Póker Fórum Archívum > Minden más > Focicsapatok szurkoloi hattere

zend
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 11. 15:39

Amúgy iszonyatos kever-kavar mára ez a francia válogatott, és az egész ország is. Mondhatjuk, hogy mostanra érte el Franciaországot a múltja, és valamilyen szinten a kultúrája és hagyományai szempontjából a végzete. Nem vagyok naprakész a francia belügyekben, de a híradásokat nyomon követem, és ezekből nagyon komoly problémák bontakoznak ki társadalmi szinten. Ahogy én látom, a bevándorlók egy jelentős része nem akar asszimilálódni, és rengeteg a probléma velük.

A dologhoz azért erősen hozzátartozik hogy a 70-es évekbeli ipari fellendülés miatt a volt gyarmatokról,leginkább észak-afrikából betelepitett bevándorlóknak nemigen volt választásuk hogy asszimilálódjanak e vagy sem,mert alapból elszigetelték őket pl. Párizs és Marseille külvárosaiban külön negyedeket húztak fel nekik,és miután az ipar haldokolni kezdett és sokan elvesztették a munkájukat nem volt meglepő amit az elmúlt években a médiákban lehetett látni.A foci pedig egy jelentős kitörési pont a ma már másodig generációs bevándorló srácoknak hogy kitörjenek a gettókból és ne a bűnözés felé kanyarodjon az életük.

sariboxer
Válasz zend kommentjére
2008. dec. 11. 15:59

stadionkent nem rossz a Parc des Princes, mert nincs szeles futopalya mint pl. az Olimpicoban, de ettol meg ezerszer inkabb As Roma mint Psg. Voltam amugy egy meccsen a Parc des Princes-ben a '98-as veben (Argentina-Jamaika 5:0). Hamar itt tartunk az argentinokat kifelejtettem a kedvenc valogatottaim kozul ahova valamiert csak europaiakat irtam.
Visszaterve az As Roma szurkolokra, Mo-on szerintem inkabb az a kozhiedelem, hogy balosak, mivel a laziosok nagyon is jobbosak, de tudom, hogy nagyon kulonbozo ultracsoportjaik vannak. hogy kozottuk is a szelsojobbos Curva Sud lenne a dominans az engem meglep, sot mintha meg nagy Che Guevera zaszlokra is emlekeznek a roma meccsekrol

zend
Válasz sariboxer kommentjére
2008. dec. 11. 16:12

stadionkent nem rossz a Parc des Princes, mert nincs szeles futopalya mint pl. az Olimpicoban, de ettol meg ezerszer inkabb As Roma mint Psg. Voltam amugy egy meccsen a Parc des Princes-ben a '98-as veben (Argentina-Jamaika 5:0). Hamar itt tartunk az argentinokat kifelejtettem a kedvenc valogatottaim kozul ahova valamiert csak europaiakat irtam.
Visszaterve az As Roma szurkolokra, Mo-on szerintem inkabb az a kozhiedelem, hogy balosak, mivel a laziosok nagyon is jobbosak, de tudom, hogy nagyon kulonbozo ultracsoportjaik vannak. hogy kozottuk is a szelsojobbos Curva Sud lenne a dominans az engem meglep, sot mintha meg nagy Che Guevera zaszlokra is emlekeznek a roma meccsekrol

Érdekes mert a Roma-ról nekem is a Che zászlók ugranak be első blikkre.

Vika
2008. dec. 11. 17:44

A Che-zászlót rosszul tudod (kizárt, hogy valaha is ilyet lengettek volna a Sud-ban, de más lelátókon is elképzelhetetlen az Olimpico-ban), a Róma szervezett csoportjai nagyon erősen fasiszták, és ennek mindig hangot is adtak. Kifejezetten hírhedt és retteget csoportjaik voltak többek között a Fedayn, a Boys Roma és az Opposta Fazione is, de a sort lehetne még folytatni bőven. Ezek közül az első kettő a mai napig is meghatározó brigád Rómában. A hírhedt bresciai ámokfutásukat is politikai okokból követték el '94-ben (Brescia (Bergamoval együtt többek között) köztudottan erősen balos érzelmű város.) Sok forrás szerint Lazio-drukkerekkel (!!!) együtt. Jellemző egyébként a nagy gyűlölet közepette, hogy a fasiszta eszme okán a Róma egyes csoportjai valamilyen szinten mégis kapcsolatot ápolnak a lazios Irriducibilivel például, és a csoportok vezetőinek a szintjén sokszor kifejezetten jó ez a viszony. A kosárlabdáról nem sokat tudok, olasz viszonylatban meg pláne nem, de az első osztályú római kosárcsapatnak például legjobb tudomásom szerint vegyesen szurkoltak mindkét táborból. Ettől függetlenül persze a laziosok rendszeresen "zsidózzák" és "négerezik" az AS Roma-t (szabad fordításban volt ilyen kiírásuk például, hogy "zsidó kanyar, néger csapat"), míg a rómások pedig nemes egyszerűséggel parasztoknak hívják a laziosokat. A Róma szurkolói inkább klasszikusan Róma belső részeiből valamint lakótelepeiről valók, míg a laziosok egy jelentős része Róma kertvárosaiból, vagy a város környékéről származik.

Egyszer egy olyan valaki mondta, aki kint él, hogy a szervezett csoportokon kívül valóban sok balos szurkolója van a Rómának (balos érzelmű emberek egyébként sem nagyon (vagy csak kis számban) szurkolnak a Lazionak történelmi okok miatt, lévén a Lazio Mussolini csapata volt), hiszen nekik elsősorban a tipikus melós réteg, az úgymond egyszerű (nem rossz értelemben írom) emberek szurkolnak, míg a Lazionak tehetősebb külvárosi, város környéki szurkolói vannak inkább. Ezért - is - népszerűbb klub a Róma egyértelműen. Rómában az AS Roma a "nép csapata".

Róma kapcsán egyébként is eléggé "kézenfekvő" a fasizmus a történelem okán is, és valószínűleg nagyon sok embernél az "olaszos fasiszta nézet" messze nem egyenlő a náci eszmékkel. De ebbe innen nyilván nem látok bele.

Vika
Válasz zend kommentjére
2008. dec. 11. 17:57

Érdekes mert a Roma-ról nekem is a Che zászlók ugranak be első blikkre.

Mondom, ezt rosszul tudjátok. Che-zászlók helyett sokkal inkább "white power" szimbólumokat láthattok.

A Boys Roma-t és a Fedayn-t is 1972-ben alapították, tehát már csak ez is kizárja, hogy bármikor is balos jelképet lengettek volna a környékükön. Nem mostanában tolódott erősen jobbra a Róma szervezett csoportjainak a politikai beállítottsága, hanem ez több évtizedes állapot náluk.

Sokáig a Róma szurkolói voltak a legrettegettebbek egész Olaszországban, hozzájuk kapcsolható a legtöbb erőszakos cselekmény a múltból, és a tábor, ezen belül pedig a legaktívabb és legmeghatározóbb csoportok egyértelműen és köztudottan szélsőjobbos nézeteket vallottak/vallanak, több csoportnak a névválasztása is utal erre.

Vika
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 11. 18:26

Egyébként ha már szóbakerült a politika, és mivel ez Olaszországban sokkal meghatározóbban és látványosabban jelenik meg egy-egy város mindennapjaiban, ezzel együtt pedig a városok stadionjaiban is, talán érdemes erről is ejteni pár szót, néhány csapatot megemlítve.

Egyértelműen és hagyományosan jobbos (esetenként szélsőjobbos), és a közvélemény által is így van elkönyvelve például az Inter, a Verona, Lazio, ha a klubon és a tömegbázison kívül kifejezetten táborokban gondolkodunk, akkor a Róma, és véleményem szerint a Juve is többek között, de említhetnénk akár az Ascolit is, és a sort még nagyon hosszan folytathatnánk.
Hagyományosan balosnak tartják szinte az összes toszkán csapatot, így a Fiorentinát, a Pisat, a Livornot (mondjuk a livornoiak meg már a másik véglet, a Ternanával (Terni) együtt a totális kommunisták, bár olaszként sok fogalmuk nem lehet a kommunizmusról), de szintén balos a Brescia (itt azért van kis kavar, mert a kanyar az valóban inkább balos fiatalokat tömörít (itt viszont nem a livornoi agyrémre kell azért gondolni közel sem), míg az egyik hosszanti lelátón székelő, idősebb emberekből álló brigádjuk inkább jobbosnak mondja magát, közöttük - a kanyarban - volt szerencsém meccset nézni egyszer, ha nem tudtam volna, hogy inkább balosként könyvelik el őket, én közöttük állva meg nem mondom (mondjuk ez is az egészséges állapot, a francnak kell a lelátón politizálni...), viszont hihetetlenül jól szurkoltak, és nagy élményt jelentett a meccsük), a Bergamo (Atalanta) is. De itt is igaz, hogy a sor hosszan folytatható lenne. (Bocs a sok zárójeles gondolatért! Még nekem is nehezen követhető így visszaolvasva. ;) )
Vannak táborok, akik egyértelműen azt mondják, hogy nem politizálnak, ezt zászlókon is kifejezik, erre a legjobb példa a Sampdoria (őket szintén láttam egyszer élőben Veronában).
És vannak erősen "vegyesfelvágottak", ahol egyik csoport ilyen beállítottságú, a másik meg inkább olyan, a Milannál (akiket a többség általában inkább balosként könyvel el) például ez a helyzet.

A livornoiak és a terniek nagyon durván elmentek a szélsőbal irányába. Livornoban mindennapos a meccseken a szovjet himnusz éneklése, zászlóikon gyakran feltűnik Sztálin, Lenin, és sok más szovjet kommunista. Koreográfiáik nem egyszer a klasszikus sarló-kalapács motívum köré épülnek, a zászlóikon sokszor cirill betűs írásmódot használnak, és állítólag a táboruk vezetői egymás között sokszor oroszul beszélnek. Ezek mondjuk már egyértelműen a totális elmebaj és identitászavar jellemzői, bárhogy is nézzük.

Érdekességként jegyzem meg, hogy Livorno - mint város is - olyan szinten (szélső)balos (a focitól elvonatkoztatva is), és ez annyira köztudott róluk szerte Európában, hogy a horvátok (óriási botrányt kavarva) azzal cukkolták a helyieket egy olasz-horvát barátságos meccsen Livornoban, hogy saját magukból, mintegy élő alakzatként, egy horogkeresztet formáztak a lelátón. Nagy port vert fel az ügy, hetekig csámcsogott rajta a sajtó mindenhol.

sariboxer
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 12. 13:58
Vika
2008. dec. 12. 19:57

na, ilyen egy igazi szurkolo:

Sport Géza - Futball - Pucéran ünnepelte csapata győzelmét

:D Mindenesetre szemérmes, a zoknit csak felhúzta a micsodájára. ;)

Az ilyen figurákról mindig a Fociláz jut eszembe, és Hornby leírása a cambridge-i vagy oxford-i (most nincs előttem, hogy hová is járt suliba) kisebbik csapatról, és a 2-300 fős táboráról, meg a huszonvalahány meccses szériáról, amikor a csapat nem nyert, meg a pálya körül fellelhető figurákról, például a fickóról, aki szerdánként nem járt meccsre, mert az volt a fürdési napja (gondolom hajléktalan lehetett), és akit a "tömeg" mindig dallal köszöntött. :) Vagy az a figura, aki repülős szemüvegben, széttárt karokkal körözött egész meccsen a pálya körül. :) (Már nem emlékszem tisztán, talán ugyanaz a figura volt a "fürdős" és "repülős".)

Volt nálunk is ilyen figura, képzeljetek el egy lepukkant nyugdíjast, szakadt rövidgatyában és igénytelen cuccokban, a feje "ótvarras" volt, és szerintem erős beütése is lehetett. Na ő volt "a" Béla. Minden szünetben bemászott a pályára (nem foglalkoztak vele a rendezők, mert tényleg intézmény volt a pali), és a labdaszedő gyerekeket molesztálta, hogy adják oda neki a labdát. Rendszeresen leállt dekázni, de azt úgy kell elképzelni, hogy egy érintés, egy pattanás a földön, aztán megint egy érintés, megint egy pattanás a földön. Valamint rendszeresen tizenegyeseket rúgatott magának a labdaszedő gyerekekkel. A tábor minden egyes meccsen hangos "Béla! Béla! Béla!" skandálással köszöntötte, a "dekázásánál" pedig minden érintésnél hangos "Ollé! Ollé!" kiálltások visszhangzottak a környéken, ő meg - mint a legnagyobbak, - rendszeresen kiszaladt a tábor elé a szünet végén, hogy megköszönje a bíztatást. Egyszer odáig fajult a dolog, hogy a Diósgyőr-Siófok szünetéről a pályára visszaérkező Fisher Pali mindenfajta unszolás nélkül, teljesen természetesen lekezelt az öreggel, mintha csak egy másik játékost köszöntött volna a pályán. :) Hihetetlen egy figura volt, a mai napig is emlegetjük, pedig már 14-15 éve nem láttuk. (Talán már nem is él jó ideje.)

Vagy ott volt "Manolo", aki minden ankéton azzal hívta fel magára a figyelmet (egy idősödő, alacsony kis figurát kell elképzelni, olyan Kabos László forma kis emberkét), hogy amikor rá került a sor, és kérdezhetett, akkor kisétált a színpadhoz, elvette a mikrofont a szpíkerünktől, és nem kérdezett a csapat képviselőitől, hanem monológokba kezdett, de valami hanyag eleganciával nekitámaszkodva az emelvénynek, ahogy a tévében látta gondolom én. Mindig hozta magával a táskáját is, ami egy olyan iskolatáska volt, amilyennel én mehettem még a nyolcvanas évek elején általánosba. :)

vinczesz
Válasz Vika kommentjére
2008. dec. 12. 20:16

Nekem erről az Eger SE egyetlen hangosan szurkoló szurkolója jut eszembe, aki a partvonal mellett szaladgált két kolomppal a kezében minden meccsen, követve a labda mozgását. :)

Illetve a Gödöllőnek is volt egyszemélyes "kórusa". Egyetlen ember tölcsért formálva a szája elé és folyamatosan ordított egész meccsen.

Vika
Válasz vinczesz kommentjére
2008. dec. 12. 21:58

Nekem erről az Eger SE egyetlen hangosan szurkoló szurkolója jut eszembe, aki a partvonal mellett szaladgált két kolomppal a kezében minden meccsen, követve a labda mozgását. :)

Illetve a Gödöllőnek is volt egyszemélyes "kórusa". Egyetlen ember tölcsért formálva a szája elé és folyamatosan ordított egész meccsen.

A szektorunkban régen volt egy fazon, aki mindig be volt nyomva, mint az atom, és éveken keresztül a Diiiiiiiiiiiii-óóóóóóóóóóóóós-győőőőőőőőr-ből csak a Diiiiiiiiiiiiii-ig sikerült eljutnia, annak viszont nekifutott meccsenként vagy 15-20 alkalommal. Már komolyan szurkoltunk neki, hogy egyszer az életben ne akadjon meg, de mindhiába. :)

Most jutott eszembe a kedvenc beszólásom meccsel kapcsolatban. Álltunk jó szokásunk szerint a helyünkön, és mögöttünk néhány ismerősünknek nem volt kedvük állni a nagy melegben a dögunalmas meccsen, ülve viszont nem láttak semmit tőlünk, így az egyikük így szólt a haverom felé: "Ülj már le, állóhelyen vagy!" ;)

Vácon volt egy fószer, mindig lehetett hallani a hangját a tévés közvetítésekben. Egész meccsen csak ezt nyomta, de megállás nélkül: "Hohohohóóóóóóóóóóóóó! Hajráááááááá, Váááááááááááááác! Hohohohóóóóóóóóóóó! Hajrááááááááááááá, fiúúúúúúúúúúúúúúk! Hohohohóóóóóóóóó! Hajráááááááááááááááá, Vááááááááááác!" :)

És az egyik legnagyobb fazon, akit a meccseinken valaha is láttam, az a "bíró" volt. Képzeljünk el egy 40-50 év közötti, első látásra épnek tűnő, ugyanakkor szellemileg nyilvánvalóan nem teljesen tiszta embert, aki úgy járt meccsre, hogy volt nála sárga és piros lap is, és úgy, ahogy a karmesterek a koncerteken, szó szerint levezényelte az első perctől az utolsóig a meccseket. Mondjuk pirosat felmutatott vagy 5-6 alkalommal minden találkozón, viszont néha csak intett az ujjával a szabálytalankodó játékosnak, és a képzeletében odaérkező focistát szóbeli dorgálásban részesítette. :)

Puhl Sanyiról tudni kell, hogy szíve mélyén (bár nyíltan sosem mondta ki széles közönség előtt, nekünk viszont egy ankéton egyszer félig-meddig bevallotta, bár a meccseinken történő bíráskodásából és a borsodi származásából addig is tudtuk) Diósgyőr-szurkoló. Nem csalta el ő sosem a meccseinket, egyszerűen csak a lehetőségein belül mindig "jól vezetett" nekünk, apró nüanszoknál mellénk állt. Az aktuális felkerülésünk után még '97-ben, az első meccseink egyikén a toronymagas favorit MTK ellen játszottunk a Hungária körúton, és Lőrincz Emil öngóljával óriási meglepetésre vezettünk, és azóta már közmondásossá vált, hogy Sanyi odaszólt a 85. percben az egyik játékosunknak, hogy: "Bírjátok ki még 5 percig, a 90. perc után azonnal lefújom!"
Ezt nyilván biztosan csak az tudja, hogy így történt-e, akinek odaszólt, mindenesetre a sztori kapcsán megjegyezték azért a források, hogy emberi számítás szerint 5 percet kellett volna hosszabbítania, és Vass István Zoltán sem győzött értetlenkedni a rádiós körkapcsolásban, hogy miért nem volt egy perc hosszabbítás sem. :)

De szintén ugyanő a Fradi-pályán odahívta magához szegény Simont, miután tizenegyest ítélt a vendégeknek, a közönség pedig tombolt dühében, és azt mondta neki, hogy emelje fel a kezét. Simon kérdezte, hogy de miért, spori? Mire Puhl mondta neki, hogy ne foglalkozzon vele, csak emelje fel. Simon felemelte, mire a közönség elnémult, mert azt hitték, hogy elismerte a tizenegyes jogosságát. :))) A világon ilyen ösztönös és szinte tökéletes bíró (ráadásul ennyi egészséges vagánysággal megáldva) nem lesz még egy soha az életben. Ha embert valaha is arra teremtettek, hogy focibíró legyen, akkor az ő. (Mondom mindezt a szimpátiájától elvonatkoztatva, ha történetesen Fradi-drukker lenne, akkor is így gondolnám.)

Élő ügyfélszolgálat