Póker Fórum Archívum > Minden más > Focicsapatok szurkoloi hattere

vinczesz
Válasz sariboxer kommentjére
2008. dec. 11. 9:30

Részemről a francia klubcsapatok ott kezdődtek és értek véget, amikor annak idején a Videoton porig alázta a Paris SG-t.:)

A francia fociról azért számomra jó emlékezni Platinire, mint játékosra. Nem tudom volt-e sportszerűbb játékos nála, illetve azóta is van-e...

A búcsúmeccsén kapta élete első sárgalapját, de éppen azért poénból, mert sohase volt neki állítólag.

sariboxer
Válasz vinczesz kommentjére
2008. dec. 11. 9:44

ja, egyebkent voltam st-etienne-ben (platini ott lett nagy jatekos), ami speciel eleg szimpatikus hely, a szurkolok nagyon lelkesek es nagyon sokan is vannak, pedig akkor pont a 2. osztalyban volt csak a csapat. osszebaratkoztam egy francia sraccal, aki adott nekem egy csomo zold-feher ereklyet (matrica, zaszlo, polo) - amely szinosszeallitas mondjuk nem a kedvencem :):):)

zsola1899
2008. dec. 11. 10:05

Pedig nincs is annál szebb mikor ZÖLD-FEHÉRBE borúl a táj.:):):)

Vika
2008. dec. 11. 12:51

hu basszus alig birtam vegigolvasni, nem gondoltam, hogy ilyen rovid idon belul ennyi post lesz ebben a topikban.

ultra kerdest roviden ugy osszegeznem, hogy ultrak nelkul nincs igazi foci, de nagyon erosen szet kell valasztani az ultrakat a naciktol es a sima bunozoktol. meg egyszer megismetlem, csodalatos lenne, ha a mai Mo-i, magukat ultranak nevezo, de a - nagyon is sok - sajat szemelyes tapasztalatom alapjan megis a masodik kategoriaba tartozo arc helyett olyan lenne a tobbseg mint vika. ebbol a szempontbol lehet, hogy erzekenyebb vagyok mint az atlag, de javaslom mindenkinek, hogy menjen el egy mtk mecsre barmelyik stadionba az orszagban es uljon be a vendegszektorba.

franciak: francia ketnyelvu iskolaba jartam, sokat voltam Fro-ban, ehhez kepest utalom oket, mindig ellenuk drukkolok. :) altalanositani ugye faszsag, ahogy azt vika is irta, ettol fuggetlenul en sem birom a franciakat :), igaz trianont mar nem annyira irnam majd 100 evvel kesobb a szamlajukra, de amugy is eleg soviniszta ontelt bagazs. (igazabol pontosan tudom, hogy ezt igy altalaban a franciakra mondani hulyeseg, sot az utobbi idoben sokat javultak is, pl. a fiatalok mar szinte mind jol beszelnek angolul, ez regen kurvara nem volt igy)

a frabcia bajnoksag alapvetoen nem erdekel, utanpotlas-bajnoksagnak tartom. a psg tabora tudomasom szerint is eleg szelsojobbos - ez nekem eleg is, hogy ellenuk drukkoljak -, meg amugy az sem tetszik, hogy asszem csak a '70-es evekben alapitottak a psg-t. kedvenc csapatnak tehat marad a marseille a szokasos szimpatia okok miatt: szegenyek, bevandorlok marseilleben az emberek leteleme a foci - kb. ugy mint Olaszo-ban -, stb.

azt nem tudom, hogy a tobbi nagyobb csapatnak (lyon, bordeaux) van-e pol-i, szociologiai szinezete.

ami meg vicces ezzel a temaval kapcsolatban; oszinten boldogsagot okozott nekem, amikor Jean-Marie Le Pen azon haborgott, hogy a francia valogatotban egy meccsen Barthezen es talan 1-2 vedon kivul nem volt francia. az meg rendszeres, hogy a csapat tobb mint fele fekete vagy arab

Azt azért tegyük hozzá a PSG-vel kapcsolatban, hogy az alapítási éve ugyan valóban szokatlanul közeli, viszont elődje volt. Most nincs hangulatom keresgélni, de olvastam erről régebben, és azt hiszem egyesülés útján jött létre a PSG. Tehát ha nincsenek is teljesen hivatalosan véve jogelődjei, mert az alapítási dátum erre utal, azért van előzménye a klubnak. Ettől függetleneül a PSG sosem volt szimpatikus nekem sem. Viszont ahogy írtam is, szurkolói szinten sokkal árnyaltabb a Parc de Princes-ben a kép, mint ahogy azt a közhiedelem tartja.

A Rómáról is mindenkinek az ugrik be elsőre, hogy a szurkolói szélsőjobbosok, és a Curva Sud-ra (már amennyiben egy sokezres kanyarra rá lehet egy ilyen sémát húzni) ez igaz is (inkább többé, mint kevésbé), a legismertebb és legfontosabb csoportjaira mindenképpen, de a többi lelátó "népénél" ennél már jóval árnyaltabb a kép. Nem ultrában, hanem hagyományokban és egy teljes szurkolói képben gondolkodva sok helyen egyenesen balos csapatként emlegetik a Rómát. Nyilván mára már ez sem igaz, és badarság lenne balosként emlegetni az AS Roma-t, de a valódi kép mindenképpen árnyaltabb az elterjedt felületesebb és közkeletű információkkal szemben.

Amúgy iszonyatos kever-kavar mára ez a francia válogatott, és az egész ország is. Mondhatjuk, hogy mostanra érte el Franciaországot a múltja, és valamilyen szinten a kultúrája és hagyományai szempontjából a végzete. Nem vagyok naprakész a francia belügyekben, de a híradásokat nyomon követem, és ezekből nagyon komoly problémák bontakoznak ki társadalmi szinten. Ahogy én látom, a bevándorlók egy jelentős része nem akar asszimilálódni, és rengeteg a probléma velük. Valahol az is vicces azért, legyünk őszinték, hogy játszik Franciaország otthon Tunéziával (javítsatok ki, ha nem Tunézia volt az ellenfél nemrég azon a barátságos meccsen, ami nagy botrányt kavart), és az egy dolog, hogy francia gyakorlatilag alig van a lelátón (ilyen Németországban sem ritkaság, amikor a hazaiak mondjuk klubszinten török csapattal játszanak, jó példa erre a Hertha legutóbbi török érdekeltségű meccse Berlinben), de a már nagyrészt nyilvánvalóan Franciaországban született tunéziaiak nemes egyszerűséggel kifütyülik a hazai himnuszt. Valahol ez azért már a pofátlanság netovábbja, bárhogy is nézem.
És mondom mégegyszer, tudom, hogy csúnya dolog leírni ilyet, és nagy általánosítás, de én nem (én sem) sajnálom a franciákat egy cseppet sem, körülbelül azt kapják mostanában, amiért ők maguk rettenetesen sokat tettek (ahogy említetted is például, a határtalan sovinizmusukkal és pökhendiségükkel), ráadásul mindig ellenünk voltak a szomszédainkkal szemben, és azért ezt is nehezen felejti el az ember, mégha nem is 5-10 éves történetekről van szó.

Egyszer azt olvastam (talán még akkor, amikor a második ligában sínylődtek), hogy az ASSE a legnépszerűbb klub Franciaországban. Nem tudom, hogy ez ténylegesen így van-e, de az biztos, hogy háromban vannak. Az "ottani Fradi-Újpest" a határtalan gyűlölet miatt persze egyértelműen az OM-PSG.

Vika
2008. dec. 11. 13:07

Részemről a francia klubcsapatok ott kezdődtek és értek véget, amikor annak idején a Videoton porig alázta a Paris SG-t.:)

A francia fociról azért számomra jó emlékezni Platinire, mint játékosra. Nem tudom volt-e sportszerűbb játékos nála, illetve azóta is van-e...

A búcsúmeccsén kapta élete első sárgalapját, de éppen azért poénból, mert sohase volt neki állítólag.

Lineker ha nem is sportszerűbb volt, de fogalmazzunk úgy, hogy nála nem lehetett sportszerűbbnek lenni. ;) (Őszintén szólva én Platiniről nem tudtam ezt.)

Amúgy bárcsak a felét beváltaná azoknak az ígéreteinek (mármint Platini), amelyek UEFA-elnökké tették, jórészt a kis tagországok szavazataival! Egy kicsit visszafordulhatna a foci a régi jó irányába, és a távoli jövőben esetleg ismét előfordulhatna az is, hogy egy Zvezda vagy Steaua (a név mindegy, csak keleti csapat legyen) újra odaérhessen a BEK-trófea közelébe, vagy egy Videoton menetelhessen az UEFA-ban. Mondjuk az oroszok a szisztematikus munka és a kimeríthetetlen szponzorok révén jönnek fel, mint a talajvíz, de az is olyan részben már, mint a Chelsea kinövése a semmiből egy évtized alatt, félig azért ők is a pénzükön "veszik meg" a sikereket, bár tényleg nem vitatom el tőlük a komoly szakmai munkát sem, mert az EB megmutatta, hogy "termeltek ki" azért bőven saját forrásból is jó focistákat. Meg hát manapság már tényleg csak pénzzel lehet "odaérni", tetszik vagy nem tetszik, itt már a Videotonéhoz hasonló csodára esély nincs a kis és nem gazdag focinemzetek részéről.

Amúgy ha már szóba került Lineker, nyilván mindenki hallotta már a szállóigévé lett mondatát, hogy "a foci olyan sport, amit 22 ember játszik, és a végén mindig a németek nyernek". :)))

vinczesz
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 11. 13:27

Lineker ha nem is sportszerűbb volt, de fogalmazzunk úgy, hogy nála nem lehetett sportszerűbbnek lenni. ;)

Róla megfeledkeztem, igazad van. Őt is kedveltem játékosként, viszont nála ez megmaradt a későbbiekben is, amikor kommentált meccseket stb.

Amúgy bárcsak a felét beváltaná azoknak az ígéreteinek (mármint Platini), amelyek UEFA-elnökké tették

Ezért is emeltem ki, hogy játékosként...

Amúgy ha már szóba került Lineker, nyilván mindenki hallotta már a szállóigévé lett mondatát, hogy "a foci olyan sport, amit 22 ember játszik, és a végén mindig a németek nyernek". :)))

Igen, és azt is mindenki tudja, hogy a Fifa "nemtudomhány" focis játék angol kommentátora is ő volt.

Vika
2008. dec. 11. 14:06

Róla megfeledkeztem, igazad van. Őt is kedveltem játékosként, viszont nála ez megmaradt a későbbiekben is, amikor kommentált meccseket stb.

Ezért is emeltem ki, hogy játékosként...

Igen, és azt is mindenki tudja, hogy a Fifa "nemtudomhány" focis játék angol kommentátora is ő volt.

Ne érts félre, amit mint UEFA-elnökről írtam róla, azt tényleg reménykedve tettem, nem pedig a munkáját minősítve, bár nyilván tudom reálisan gondolkodva, hogy a töredéke nem fog megvalósulni az ígéreteinek, és ez nem az ő hibája, túl nagy úr lett ahhoz a nagytőke a fociban, és túl sok pénz van benne játékosnak, vezetőnek egyaránt, hogy jelentősen más irányba lehessen fordítani a folyamatokat. És sokkal inkább Platini, mint Johansson (vagy hogy hívták azt a lüke svéd öregurat), akit többször is lekaptak szunyókálva a stadionok díszpáholyaiban. :)

Vika
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 11. 14:09

Linekerrel kapcsolatban azt olvastam több pályatársától, meg más egyéb módon vele kapcsolatba került embertől is, hogy a valaha élt legnagyobb úriembernek tartják a foci berkein belül, és a pályán kívül ugyanúgy, mint ahogyan a pályán.

FairName
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 11. 14:25

Azt azért tegyük hozzá a PSG-vel kapcsolatban, hogy az alapítási éve ugyan valóban szokatlanul közeli, viszont elődje volt. Most nincs hangulatom keresgélni, de olvastam erről régebben, és azt hiszem egyesülés útján jött létre a PSG. Tehát ha nincsenek is teljesen hivatalosan véve jogelődjei, mert az alapítási dátum erre utal, azért van előzménye a klubnak. Ettől függetleneül a PSG sosem volt szimpatikus nekem sem. Viszont ahogy írtam is, szurkolói szinten sokkal árnyaltabb a Parc de Princes-ben a kép, mint ahogy azt a közhiedelem tartja.

1970ben alapították de 2 klub egyesüléséből jött létre Paris FC és Stade Saint Germain. És valóban a szurkolók egymást verik a mecseken:) amugy a Boulogne Boyst betiltották. És vhol felvetetted h miért van h ők szélsőjobbosok(márm BB) nem tudom az okát de sztem egyszerü következtetés lenne és sztem helytáló is h ha csak a legnagyobb rivális OM szurkolóit megnézzük h talán ellenük irányul.
Más: itt mindneki irja h nem birja PSGt nekem a kedvenc francia klubom, de általában ha választok egy csapatot akkor nekem az ultrái egyáltalán nem, vagy csak kis részben szempont (PSGt h miért szeretem: a várost magát imádom+ a mez+ címer+ jó stadion úgy értem tetszetős szóval nálam kb ezek a szempontok. És h visszautaljak a magyaro.rol szurkolás külföldi csapatnak témakörre az OMet is birom főleg idén mert egyszerüen eszméletlen jó az idegenbeli mezük,+ taxi+ a Velodrome fantasztikus aréna szóval ebből látszik h nem vagyok igazi PSG szurkoló csupán szeretem őket. Mindig megnézem a francia bajnokság heti eredménysorát és ha nyertek 1-2 másodpercig örülök neki kb ennyi+ ha néha közvetitenek psg mecset természetesen nézem:):) )

Vika
Válasz FairName kommentjére
2008. dec. 11. 15:09

1970ben alapították de 2 klub egyesüléséből jött létre Paris FC és Stade Saint Germain. És valóban a szurkolók egymást verik a mecseken:) amugy a Boulogne Boyst betiltották. És vhol felvetetted h miért van h ők szélsőjobbosok(márm BB) nem tudom az okát de sztem egyszerü következtetés lenne és sztem helytáló is h ha csak a legnagyobb rivális OM szurkolóit megnézzük h talán ellenük irányul.
Más: itt mindneki irja h nem birja PSGt nekem a kedvenc francia klubom, de általában ha választok egy csapatot akkor nekem az ultrái egyáltalán nem, vagy csak kis részben szempont (PSGt h miért szeretem: a várost magát imádom+ a mez+ címer+ jó stadion úgy értem tetszetős szóval nálam kb ezek a szempontok. És h visszautaljak a magyaro.rol szurkolás külföldi csapatnak témakörre az OMet is birom főleg idén mert egyszerüen eszméletlen jó az idegenbeli mezük,+ taxi+ a Velodrome fantasztikus aréna szóval ebből látszik h nem vagyok igazi PSG szurkoló csupán szeretem őket. Mindig megnézem a francia bajnokság heti eredménysorát és ha nyertek 1-2 másodpercig örülök neki kb ennyi+ ha néha közvetitenek psg mecset természetesen nézem:):) )

Én nem vetettem fel :), tisztában vagyok Párizs esetében az erős és aktív szélsőjobbos mozgalommal, és olvastam a Boulogne Boys és egyéb abban a kanyarban székelő csoportok történetéről viszonylag bőven az évek során. Nekem pont az volt fura, amikor igazából jobban láttam már a másik kanyar összetételét, még valamikor akkor, amikor elkezdtem rendszeresen internetezni vagy 10 éve, és persze sok időt az egyik kedvenc témámmal, a szurkolói dolgokkal töltöttem netezés címén. Azt tudtam addig is, hogy rengeteg néger szurkolója van a PSG-nek, hisz nehéz volt nem észrevenni a közvetítésekben, összefoglalókban, de őket jórészt az oldalsó lelátókon láttam, és nem tudtam, hogy a Supras meg a Tigris soraiban is sok a bevándorló, a legkülönbözőbb nációkból.

Nekem a PSG nem a szurkolói dolgai miatt nem szimpatikus, egyszerűen nem bírom a stadionját, nem bírom a mezüket, valahogy nem szimpatikus az egész klub, de meg nem tudom mondani, hogy miért van ez így. Az OM-mel és az ASSE-val viszont valamilyen szinten szimpatizálok.
Ezzel szemben (ha már PSG, és hogy miért nem szimpatikusak) ott az AS Roma, és a Curva Sud, amely mind a mai napig kedvencem (mármint a Curva Sud mind a mai napig a kedvenc táborom, így kell érteni, kicsit zavaros lett), mint ahogy a Rómával mint csapattal is szimpatizálok, pedig én mérsékelten balos világnézetű embernek tartom magam, a Sud meg azért erősen fasiszta a Boys-szal, a Fedayn-nal, az egykori Opposta-val..., bárhogy is nézem. Ettől függetlenül sokat olvasok a csoportjaikról, rendszeresen figyelemmel kísérem az ultráik oldalait, gyakran megnézem a Róma meccseit a tévében, már amennyit mostanában focit nézek. Nekem - még az egykori CUCS miatt - (meg persze rádobott erre például az Ultra' című film is a kilencvenes évek elejéről, biztos sokan láttátok) ők lettek a nagybetűs ultra' (ma persze már fényévekre vannak ettől negatív értelemben), és a csapatuk, a színeik, a fantasztikus himnuszuk (Antonello Vendittinek piszok jó dalai vannak egyébként is), a játékosaik és edzőik közül jónéhányan is szimpatikusak voltak (de még az egykori (?) szpíkerük, Zampa is zseniális a maga nemében, én még ilyen szpíkert nem hallottam életemben egy stadionban és csapat mellett sem, mint ez a muki, hozzá képest a vehemens brazil kommentátorok kiscserkészek, úgy beleéli magát, és érezhetően nem megjátssza az egészet, hanem szívből jön nála, és már a csapat bemutatásánál megőrjíti a közönséget ;) ), mint ahogy nagyon bírom mint stadiont az Olimpico-t is, bár Rómában még sosem jártam. Fura ez, hogy mitől szimpatikus ez, és mitől unszimpatikus az, mondom a PSG-nél konkrétan nem tudnám megmondani az unszimpátia okát.

Egy kis Carlo Zampa, érdemes hallgatni a manust, ilyen szpíkert...! ;) (Ha már szóba került az előbb. Alatta pedig háttérnek Antonello Venditti szól, a Roma himnuszát leszámítva is nagyon jó dalai vannak, aki szereti a tipikus olasz dallamos zenét, annak egészen biztosan bejönnek az ő számai.)

YouTube - ROMA parma 3-1 2000-01 carlo zampa scudetto

Élő ügyfélszolgálat