LoL, kis off!!!
Steve Nash!!! :D
Egyébként mooncreatornak igaza van. Pont akkor van értelme ha valaki túl loose (vagy tight, a lényeg, hogy eltér az optimálistól) az asztalnál, hisz akkor fogunk nyerni tőle hosszútávon. Úgyhiszem...
LoL, kis off!!!
Egyébként mooncreatornak igaza van. Pont akkor van értelme ha valaki túl loose (vagy tight, a lényeg, hogy eltér az optimálistól) az asztalnál, hisz akkor fogunk nyerni tőle hosszútávon. Úgyhiszem...
Akkor bocs de azt kell mondjam te érted félre és egyébként sokan mások sem értik meg mi is ez a Nash-equilibrium szerinti játék. De nem is könnyű megérteni megfelelő matematikai háttér nélkül. Ezért magyaráztam el részletesen. :)
...... és ismerem Nash tételét amely kimondja, hogy minden (a játékelméletben megfogalmazott definíció szerinti) stratégiai játékhoz létezik optimális stratégia, más néven egyensúlyi állapot. Ha a két fél ezt alkalmazza akkor hosszútávon egyik sem nyer a másiktól. Viszont ha az egyik alkalmazza a stratégiát és a másik eltér tőle akkor az aki eltért veszít. Tehát az egyensúlyi állapot (Nash equilibrium) optimális abból a szempontból, hogy ha ezt alkalmazod akkor legrosszabb esetben is nullszaldós lehetsz de semmiképp sem veszíthetsz. De ennél van jobb stratégiai is amivel még többet nyerhetsz mint ahogy már fentebb kifejtettem. Kivéve azt az esetet amit te is említettél amikor az ellenfél is ezzel az optimális stratégiával játszik. De a többi esetben sem olyan rossz mert legalább nullszaldós. Egy csomó másféle stratégia létezik amik veszteséges.
Persze ezt az elméletet nem a pókerre találták ki, de a Nash táblázatatot azaz push és call stratégiát erre az elméletre támaszkodva hozták létre. Tehát a Nash elmélet a pókerben egy fix push és call stratégia amit alkalmazva legrosszabb esetben is nullszaldós döntéseket hozol. Példának érdemes megnézni a SNGEGT Heads UP trainer programját. Ez egy robot ami a Nash equilibrium táblázat szerint játszik és mi játszhatunk ellene, de csak push or fold van. Az a vicc benne, hogy hiába tudod, hogy milyen laptartománnyal pushol és milyen laptartománnyal callol akkor se tudod megverni hosszútávon. Maximum nullszaldós lehetsz ellene az is csak akkor ha utánzod a stratégiáját azaz de is a Nash táblázat szerint játszol.
.
Akkor van értelme ha az ellenfelek túlságosan nem térnek el az optimális játéktól. Pl. közepes vagy magas téten. Ott szerintem a legtöbb pró a Nash equilibrium szerint játszik.
.
Hat nemtom, szerintem nincs igazad :)
ezt irod: "Ha a két fél ezt alkalmazza akkor hosszútávon egyik sem nyer a másiktól. Viszont ha az egyik alkalmazza a stratégiát és a másik eltér tőle akkor az aki eltért veszít."
ez abszolut nem igaz..ha ez igy lenne, akkor mindenki a Nash elmelet szerint jatszana, mert ugy tunik az a tuti nyero..
"De ennél van jobb stratégiai is amivel még többet nyerhetsz mint ahogy már fentebb kifejtettem"
tehat ha van strategia amivel tobbet nyerhetek mint a Nash al, akkor az azt jelenti, hogy tobbet nyerhetek azoktol is akik a Nasht alkalmazzak, tehat a Nash nem lehet nullszaldos ahogy irod feljebb...
Nash Equilibrium
A solution concept in game theory
In game theory, Nash equilibrium (named after John Forbes Nash, who proposed it) is a solution concept of a game involving two or more players, in which each player is assumed to know the equilibrium strategies of the other players, and no player has anything to gain by changing only his or her own strategy unilaterally.
If each player has chosen a strategy and no player can benefit by changing his or her strategy while the other players keep theirs unchanged, then the current set of strategy choices and the corresponding payoffs constitute a Nash equilibrium.
Tehat ezek szerint ha egy asztalnal 1 valaki LOOSE vagy TIGHT jatszik egy adott helyzetben, akkor mar nem beszlehtunk Nash elmeletrol..
Stated simply, Amy and Bill are in Nash equilibrium if Amy is making the best decision she can, taking into account Bill's decision, and Bill is making the best decision he can, taking into account Amy's decision.Likewise, many players are in Nash equilibrium if each one is making the best decision that they can, taking into account the decisions of the others.
Tehat: ha megadok egy hivast hatso pziciobol csak azert, mert tudom, hogy a masik eleg laza lapokkal is emel , mert arra szamit, hogy nekem nem szabadna megadni, akkor mar nem beszelhetunk Nash elmeletrol, mert eltertem a matematikailag OPTIMALIS jatektol/strategiatol..
Ha valaki még kételkedne találtam egy cikket ami kifejezetten a Nash egyensúly pókerben való alkalmazásáról szól:
A Nash Equilibrium in No-Limit Texas Hold’em: A Nash Equilibrium in No-Limit Texas Hold?em Cornell Info 2040 - Networks
Ez a SAGE system ami ugyanazt az eredményt adja mint a fentebbi linken található NASH táblázat és kalkulátor.
"This is a Nash Equilibrium; if both players are employing this strategy, then if either player changes strategy, they lose expected value (they lose money in the long run).
Employing the SAGE system will guarantee you at least breaking even in the long run in these specific situations. Once you learn the SAGE system, when playing against an opponent who is not playing optimally, you gain an advantage estimated between 5 and 40 percent, which is huge in poker."
5% és 40% között mozog az előnyöd az ellen aki nem az optimális stratégiát alkalmazaza. Tehát messze nem az van, hogy ilyenkor "nem beszélhetünk Nash elméletről". :)
mooncreator: tul sok olvasnivalot linkeltel be, lassan elolvasgatom es valaszolok... :)
mooncreator: tul sok olvasnivalot linkeltel be, lassan elolvasgatom es valaszolok... :)
Igy kezdtuk:
Ha van kedved, leírhatnád SNG-n hogy lehet alkalmazni, és szerintem nem csak engem érdekelne.
A Nash elmelet nem igazan valami amit "alkalmazunk" .. A lenyege s&g ban, hogy abbol kell kiindulni, hogy az asztalnal mindenki "jo" jatekos, tehat mindig a megfelelo oddsok alapjan jatszik es hozza a matematikailag helyes dontest.. Tehat nincs "read" , hogy az egyik jatekos LAG a masik meg TAG stb...
Itt egy durva pelda : ha kozeprol all in megyunk pl AJo val (vagy akarmivel) egy 9 fos asztalon ahol kb egyforma csipszek vanak, valoszinusithetjuk, hogy senki nem fogja megadni a hivasunkat, mert matematikai alapon nem eri meg nekik...(mondjuk csak AA val, amire meg van 1-2 vagy mennyi % esely, De pl buborekon meg AA val sem eri meg)
Én nem teljesen így fognám fel a dolgot. A NASH elmélet szerinti játék semmiképp sem veszteséges hosszútávon. Igaz van nála nyereségesebb stratégia de még több van ami veszteséges. :) Kezdőknek mindeképp ajánlott. De én nem alkalmaznám mert szeretek minél többet kihozni a játékból. :)
De egyébként magas téten már valószínűleg igen közel van az optimális játékohoz. Ezért is olyan népszerű mert magas téten sokan alkalmazzák sikerrel. Mikróra viszont semmiképp sem ajánlanám. Tényleg csak nagyon kezdőknek akik nem találnak más push or fold táblázatot.
Szerintem valamit felreertessz: a Nash elmelet nem pokerre lett kitalalva, hanem mindenfele strategiaval rendelkezo osszetuzesre 2 vagy tobb resztvevo eseten. A lenyege az, hogy ha mindenki a legjobb startegiat hasznalja akkor az a NASH elmelet szerint megy.. HA mar csak 1 jatekos is elter a "legjobb" strategiatol, akkor mar nem beszelhetunk NASH elmeletrol...
Tehat: ha egy 9 fos asztalnal 1 valaki LOOSE AGGRESSIVE, akkor mar nem lehet a NASH elmelet szerint jatszani... A Nash elmelet egy strategiai alapon mukodo osszeutkozes magyarazata, nem egy strategia..
A Nash elmelet nem igazan valami amit "alkalmazunk" .. A lenyege s&g ban, hogy abbol kell kiindulni, hogy az asztalnal mindenki "jo" jatekos, tehat mindig a megfelelo oddsok alapjan jatszik es hozza a matematikailag helyes dontest.. Tehat nincs "read" , hogy az egyik jatekos LAG a masik meg TAG stb...
Itt egy durva pelda : ha kozeprol all in megyunk pl AJo val (vagy akarmivel) egy 9 fos asztalon ahol kb egyforma csipszek vanak, valoszinusithetjuk, hogy senki nem fogja megadni a hivasunkat, mert matematikai alapon nem eri meg nekik...(mondjuk csak AA val, amire meg van 1-2 vagy mennyi % esely, De pl buborekon meg AA val sem eri meg)
Wow.
A Nash fele egyenlosegi elmelet "ALTALABAN" nam alkalmazhato a s&g kon, mert nagyon ritka az, hogy mindenki a matematikailag helyes strategia alapjan jatszik..