Póker Fórum Archívum > Minden más > Paleolit étrend - tapasztalat, javaslat, vélemény, ellenvélemény ???

buckaroo
Válasz redoubtable kommentjére
2013. márc. 10. 15:42

... köszönöm szépen a választ. Másra nem is vagyok kíváncsi innentől kezdve.

A paleodiéta egy életmód, nem csupán egy szigorúan vett étrend. Ne várd hogy itt neked lebontják microgrammra hogy naponta mennyit vigyél be, percrepontosan, százalékosan kiszámítva. Az elvakult, hozzá nem értő testépítőknek lehet hogy ez fontos, ők igyák csak a sok mesterséges szintetikus szart....
Ez étkezési szokás, életmód, felfogás... nem tervrajz. Ha nem tetszik akkor ne foglalkozz vele...

extremfish
Válasz R1per2 kommentjére
2013. márc. 10. 15:54

nyissak egy blogot " Paleo Géza Divatparaszt blogja" néven ? :) Leírjam hogy mit eszek / ettem Korda Gyuri megismerése óta hogy lettem 115 kg ( oké most már csak 104 ) uh. kb. átlagember szintjén étkeztem ( szerencsés vagyok hogy nem lettem beteg de nem is akarom kísérteni ) . Tegnapi kajám már leírtam redoubtable csak én nem számoltam ki hogy az mennyi fehérje stb., de leírom mégegyszer neked és majd elmondod a véleményed....
1. 15-20 deka sonka sütve + tojás + egy narancs ( alig bírtam , ma már narancsot ki is hagytam )
2. marék dió + mandula + egy banán ( hogy jól lássak :)
3. 15-20 deka Cs. pörkölt egy adag párolt karfiol+répa
4. egy alma egy narancs
5. 15-20 deka csirke mell sütve jégsaláta+uborka+pritaminparika körettel

Lehet elemezni :) jó a gastroyalos izék tényleg viccesek de az alapvetések szerintem nem annyira

Ma ugyan úgy fogok csirkét is enni tojást is meg sonkát is + brokkolit + padlizsánt + répát :) + diót és mandulát a nap folyamán... Most fejeztem be a futópados edzést előtte egy kis súlyzózás is volt és k.jól érzem magam így a hetedik paleo gézás napon is :) remélem ez az bioteches l-carnitin 100.000 liquid nem káros.

buckaroo
Válasz buckaroo kommentjére
2013. márc. 10. 15:59

Egyébként az egész paleo étrend nagyban kapcsolódik a sokat vitatott vízi-majom elmélethez. Ennek lényege, hogy a homo.s. pár millió évig igen szorosan kötődött a vízhez, félig vízi életmódot élt. Nagyon sok anatómiai jellegünk (kb. 30) visszavezethető erre, bár tudományos körökben még mindig a szavanna-elmélet az uralkodó.

A feltételezett vízhez kötött életmód miatt az akkori ember étrendjében nagy szerepet töltöttek be a tengeri élőlények...halak, rákok...stb. Sok kutató az egész emberré válás folyamatát is nagyrészt a megnövekedett Omega-3 bevitellel magyarázza.

R1per2
Válasz 2tiWinner kommentjére
2013. márc. 10. 16:00

Az igazi számolgatás bodyban az inzulin+növi+pajzsmirigyhormonok használatánál válik fontossá, amikor a rosszul belőtt mennyiségek élet-halál kérdést is eldönthetnek.
A percre pontos 2 órás étkezés is kifejezetten koxoláshoz vannak igazítva. Nem úgy viselkedik az inzulin ingadozás koxolás közben, mint naturál, sokkal gyakrabban megéhezel, gyorsabban pörög az anyagcsere. Sokszor én úgy látom a tápkiegek koxos étrendhez vannak kifejlesztve.
Ezért sem feltétlen jó egy testépítő megközelítés átlagos emberek egészséges étrendjének kialakításához. Maga a (naturál)tömegnövelés egy extrém körülmény, külön étrenddel hozzá, ami el kell térjen a paleotól, hisz az egyensúlyi állapotra törekszik.

Rengeteg dolog közös a testépítő és a paleolit étrendben. Ne úgy tekints rá, mint egy szentírás, hanem mint egy útmutatás, amiből ki-ki a maga szükséglete szerint alkalmazza őket. Szard le a tejes részét, igyál nyugodtan tejsavó proteint és kész :)
De ha mondjuk nem bírod a zabpelyhet, mint én, ne legyél fafejű, mert a bodysok szerint a zabpehely über****a, és hányd ki reggel vitaminostul a minden naposan leerőltetett turmixot:D

mojojojo
2013. márc. 10. 16:00

redoubtable: miért?
Nem kell autistának lenni és grammokat számolni, hogy egészségesen táplálkozz.
Sok bodys versenyző sem számol, mégis top formába kerül. Lehet a tükör alapján manipulálni az étrendi mennyiséget, ha vizesedsz kevesebb ch-t eszel, ha laposodsz többet. Izmosodni akarsz egyél minél több húst. Tömegnöveléshez eszel rizst és zabpelyhet is, diétához meg szinten tartáshoz mellőzöd ezeket. Simán leszálkásodsz számolgatás nélkül is, hogy kiveszed a fő szénhidrátforrásokat.
Kalóriákat számolni amúgy is teljesen egyénfüggő, hiába adna meg hozzá testsúlyadatokat, a fizikai aktivitás lesz a döntő úgy is, kinek milyen mennyiségek szükségesek.
Aki vékony, rugalmas, hosszútáv futó életmódot él, nem kell napi 80deka húst megennie napi szinten, a paleolit nem csak testépítőknek szól.

Nincs rizs (semmilyen gabona, csak a zab) és nincs whey pro se. Ezek azért elég kemény megkötések. Persze lehet ezek nélkül is élni, még versenyszerűen kondizni is biztos. Csak mi értelme van?

mojojojo
Válasz extremfish kommentjére
2013. márc. 10. 16:03

mojojojo@ fogsz magadtól is találni, de az előtted kommentelő saját tapasztalatát írja az gondolom többet jelent mintha én idegenek leírását bevagdosom neked..

Azt gondoltam egyszerűbb lenne, ha te linkelnél valamit róla, ha egyszer te tettél két elég kemény állítást. Sajnos egy pár soros kommentet nem tartok mérvadónak semmilyen kérdéseben, bocs.

buckaroo
Válasz mojojojo kommentjére
2013. márc. 10. 16:11

A paleo embernek nem a testépítés volt a célja, hanem a túlélés...
Több (tíz)millió év alatt evolvált emésztőrendszerünk, nem fog pár ezer év alatt teljesen új tápanyagokhoz, élelmiszerekhez, adalékokhoz... alkalmazkodni.
Kb. 20e évvel ezelőttig az ember egyetlen gramm gabonát sem fogyasztott.
Kb. 10e éve iszunk tejet...

buckaroo
Válasz Maxxxika kommentjére
2013. márc. 10. 16:14

Burgonyával mi a baj?

"A burgonyával sok bajunk van. Az egyik, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, és ezáltal a gabonafélékből készült ételek mellett jelentős szerepet játszik a metabolikus szindróma és az elhízás kialakulásában. Vagyis a szívbetegség egyik okozója. Loren Cordain itt közölt elemzése rámutat arra, hogy elég nyomós egyéb oka is van annak, hogy kerüljük a burgonya bármilyen formában való fogyasztását."

A paleolit t

Maxxxika
2013. márc. 10. 16:28

redoubtable: miért?
Nem kell autistának lenni és grammokat számolni, hogy egészségesen táplálkozz.
Sok bodys versenyző sem számol, mégis top formába kerül. Lehet a tükör alapján manipulálni az étrendi mennyiséget, ha vizesedsz kevesebb ch-t eszel, ha laposodsz többet. Izmosodni akarsz egyél minél több húst. Tömegnöveléshez eszel rizst és zabpelyhet is, diétához meg szinten tartáshoz mellőzöd ezeket. Simán leszálkásodsz számolgatás nélkül is, hogy kiveszed a fő szénhidrátforrásokat.
Kalóriákat számolni amúgy is teljesen egyénfüggő, hiába adna meg hozzá testsúlyadatokat, a fizikai aktivitás lesz a döntő úgy is, kinek milyen mennyiségek szükségesek.
Aki vékony, rugalmas, hosszútáv futó életmódot él, nem kell napi 80deka húst megennie napi szinten, a paleolit nem csak testépítőknek szól.

Nem is tudod mennyire örülök ennek a hozzászólásnak.
A francnak sincs kedve számolgatni.
Mellesleg a tápanyag hasznosítás is lehet egyénenként eltérő.

R1per2
Válasz balu999 kommentjére
2013. márc. 10. 16:29

Az lenne a lényege egy jó egyensúlyra törekvő étrendnek, hogy anélkül tud a testsúly optimális értéken maradni, és nem zsírosodni, hogy éhezni meg számolgatni kellene, vagy ingadoznia az energiaszintünknek.
Gabonák, cukrok elhagyásával az éhségérzetünk sokkal kiegyensúlyozottabbá válik. Elmúlik a farkaséhség, zsíros ételekből nem kívánsz túl sokat megenni, mert eltelít. Tehát hiába több egy grammja kalóriában, mennyiségben kevesebbet kíván belőle az ember, mint a gabonákból, cukrokból, amik erősebben megbolygatják az inzulintermelést.

Ellenpéldákat mindig lehet hozni, ha erőlteted, el tudsz hízni paleotól is, mint ahogy csináltak Crossfitesek pár hónapos mekdonálc szálkásító étrendet mókából (működött, fricska is volt egyben a mekis elleni dokumentumfilm populizmusára) bizonyítandó az intenzív sporttal még szar kajából is képes a test sokat kihozni.

Élő ügyfélszolgálat