Részemről a francia klubcsapatok ott kezdődtek és értek véget, amikor annak idején a Videoton porig alázta a Paris SG-t.:)
A francia fociról azért számomra jó emlékezni Platinire, mint játékosra. Nem tudom volt-e sportszerűbb játékos nála, illetve azóta is van-e...
A búcsúmeccsén kapta élete első sárgalapját, de éppen azért poénból, mert sohase volt neki állítólag.
ja, egyebkent voltam st-etienne-ben (platini ott lett nagy jatekos), ami speciel eleg szimpatikus hely, a szurkolok nagyon lelkesek es nagyon sokan is vannak, pedig akkor pont a 2. osztalyban volt csak a csapat. osszebaratkoztam egy francia sraccal, aki adott nekem egy csomo zold-feher ereklyet (matrica, zaszlo, polo) - amely szinosszeallitas mondjuk nem a kedvencem :):):)
Pedig nincs is annál szebb mikor ZÖLD-FEHÉRBE borúl a táj.:):):)
hu basszus alig birtam vegigolvasni, nem gondoltam, hogy ilyen rovid idon belul ennyi post lesz ebben a topikban.
ultra kerdest roviden ugy osszegeznem, hogy ultrak nelkul nincs igazi foci, de nagyon erosen szet kell valasztani az ultrakat a naciktol es a sima bunozoktol. meg egyszer megismetlem, csodalatos lenne, ha a mai Mo-i, magukat ultranak nevezo, de a - nagyon is sok - sajat szemelyes tapasztalatom alapjan megis a masodik kategoriaba tartozo arc helyett olyan lenne a tobbseg mint vika. ebbol a szempontbol lehet, hogy erzekenyebb vagyok mint az atlag, de javaslom mindenkinek, hogy menjen el egy mtk mecsre barmelyik stadionba az orszagban es uljon be a vendegszektorba.
franciak: francia ketnyelvu iskolaba jartam, sokat voltam Fro-ban, ehhez kepest utalom oket, mindig ellenuk drukkolok. :) altalanositani ugye faszsag, ahogy azt vika is irta, ettol fuggetlenul en sem birom a franciakat :), igaz trianont mar nem annyira irnam majd 100 evvel kesobb a szamlajukra, de amugy is eleg soviniszta ontelt bagazs. (igazabol pontosan tudom, hogy ezt igy altalaban a franciakra mondani hulyeseg, sot az utobbi idoben sokat javultak is, pl. a fiatalok mar szinte mind jol beszelnek angolul, ez regen kurvara nem volt igy)
a frabcia bajnoksag alapvetoen nem erdekel, utanpotlas-bajnoksagnak tartom. a psg tabora tudomasom szerint is eleg szelsojobbos - ez nekem eleg is, hogy ellenuk drukkoljak -, meg amugy az sem tetszik, hogy asszem csak a '70-es evekben alapitottak a psg-t. kedvenc csapatnak tehat marad a marseille a szokasos szimpatia okok miatt: szegenyek, bevandorlok marseilleben az emberek leteleme a foci - kb. ugy mint Olaszo-ban -, stb.
azt nem tudom, hogy a tobbi nagyobb csapatnak (lyon, bordeaux) van-e pol-i, szociologiai szinezete.
ami meg vicces ezzel a temaval kapcsolatban; oszinten boldogsagot okozott nekem, amikor Jean-Marie Le Pen azon haborgott, hogy a francia valogatotban egy meccsen Barthezen es talan 1-2 vedon kivul nem volt francia. az meg rendszeres, hogy a csapat tobb mint fele fekete vagy arab
Részemről a francia klubcsapatok ott kezdődtek és értek véget, amikor annak idején a Videoton porig alázta a Paris SG-t.:)
A francia fociról azért számomra jó emlékezni Platinire, mint játékosra. Nem tudom volt-e sportszerűbb játékos nála, illetve azóta is van-e...
A búcsúmeccsén kapta élete első sárgalapját, de éppen azért poénból, mert sohase volt neki állítólag.
Lineker ha nem is sportszerűbb volt, de fogalmazzunk úgy, hogy nála nem lehetett sportszerűbbnek lenni. ;)
Amúgy bárcsak a felét beváltaná azoknak az ígéreteinek (mármint Platini), amelyek UEFA-elnökké tették
Amúgy ha már szóba került Lineker, nyilván mindenki hallotta már a szállóigévé lett mondatát, hogy "a foci olyan sport, amit 22 ember játszik, és a végén mindig a németek nyernek". :)))
Róla megfeledkeztem, igazad van. Őt is kedveltem játékosként, viszont nála ez megmaradt a későbbiekben is, amikor kommentált meccseket stb.
Ezért is emeltem ki, hogy játékosként...
Igen, és azt is mindenki tudja, hogy a Fifa "nemtudomhány" focis játék angol kommentátora is ő volt.
Linekerrel kapcsolatban azt olvastam több pályatársától, meg más egyéb módon vele kapcsolatba került embertől is, hogy a valaha élt legnagyobb úriembernek tartják a foci berkein belül, és a pályán kívül ugyanúgy, mint ahogyan a pályán.
Azt azért tegyük hozzá a PSG-vel kapcsolatban, hogy az alapítási éve ugyan valóban szokatlanul közeli, viszont elődje volt. Most nincs hangulatom keresgélni, de olvastam erről régebben, és azt hiszem egyesülés útján jött létre a PSG. Tehát ha nincsenek is teljesen hivatalosan véve jogelődjei, mert az alapítási dátum erre utal, azért van előzménye a klubnak. Ettől függetleneül a PSG sosem volt szimpatikus nekem sem. Viszont ahogy írtam is, szurkolói szinten sokkal árnyaltabb a Parc de Princes-ben a kép, mint ahogy azt a közhiedelem tartja.
1970ben alapították de 2 klub egyesüléséből jött létre Paris FC és Stade Saint Germain. És valóban a szurkolók egymást verik a mecseken:) amugy a Boulogne Boyst betiltották. És vhol felvetetted h miért van h ők szélsőjobbosok(márm BB) nem tudom az okát de sztem egyszerü következtetés lenne és sztem helytáló is h ha csak a legnagyobb rivális OM szurkolóit megnézzük h talán ellenük irányul.
Más: itt mindneki irja h nem birja PSGt nekem a kedvenc francia klubom, de általában ha választok egy csapatot akkor nekem az ultrái egyáltalán nem, vagy csak kis részben szempont (PSGt h miért szeretem: a várost magát imádom+ a mez+ címer+ jó stadion úgy értem tetszetős szóval nálam kb ezek a szempontok. És h visszautaljak a magyaro.rol szurkolás külföldi csapatnak témakörre az OMet is birom főleg idén mert egyszerüen eszméletlen jó az idegenbeli mezük,+ taxi+ a Velodrome fantasztikus aréna szóval ebből látszik h nem vagyok igazi PSG szurkoló csupán szeretem őket. Mindig megnézem a francia bajnokság heti eredménysorát és ha nyertek 1-2 másodpercig örülök neki kb ennyi+ ha néha közvetitenek psg mecset természetesen nézem:):) )