Engem most csak a pénz, ill. ugye ha nyersz, akkor ott a sikerélmény is.
Hmm... CG az nem szimplán a pénzkeresésről szól. CashGame-ben ugyan névtelen vagy a pókertársadalom számára (najó, év végi statisztikában benne lehetsz, de ez más kérdés), azonban a tény, hogy a zsetonnak valós értéke van, egy-egy nyereség vagy veszteség hatása azonnal tud érvényesülni. A hatás, amit nem is igazán a pénzben, hanem az adrenalin mennyiségében lehet kifejezni, leírhatatlan. A teher, amit az azonnali tétszerzés vagy vesztés jelent, ami teljesen megbolondítja az ember objektivitását, egy extra kihívást jelent, amit mtt-n kevésbé lehet érzékelni. Sokszor könnyebbnek tűnik a cg, mint a tour, azonban azt az előnyt, hogy nem kell nyomulni, mert nem ketyeg az óra, ellensúlyozza a tét nagysága. Cg-ben a dominancia érvényesülése, a másik fél irányítása szintén ad egyfajta dicsőséget, bizonyítékot arra, hogy jók vagyunk. Az, hogy karkötőben vagy pénzkötegben mérik a dicsőséget, teljesen mindegy, de valahol valamilyen formában mindenkit ösztökél valami, ami több mint a pénz megszerzése.
Igen, ezt jól megfogalmaztad!Ott van az adrenalin, amikor vesztesz egy nagy potot, vagy épp ellenkezőleg nyersz!De sztem ez, ha nem is ugyanolyan formában , de megvan egy MTT végjátékában,amikor is minden kassza élet-halál kérdés!És akkor a győzelemről nem is beszéltem.De most nem ez a lényeg.
Na de itt a kulcs:te ezt írtad "CG az nem szimplán a pénzkeresésről szól."Igen NEM CSUPÁN,de az emberek túlnyomó többségének igen!Bátran kimerem jelenteni h a CG-zők 90%-nak!Már csak induljunk ki abból , hogy mindenki azért ül be CG-ni , hogy hízlalja a bankrollját,majd egy részük elkezd MTT-ket játszani,ezeknek a fele , pedig elkezd CSAK az MTT-kel /SnG kell foglalkozni.......És , hogy miért??Hát a már a fent említett verseny szellem miatt!Mindegy számomra elsősorban a póker az a versenyzésről/dicsőségről és a pénzről szól!Ebből 2 nincs meg a CG-ben, éppen ezért 10 percnél tovább SOHA nem ültem egy készpénzes asztalon, és valószinüleg nem is fogok!De legalábbis netem nem!Mert az számomra halál unalmas,jó az azért kicsit kompenzál vmit ,h a pénznek valódi súlya van!de ez nekem kevés......
Élőben eltudnám képzelni , hogy cg-zek, de csak azért mert engem már az feldobom ha a kátyát látom, vagy a zsetonokat dobálom.....
Egyébként szerintem a kizárólag tour-t játszók jelentős része azért tér át, hogy így függetlenítse magát a tét súlyától, ezáltal objektívebb játékot hozva létre.
A pénzt a pókertől nem lehet elválasztani. Ez adja a játék lényegét, méri a sikerességet, és ez a dicsőség alapja is.
Az alábbi két idézet nagyon jól összefoglalja a lényeget:
Ezért úgy látom, hogy mindig egy célt érdemes kitűzni, aminek az elérése dicsőséggel jár, és a pénz jön magától, mint a sikerességed mérőeszköze.
A pénz nagyon fontos, mert valójában ez a mércéje, hogy mennyire vagy jó...
Ha valaki olvasgat a neten külföldi fórumokon, van azért néhány híres online/live játékos aki amellett, hogy nagyon szép eredményei vannak (komoly verseny győzelmek), durván mínuszban van....
[*]Próbálja elhitetni magáról, hogy nyerő játékos. Ebben sokat segíthet ha egy nagyobb versenyt sikerül megnyernie. A játékkal csak keveset foglalkozik, ideje nagy részét marketingre fordítja.
Sztem az emberek nagy részénél az elsődleges cél az anyagi biztonság/függetlenség megteremtése. Az persze jelentős mértékben eltérhet, hogy ki mivel és mennyivel is elégedett ebből a szempontból, milyen ponton érzi azt, hogy ez a cél már megvalósult (amennyiben ezt a célt pókerezéssel, és minél hamarább szeretnénk elérni, akkor sztem elsősorban online játékkal valósíthatjuk meg - ez persze lehet online tourney és cash game is).
Ezt követően azonban szintén az emberek nagy részénél automatikusan belép egy új cél megvalósítása iránti szándék, ez pedig a széles körű elismertség iránti igény. Ez pedig a mai média által uralt világban, ha pókerről beszélünk egyértelműen a tévé által is közvetített nagy, elsősorban nemzetközi versenyeken elért eredményes szereplés révén valósítható meg.
Sztem egyébként a két cél hierarchikus viszonyban van egymással, ahol mindig az anyagi cél teljesítése az elsődleges. Legalábbis nálam ez így van. ;)
Még annyi, hogy a dicsőséghez is fel kell nőni. Tavaly januárban kezdtem komolyabban pókerezni, és nekem talán kicsit túl gyorsan jött egy kimagasló eredmény. Júniusban 420 indulóból lettem második egy nagyobb versenyen, és többet nyertem, mint addig online összesen (ez mára szerencsére már nem igaz, bár még mindig nagyon közel van a kettő egymáshoz :)).
Utána beindult a termosztát effektus. A tudatunk egy hőmérsékletszabályozóhoz hasonlóan szabályozza, hogy mit várunk el magunktól. Amikor rosszul mennek a dolgok, mindent elkövetünk, hogy behozzuk a lemaradást, épp mint amikor egy hideg szobát 25 fokra felmelegítünk. De mi történik akkor, amikor egy nem várt esemény következtében felforrósodik a helyzet és túl jól mennek a dolgok? A légkondíciónáló bekapcsol és visszahűt minket pontosan arra a szintre, amit feszültség nélkül el tudunk fogadni. Nekem is volt két minuszos hónapom közvetlenül a(z akkor nagynak számító) nyeremény után és próbáltam feldolgozni a történteket.
A lényeg tehát az, hogy meg kell érni ahhoz, hogy dicsőséget szerezzünk, mert adott esetben ha túl könnyen jönnek a dolgok, árthat akár azért, mert valaki túl egós és elszáll magától, akár azért, mert szerény és mégis hibás képet kap a képességeiről. Az éréshez pedig állandó és folyamatos fejlődésen keresztül vezet az út.
A lényeg tehát az, hogy meg kell érni ahhoz, hogy dicsőséget szerezzünk, mert adott esetben ha túl könnyen jönnek a dolgok, árthat akár azért, mert valaki túl egós és elszáll magától, akár azért, mert szerény és mégis hibás képet kap a képességeiről. Az éréshez pedig állandó és folyamatos fejlődésen keresztül vezet az út.
Az én elsődleges szabályom a pókerre vonatkozólag:
CSAK A PÉNZRE JÁTSSZ! (fogd a pénzt és fuss!)
(sajnos nem mindig sikerül betartani)
A dicsőséget, elismerést szerintem máshol kell keresni. Olyan területen, amit a társadalom legnagyobb hányada elismer. A póker sajnos nem ez a terület. Különösebb társadalmi hasznot nem hajt, erősek az előitéletek vele szemben...