). ha hülyén és magabiztosan boldog leszel, akkor jó neked. de ezzel a párosítással nem a pókerből fogsz élni, fejlődni meg pláne nem fogsz benne... másban sem.

ervino
Válasz MScarn kommentjére
2008. nov. 29. 14:54

A mai világban tényleg fontos a magabiztosság, de azért vannak olyan területek, ahol az okos-kétkedő párosítás még mindig jobb egy fokkal, mint a hülye-magabiztos. Pl.: szerintem a póker is ilyen.

A legjobb párosítás természetesen az okos-magabiztos :)

Én az elég szélsőséges esetre gondoltam, amikor a kétkedés mármár a tettet is megöli. Ismerek ilyen embereket, akik mindig észrevették az életben a lehetőségeiket (azaz csak nem voltak hülyék), de valahogy sosem voltak képesek kihasználni, mondván "nekem ez úgyse fog menni, ezért, meg ezért, meg ezért..."

Természetesen egy egészséges kétkedésre mindenkinek szüksége van (főleg marginális kezeknél :)), de szerintem a két szélsőség közül még mindig az első a jobb. De ez már tényleg off.

ThxLittleFish
2008. nov. 29. 19:24

herrbert nem hiszem, hogy libertárius vagyok :)

egyszerűen csak annyit mondok, hogy ki mint veti ágyát úgy alussza álmát... nyilván nem mindegy, hogy egy lópokrocunk van e vagy egy cardomatracunk...
de az élet olyan mint a póker a hosszútáv ott is ki jön és akinél nem olyan az grafikon amilyen elvárható lenne az bizony valamit nem jól csinált....

ja tudom nagyon egyszerű gondolkodás ismételten, de hát nem lehet mindenki olyan okos bonyolult és siránkozó mint egyesek :)

Élő ügyfélszolgálat