Maxxxika
Válasz trixilw kommentjére
2014. ápr. 24. 18:02

50%.

vagy call vagy nem? :)

akosarko
Válasz TominhoPA kommentjére
2014. ápr. 24. 18:05

1326 lapkombináció van, a felső 10% legyen 132 lap.
Az hogy a mögöttünk ülő játékos dob, (1326-132-2)/(1326-2) az esély. Számlálóban azoknak a lapkombinációknak a száma áll, amikkel dob, a nevezőben a kint lévő összes kombináció. A -2-k azért, mert nálunk van két lap. Hogy a mögöttünk ülő második játékos is dob, arra (1326-132-2-2)/(1326-132-2-2) az esély, itt a 2. -2 az előző beszélő dobása miatt van. És így tovább, a többi játékos esetén is, majd a kapott értékeket ha összeszorzod és kivonod 1-ből, akkor megkapod, hogy mennyi a valószínűsége, hogy legalább 1 callt kapsz.
Ja, és ebben az esetben az van, hogy te mint emelő nem a top 10%-ban lévő lappal emeltél. Ha igen, akkor 132 helyett 130-akat kell levonni.
Szerintem így lehet kiszámolni.

Maxxxika által leírt (1-0,9^7)*100% képlet is jó közelítést ad.:)

trixilw
Válasz Maxxxika kommentjére
2014. ápr. 24. 21:16

vagy call vagy nem? :)

mondj egy dolgot, aminek nem ez a matekja

TominhoPA
Válasz Godmode kommentjére
2014. ápr. 25. 0:34

Köszönöm szépen a válaszokat!

s0rt3d
2014. ápr. 25. 2:24

Elmondhatatlanul örülök ennek a kis topicnak. Most úgy is pár napig pihentetem a játékot, ez idő alatt pedig átnézem a leosztásaimat és kicsit matekozni szeretnék mert abban nagyon gyenge vagyok.
Sajnos én (is) komoly problémákkal küszködök a matematika területén. Nem hiszem, hogy hülye vagyok csupán az alapok nem lettek masszívan lefektetve.

Át fogom tüzetesebben nézni a topicot viszont pár kérdés felmerült bennem amit már lehet korábban megirtatok de ha még sem akkor nagyon örülnék annak ha leírnátok bőven a képletet magyarázattal :)

Fogok majd csinálni egy külön kis word dokumentumot, benne vezetem a legjobb, legfontosabb és az életben leginkább használhatóbb matematikai modelleket amiket majd videon prezentálni szeretnék, remélem ezzel hozzá tudok járulni a közösséghez.

Nézzük a kérdéseket.
Az egyik az odds számolás.
Több fajta módszert hallottam már most leírom azt amit a legtöbbször használok.
Légyszi ne nevessetek ki.

1,
Riveren a pot 34900 mi ebbe beleemelünk 11500et az ellenfél allin megy 33800rel (mi covereljük az egyszerűség kedvéért).
Banki esély = megadandó tét / pot + megadandó tét

Számológéppel egyszerű de fejben nekem nem megy.
A kerekítés belefér szerintetek ? 500ig lefele 500tól felfele ?!
Kerekítve 29000/35000+11000+30000
29000/76000 = 38% (most számológéppel számoltam).

Ezt fejben hogy kell ?
Tudom hogy 2. osztály de nekem nem megy, múltkor osztani kellett valamit papíron és nem bírtam elvégezni. Elfelejtettem.. basszus tök ciki :S

2,
Push oddsot hogyan számoltok ki ?
Emel buttonból egy arc alapok 70%-aval, viszont a 3bet után csak a lapok 8,5%-val játszik tovább.
500/1000res vakszinten játszunk.
Emel 2500ig mi vissza emelünk 5500ig. Mekkora fold ekvitivel kell számolnunk ? Most így érzésre azt mondom, hogy megéri ilyen szituban 3betelni csak a mögöttes matekot nem értem.

Tök jó lenne ezeket vágni.
Köszi!

Krejdül
2014. ápr. 25. 4:10

1. Ránézel középen a kasszára. Az van ott a srác allinje után, hogy (35+11+34=) 80000. Neked ennek a kasszának a megnyeréséhez kell becallolnod 22000-t. Viszont! Mivel ha becallolod a 22000-t, akkor a kassza 102000 lesz, ergo neked 22000-t kell kockáztatnod egy 102000-s kassza megkaparintásához, ez pedig nem 38%-os potodds, hanem kb 20%-os.

2. FE-re nincs matematikai képlet. Egész egyszerűen azért nincs, mert ott van az ellenfél döntése, amivel egy adott szituácban nem tudunk előre számolni.
Annyit tehetsz, hogy végigszámolod azt, hogy várhatóan a lapjai 61,5%-ától megválik preflop, így azt kalkulálod ki, hogy a középen található kassza várhatóan 61,5%-ban lesz a tiéd.

Tir-X
2014. ápr. 25. 9:00

Ha kerekítesz, meg így is írtad, akkor 500-tól tényleg felfelé kerekíts, így a 11.5k az inkább 12k. Amúgy persze, sokszor kell kerekítened, és csak kb. %-okat számolnod, nem tudsz tök pontos lenni session közben.

De ez: Kerekítve 29000/35000+11000+30000
Hogy jött ki azokból, amiket előtte leírtál? Ahogy Krejdül írta, a kasszát kiírja a kliens, így össze sem kell adnod, cask hozzáaadni a megadandó tétet. De a példádban a helyes számok így lennének:

22.300.et kell megadnod, hiszen már hívtál 11.500-at, erre tolta rá az allint.
A pot itt 34.900 + 11.500 + 33.800, hiszen ennyi van bent abban a pillanatban, amikor a megadásról kell döntened, tehát
22.300 / 102.5 a számítás, amit el kell végezned. Ez nagyon könnyen látszik, hogy 22% környékén van, és számolnod sem kell.

Javaslom, kezdj el sok fejszámolást végezni, ha ennyire nem megy, és azáltal gyakorlottabb leszel. Az általad leírt 29/76 gyors megközelítésének is több módja van, mindenki máshogy csinálja. Pl. ha tudod, mennyi százalék kell Neked, általbáan ránézel, és látod, hogy a közelében lehet-e, vagy sem. Ha nem a határon van, akkor csomó időt megspórolsz. Pl. legalább 60% kéne az adott lappal a megadáshoz. Ránézel, látod, hogy a 29k kevesebb, mint a 76k fele, tehát 50% alatti lesz a pot odds. Kész, tovább is léphetsz. Ugyanígy, ha 40% kell, hogy megadhass, ránézel, 76k fele 38k, nincs is sokkal alatta a 29k, hoppá, esélyes... Akkor gyorsan tovább számolgatsz, pl. 7.6k a 10%-a a 76k-nak, ezt levonod a feléből, kapsz durván 30k-t, ez már elég közeli, tehát sejted, hogy 1-2 %-kkal lesz 40% alatt.

Szóval van, hogy tovább kell menned a számításban, de van, hogy elég lesz ránézni, és mondjuk azt megmondani, hogy egyáltalán a kellő % közelében lesz-e. Ha igen, tovább mész a közelítésben.

Te is nyerhetsz! (3. rész) - Beszéljenek a számok! Pókermatek

Titcar - road to nl 100

kukutyin
Válasz akosarko kommentjére
2014. ápr. 25. 9:15

1326 lapkombináció van, a felső 10% legyen 132 lap.
Az hogy a mögöttünk ülő játékos dob, (1326-132-2)/(1326-2) az esély. Számlálóban azoknak a lapkombinációknak a száma áll, amikkel dob, a nevezőben a kint lévő összes kombináció. A -2-k azért, mert nálunk van két lap...itt a 2. -2 az előző beszélő dobása miatt van. És így tovább, a többi játékos esetén is,

Reggeli kv mellett futom ezt át, szóval lehetnek benne hibák, és nem kötözködni akarok:) DE: mivel nálunk két lap van, az 1 kombináció, nem 2 imo, magyarul a számlálóban -1 van -2 helyett, nem? De sokkal egyszerűbb alapból 1325-ből (vagy szimplán 1326-ból, ennyi pongyolaság belefér) kiindulni, hiszen a blockerhatás miatt a "felső 10%"-ból igen eltérő számú lapkombináció fog kiesni attól függően, hogy nálunk mi van, egyáltalán nem 132 helyett 130-akat kell levonni. Az meg, hogy elkezdjük vonogatni a -2-ket, mert valaki dobott...az ugye alapból -1 -2 helyett, de rengeteg blockeres lap van, ami nincs a top10%-ban, honnan tudod, hogy olyat dobott-e vagy sem? Sokkal gyorsabb Maxxika közelítése, és annyira nem is pontatlan...

kukutyin
Válasz s0rt3d kommentjére
2014. ápr. 25. 9:28

Emel buttonból egy arc alapok 70%-aval, viszont a 3bet után csak a lapok 8,5%-val játszik tovább.
Mekkora fold ekvitivel kell számolnunk ? Most így érzésre azt mondom, hogy megéri ilyen szituban 3betelni csak a mögöttes matekot nem értem.

Egyszerű: 70-8,5=61,5%-ot eldob, magyarul dobni fog (61,5/70) * 100, azaz kb. 88%-ban. Nem hogy ilyen szituban, ennél jóval kisebb %-ot adó szituban is megéri 3betelni...

Krejdül
Válasz kukutyin kommentjére
2014. ápr. 25. 9:49

Egyszerű: 70-8,5=61,5%-ot eldob, magyarul dobni fog (61,5/70) * 100, azaz kb. 88%-ban. Nem hogy ilyen szituban, ennél jóval kisebb %-ot adó szituban is megéri 3betelni...

Igen, az rendben van, hogy 88%-ban fog dobni, de ha nagyon matekozni akarunk, akkor a pot/emelésünk arányát is figyelni kell.

De ez itt már egyébként sem tiszta matek. ICM-től elkedzve minden számít. Ha a lapod felső 88%-ával visszaemelsz, akkor észleli villain és szaporodni fog a call és a 4bet. Egyetlen amit tudsz tenni, az az, hogy gyakran játszol rá vissza, blokkerekkel, vagy legalább közepes showdown-értékű, pozin kívül egyenesen játszható lapokra, suited konnektorokkal megkínálod. Ha ez tiszta matek lenne, az túl szép lenne, de sajnos nincs rá képlet.

Élő ügyfélszolgálat