Amúgy iszonyatos kever-kavar mára ez a francia válogatott, és az egész ország is. Mondhatjuk, hogy mostanra érte el Franciaországot a múltja, és valamilyen szinten a kultúrája és hagyományai szempontjából a végzete. Nem vagyok naprakész a francia belügyekben, de a híradásokat nyomon követem, és ezekből nagyon komoly problémák bontakoznak ki társadalmi szinten. Ahogy én látom, a bevándorlók egy jelentős része nem akar asszimilálódni, és rengeteg a probléma velük.
stadionkent nem rossz a Parc des Princes, mert nincs szeles futopalya mint pl. az Olimpicoban, de ettol meg ezerszer inkabb As Roma mint Psg. Voltam amugy egy meccsen a Parc des Princes-ben a '98-as veben (Argentina-Jamaika 5:0). Hamar itt tartunk az argentinokat kifelejtettem a kedvenc valogatottaim kozul ahova valamiert csak europaiakat irtam.
Visszaterve az As Roma szurkolokra, Mo-on szerintem inkabb az a kozhiedelem, hogy balosak, mivel a laziosok nagyon is jobbosak, de tudom, hogy nagyon kulonbozo ultracsoportjaik vannak. hogy kozottuk is a szelsojobbos Curva Sud lenne a dominans az engem meglep, sot mintha meg nagy Che Guevera zaszlokra is emlekeznek a roma meccsekrol
stadionkent nem rossz a Parc des Princes, mert nincs szeles futopalya mint pl. az Olimpicoban, de ettol meg ezerszer inkabb As Roma mint Psg. Voltam amugy egy meccsen a Parc des Princes-ben a '98-as veben (Argentina-Jamaika 5:0). Hamar itt tartunk az argentinokat kifelejtettem a kedvenc valogatottaim kozul ahova valamiert csak europaiakat irtam.
Visszaterve az As Roma szurkolokra, Mo-on szerintem inkabb az a kozhiedelem, hogy balosak, mivel a laziosok nagyon is jobbosak, de tudom, hogy nagyon kulonbozo ultracsoportjaik vannak. hogy kozottuk is a szelsojobbos Curva Sud lenne a dominans az engem meglep, sot mintha meg nagy Che Guevera zaszlokra is emlekeznek a roma meccsekrol
Érdekes mert a Roma-ról nekem is a Che zászlók ugranak be első blikkre.
Egyébként ha már szóbakerült a politika, és mivel ez Olaszországban sokkal meghatározóbban és látványosabban jelenik meg egy-egy város mindennapjaiban, ezzel együtt pedig a városok stadionjaiban is, talán érdemes erről is ejteni pár szót, néhány csapatot megemlítve.
Egyértelműen és hagyományosan jobbos (esetenként szélsőjobbos), és a közvélemény által is így van elkönyvelve például az Inter, a Verona, Lazio, ha a klubon és a tömegbázison kívül kifejezetten táborokban gondolkodunk, akkor a Róma, és véleményem szerint a Juve is többek között, de említhetnénk akár az Ascolit is, és a sort még nagyon hosszan folytathatnánk.
Hagyományosan balosnak tartják szinte az összes toszkán csapatot, így a Fiorentinát, a Pisat, a Livornot (mondjuk a livornoiak meg már a másik véglet, a Ternanával (Terni) együtt a totális kommunisták, bár olaszként sok fogalmuk nem lehet a kommunizmusról), de szintén balos a Brescia (itt azért van kis kavar, mert a kanyar az valóban inkább balos fiatalokat tömörít (itt viszont nem a livornoi agyrémre kell azért gondolni közel sem), míg az egyik hosszanti lelátón székelő, idősebb emberekből álló brigádjuk inkább jobbosnak mondja magát, közöttük - a kanyarban - volt szerencsém meccset nézni egyszer, ha nem tudtam volna, hogy inkább balosként könyvelik el őket, én közöttük állva meg nem mondom (mondjuk ez is az egészséges állapot, a francnak kell a lelátón politizálni...), viszont hihetetlenül jól szurkoltak, és nagy élményt jelentett a meccsük), a Bergamo (Atalanta) is. De itt is igaz, hogy a sor hosszan folytatható lenne. (Bocs a sok zárójeles gondolatért! Még nekem is nehezen követhető így visszaolvasva. ;) )
Vannak táborok, akik egyértelműen azt mondják, hogy nem politizálnak, ezt zászlókon is kifejezik, erre a legjobb példa a Sampdoria (őket szintén láttam egyszer élőben Veronában).
És vannak erősen "vegyesfelvágottak", ahol egyik csoport ilyen beállítottságú, a másik meg inkább olyan, a Milannál (akiket a többség általában inkább balosként könyvel el) például ez a helyzet.
A livornoiak és a terniek nagyon durván elmentek a szélsőbal irányába. Livornoban mindennapos a meccseken a szovjet himnusz éneklése, zászlóikon gyakran feltűnik Sztálin, Lenin, és sok más szovjet kommunista. Koreográfiáik nem egyszer a klasszikus sarló-kalapács motívum köré épülnek, a zászlóikon sokszor cirill betűs írásmódot használnak, és állítólag a táboruk vezetői egymás között sokszor oroszul beszélnek. Ezek mondjuk már egyértelműen a totális elmebaj és identitászavar jellemzői, bárhogy is nézzük.
Érdekességként jegyzem meg, hogy Livorno - mint város is - olyan szinten (szélső)balos (a focitól elvonatkoztatva is), és ez annyira köztudott róluk szerte Európában, hogy a horvátok (óriási botrányt kavarva) azzal cukkolták a helyieket egy olasz-horvát barátságos meccsen Livornoban, hogy saját magukból, mintegy élő alakzatként, egy horogkeresztet formáztak a lelátón. Nagy port vert fel az ügy, hetekig csámcsogott rajta a sajtó mindenhol.
na, ilyen egy igazi szurkolo:
Sport Géza - Futball - Pucéran ünnepelte csapata győzelmét
na, ilyen egy igazi szurkolo:
Sport Géza - Futball - Pucéran ünnepelte csapata győzelmét
Nekem erről az Eger SE egyetlen hangosan szurkoló szurkolója jut eszembe, aki a partvonal mellett szaladgált két kolomppal a kezében minden meccsen, követve a labda mozgását. :)
Illetve a Gödöllőnek is volt egyszemélyes "kórusa". Egyetlen ember tölcsért formálva a szája elé és folyamatosan ordított egész meccsen.
Nekem erről az Eger SE egyetlen hangosan szurkoló szurkolója jut eszembe, aki a partvonal mellett szaladgált két kolomppal a kezében minden meccsen, követve a labda mozgását. :)
Illetve a Gödöllőnek is volt egyszemélyes "kórusa". Egyetlen ember tölcsért formálva a szája elé és folyamatosan ordított egész meccsen.