Póker Fórum Archívum > Minden más > Focicsapatok szurkoloi hattere

vinczesz
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 12. 22:12

Ha jól tudom, Puhl egri, de lehet, hogy oda csak később költözött és lett áruház igazgató, vagy mi a fene. A tájszólása egyébként valóban borsodias.

Szerintem is jó bíró. Viszont amikor eleinte szakértőként hívták meg közvetítésekhez, akkor folyamatosan csak a mundér becsületét védte, nem is a játékkal foglalkozott. Kizárólag a bíró ténykedését kommentálta. Persze ez szakmai ártalom, később csökkent valamennyit.

zend
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 12. 23:11

De szintén ugyanő a Fradi-pályán odahívta magához szegény Simont, miután tizenegyest ítélt a vendégeknek, a közönség pedig tombolt dühében, és azt mondta neki, hogy emelje fel a kezét. Simon kérdezte, hogy de miért, spori? Mire Puhl mondta neki, hogy ne foglalkozzon vele, csak emelje fel. Simon felemelte, mire a közönség elnémult, mert azt hitték, hogy elismerte a tizenegyes jogosságát. :))) A világon ilyen ösztönös és szinte tökéletes bíró (ráadásul ennyi egészséges vagánysággal megáldva) nem lesz még egy soha az életben. Ha embert valaha is arra teremtettek, hogy focibíró legyen, akkor az ő. (Mondom mindezt a szimpátiájától elvonatkoztatva, ha történetesen Fradi-drukker lenne, akkor is így gondolnám.)

Ha ez tényleg így történt,akkor haláli lehetett.:)

Vika
Válasz vinczesz kommentjére
2008. dec. 13. 14:14

Ha jól tudom, Puhl egri, de lehet, hogy oda csak később költözött és lett áruház igazgató, vagy mi a fene. A tájszólása egyébként valóban borsodias.

Szerintem is jó bíró. Viszont amikor eleinte szakértőként hívták meg közvetítésekhez, akkor folyamatosan csak a mundér becsületét védte, nem is a játékkal foglalkozott. Kizárólag a bíró ténykedését kommentálta. Persze ez szakmai ártalom, később csökkent valamennyit.

Borsodi, a szülei (nem tudom, hogy élnek-e még) emődiek. Mesélt az egyik ankétunkon a fiatal éveiről, ahová meghívott vendégként érkezett. Miskolcra járt középiskolába, és egyébként is nagy szeretettel beszélt a városról és a megyéről. Kapott a fotósunktól egy bekeretezett képet a szurkolókról (pár koreográfia volt kollázsba rendezve), és komolyan mondom, hogy majdnem elsírta magát meghatódottságában. Én ódzkodom a nagy és nyilvános érzelmi kitörésektől, mert a legtöbb ilyen megnyilvánulás sokkal inkább színjáték, mint igazi kitörés, de ott tisztán érezhető volt, hogy nem megjátszotta magát, hanem komolyan elérzékenyült az ajándéktól, meg attól a szeretettől, amivel fogadtuk, tényleg úgy, hogy ő is közülünk való. Konkrétan nem tudtuk belőle kihúzni, hogy Diósgyőr-szurkoló (nem mondhatta nyilván, hiszen akkor is már komoly funkcióban volt a szövetségnél), de fogalmazzunk úgy, hogy minden mondatával erősen ráutaló magatartást tanusított. Tulajdonképpen körülírta a klubszimpátiáját "virágnyelven". ;)
Egerbe később került.

Igazad van, szakértőnek nem való, és sokszor még mindezek mellett tényleg haza is beszélt. Iszonyat jó bíró, szerintem a valaha élt legnagyobb, de szakmai dolgokba kár belerángatni a közvetítésekben. Amikor játékvezetői dolgokat kellett megítélnie a stúdióból, az mindig nagyon érdekes és elgondolkodtató volt, egyszer össze is veszett egy fejessel, aki betelefonált a stúdióba, hogy reklamáljon azért, mert a szabálykönyvben máshogy volt egy szitu, mint ahogy Puhl felvezette, mire Puhl iszonyatosan lebaszta a faszit élő adásban (a nevére már nem emlékszem, és talán most történt az EB-n annál a gólnál, amikor kilökte Buffon a saját játékosát az alapvonalon, a hollandok pedig gólt szereztek, mert a bíró úgy ítélte meg, hogy a kilökött játékos miatt nem lehetett les), mert egyrészt nem is teljesen úgy szólt talán a szabály, ahogy azt a fószer elővezette, másrészt pedig (és ebben rejlett Puhl igazi nagysága mindig) azt mondta, hogy nem lehet minden meccset kizárólag a szabálykönyv alapján vezetni, néha sokkal fontosabb, hogy a meccs szellemében fújjon a bíró, és néha igenis mérlegelni kell egészséges határok között (bár ez ellen mindenki ágál egyébként).
Szakértői dolgokban én egyébként úgy gondolom, hogy Várhidin kívül (most hagyjuk, hogy több helyen azért szépet bukott gyakorlati edzőként, bár máshol meg sikeres volt, mert most kizárólag az elméleti részre gondolok) még embert nem láttam meccsek kapcsán, aki valóban olyan dolgokat mondott volna, amelyet én mezei szurkolóként nem látok. Nála érzem azt egyedül, hogy egészen más dimenzióban figyeli a meccset, mint egy szurkoló a képernyő előtt.
Szimpatikus nekem például Nyilasi, de ő is úgy beszél, mint egy szurkoló a lelátóról, akit éppen megkérdeztek a szünetben. És ő még a jobb kategória, mert például egy időben a Dunán rendszeresen meghívták Dunai Antalt, akit egyébként én szimpatikusnak találok, mint embert, kicsit egyszerű, de mellette egy kedvelhető figura, de ő például magasan rosszabb volt a focis témában legtudatlanabb, "kétmeccses" szurkolótól is. A szakmai megnyilvánulása például abban merült ki a '97-es DVTK-Honvéd alatt, hogy ilyeneket mondott: "Fantasztikus a hangulat, nem?" vagy "Hát ez óriási!"

Vika
Válasz zend kommentjére
2008. dec. 13. 14:17

Ha ez tényleg így történt,akkor haláli lehetett.:)

Puhl mesélte el egyszer egy televíziós beszélgetésben az esetet. Mondta, hogy szegény Simon értetlenkedett, de ő tudta róla, hogy sportszerű és jószándékú játékos, és meg fogja tenni. :)

Nem is nagyon emlékszem rajta kívül bíróra a nemzetközi mezőnyben, akinek elég volt ránéznie a legnagyobb és legkezelhetetlenebb sztárra is, és az azonnal befejezte a "műsort". Andy Möllerrel annak idején nem nagyon bírt senki, Puhl meg "tekintettel" fegyelmezte, nem is reklamált nála egyszer sem a német.

sariboxer
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 13. 16:59

Puhl azert nagyon erosen fujt az mtk ellen szinte mindig. nem vagyok az a tipus aki mindekire ezt mondja de o tenyleg. a legdurvabb egy ftc-mtk 1:1 volt '96-ban vagy '97-ben amin kint voltam, ott meg a fradistak is kiabaltak, hogy szep volt sanyi.

varhidi es nyilasi - valoban ebben a sorrendben - szerintem is a legjobbak, a tobbiek vagy csak siman kurvara unalmasak (pl. bozsik) vagy egyszeruen nem kepernyo es media kompatibilisak. ja, es pl. tornyi szponzorplecsnis ing galeraitol kulon is kivagyok :)

olvassatok el a mai nemzeti sportban a barcarol szolo cikket az utolso oldalon, igazan ebbe a topikba valo!

Argentína
2008. dec. 13. 17:33

Emőd-i, kb. féluton Miskolc és Mezőkövesd között van.

Vika
Válasz sariboxer kommentjére
2008. dec. 13. 18:56

Puhl azert nagyon erosen fujt az mtk ellen szinte mindig. nem vagyok az a tipus aki mindekire ezt mondja de o tenyleg. a legdurvabb egy ftc-mtk 1:1 volt '96-ban vagy '97-ben amin kint voltam, ott meg a fradistak is kiabaltak, hogy szep volt sanyi.

varhidi es nyilasi - valoban ebben a sorrendben - szerintem is a legjobbak, a tobbiek vagy csak siman kurvara unalmasak (pl. bozsik) vagy egyszeruen nem kepernyo es media kompatibilisak. ja, es pl. tornyi szponzorplecsnis ing galeraitol kulon is kivagyok :)

olvassatok el a mai nemzeti sportban a barcarol szolo cikket az utolso oldalon, igazan ebbe a topikba valo!

Ezt én nyilván nem tudom megítélni, kevés MTK-meccset láttam, és még kevesebbet, ahol Puhl fújt. ;)

Nekünk felüdülés volt mindig, amikor ő vezetett, mert őszintén szólva nagyon sok bíró nagyon szemét módon fújt a Diósgyőrnek. Ennek nem tudom, hogy mi lehetett az oka, de tény, hogy nagyon erős volt sokszor az ellenszél velünk szemben.

Tornyi "azthittükhogyababishús, ésfókuszáljunkafeladatra" Barnabást én tiszta szívből rühellem. Egyébként is rém összeférhetetlen embernek tartom, de a kaput nálam a nagyjelenete tette be, amikor összecsődült vagy 3 ezer ember a miskolci Városház téren a csapat mellett tüntetve még '99 késő telén, ő meg előadta a nagy bevonulást, majd a gyors olajra lépést. Nincs azzal baj, hogy aláírt egy több tízmilliós szerződést, és azzal sem volt baj, hogy követelte a pénzét, csak a sallangot hagyni kellett volna a pikulába. Voltak nekünk olyan edzőink, akik a maguk módján legalább annyit elértek, mint ő, csak éppen ők egy mindenki által kiröhögött keretből csináltak simán bentmaradó csapatot (Temesvári), és nem egy magyar szinten kifejezetten erős, a vezetők által anyagi szempontból bemondásra leszerződtetett keretből őszi harmadik helyezetett. Igaz neki(k) nem is kellett piros-fehérre mázolniuk az arcukat egy nagy meccs előtt, mint Tornyinak, róluk arcfestés nélkül is pontosan tudtuk, hogy igazi diósgyőriek, míg Tornyi sosem volt az.

vinczesz
Válasz Argentína kommentjére
2008. dec. 13. 20:02

Emőd-i, kb. féluton Miskolc és Mezőkövesd között van.

Köszönöm az infót! Cirka 4 órája autóztam keresztül Emődön. ;)

Nekem csak az volt meg, hogy Egerben él, vagy élt és dolgozott. Szóval hiszek nektek. :)

Argentína
2008. dec. 13. 21:19

Köszönöm az infót! Cirka 4 órája autóztam keresztül Emődön. ;)

Nekem csak az volt meg, hogy Egerben él, vagy élt és dolgozott. Szóval hiszek nektek. :)

Igen Egerben élt és dolgozott, mivel volt valami áruháza.

vinczesz
Válasz Argentína kommentjére
2008. dec. 13. 21:24

Igen Egerben élt és dolgozott, mivel volt valami áruháza.

Eléggé offtopic már, de nekem úgy rémlik, mintha az egri Domus igazgatója, vagy igazgatóhelyettese lett volna.

Élő ügyfélszolgálat