ICM szemléltető
Csináltam egy kis béna exel táblát az icm szemléltetéséhez. Innen letölthető:
http://cnut01.extra.hu/icm.xls
Az első táblázatban olyan elméleti helyzetet állítunk fel, amiben 4 játékos van, ebből 3-nál egyenlő zsetonmennyiség és a negyediknél (nálunk) a többi. Az első 3 díjazott 50-30-20 arányban. Emelett látjuk a saját és a többiek equity-jét. És most jön a szemléltetés, egy grafikon amin a vízszintes tengelyen a zsetonmennyiségünk szerepel, a függőlegesen a hozzá tartozó EQ. Mondok egy példát: ránézek a grafikonra, látam hogy 1000 chipnél kb 20% az eq-m, amire kíváncsi vagyok, hogy hány zseton kell az eq-m megduplázásához. A grafikonról könnyen leolvashatom, hogy kb 3500. Na, szóval ez van az excel táblában. Nem különösebben nagy szám, de nekem érdekes. Ugyanez szerepel 3 és 2 játékossal is. Itt ami hát megdöbbentett, hogy 3 játékosnál 500 zsetonnal kb 24% az eq-m, hogy ennek a duplája legyen, ahhoz 5500 zseton kell. Vagyis a 11 szerese! Ezt persze gondolom a profi sng-sek mind fejből vágják, de nekem ez még új volt és tanulságos. (vagy pedig elrontottam valamit a táblázatban :))
A legalsó rész pedig azt mutatja meg, hogy adott zsetonmennyiség mellett mennyire befolyásolja az eq-nkat hogy hányan vagyunk még játékban. Pl.: Ha 4000 zsetonunk van (vagyis a zsetonmennyiség 66%-a helyesebben), akkor alig számít hogy 4-en, 3-an, vagy csak ketten vagyunk már játékban.
A táblázatot úgy készítettem, hogy az össz. zsetonmennyiség 6000, de ezt át lehet írni.
Mivel a táblázatot ma reggel korán készítettem, könnyen előfordulhat hogy hiba van benne, vagy hogy az egész hibás. De remélhetőleg ezeket a hibákat hamar kiszúrjátok és akkor jó lesz.
A táblázatot tanulási, tudatosítási célból készítettem, közvetlen játék közbeni haszna nincs, de azért nézzétek meg!
Icm
Valami nem stimmel az ICM progimmal sztem.
SnG végjáték, ketten vagyunk, kb azonos zsetonszám. Allin megy a másik, és az ICM szerint ezt nekem megkellene adnom T8s-sel. EZ így OK szerintetek? Hát én ezt a büdös életbe soha nem adnám meg.
Valami nem stimmel az ICM progimmal sztem.
SnG végjáték, ketten vagyunk, kb azonos zsetonszám. Allin megy a másik, és az ICM szerint ezt nekem megkellene adnom T8s-sel. EZ így OK szerintetek? Hát én ezt a büdös életbe soha nem adnám meg.
SNG Wiz-ardot használ valaki ? Mire jó ?
SNG Wiz-ardot használ valaki ? Mire jó ?
Attól függ h mekkora az effektív stack. 7-8 vakkal már vlaszleg hosszútávon min.0EV-s a call.
De szerintem pontosan ez a baj az ICM-mel.Nem számol edge-l.Szerintem a SNG EndgameTools sokkal jobb, mert ott be tudod állítani h mekkora legyen az edge. Mikro téten nyílván nagyobbat, magasabb téten pedig alacsonyabb edget érdemes beállítani.
hy!Mi az amit én nem számolok!
6max sng-ket játszom és nem értem,hogy az icm programok ,miért mondanak bizonyos handre push-t ha $EV és az ellenfél, toló range azt mutatja,hogy dobás!
PL:
Vakok:100/200
BTN:2020-----Steal BTN:17%
SB:4620
Hero:2360 :As: :Jh:
BTN: Push
SB:fold
Hero:?
$EV:
BTN:25$EV
SB:46$EV
Hero:29$EV
Ha hero megadja BTN all in –ét és nyer,akkor így nézne ki a $EV:
BTN:0$EV
SB:50$EV
Hero:50$EV
Heronak tehát 58%lappal szabad csak megadnia ezt a pusht.
Az :As: :Jh: 17% ellen:49%ban teljesít!
Ha 20% veszünk akkor 54%-ba!
Akkor ez most miért push?
6max sng-ket játszom és nem értem,hogy az icm programok ,miért mondanak bizonyos handre push-t ha $EV és az ellenfél, toló range azt mutatja,hogy dobás!
PL:
Vakok:100/200
BTN:2020-----Steal BTN:17%
SB:4620
Hero:2360 :As: :Jh:
BTN: Push
SB:fold
Hero:?
$EV:
BTN:25$EV
SB:46$EV
Hero:29$EV
Ha hero megadja BTN all in �ét és nyer,akkor így nézne ki a $EV:
BTN:0$EV
SB:50$EV
Hero:50$EV
Heronak tehát 58%lappal szabad csak megadnia ezt a pusht.
Az :As: :Jh: 17% ellen:49%ban teljesít!
Ha 20% veszünk akkor 54%-ba!
Akkor ez most miért push?
hy
3 embernél már szvsz a BTN Steal stat semmit nem ér, hiszen egyetlen ember van pozícióban. Ennek a statnak a nagy része még akkor alakult ki gyanítom, amikor 5-6 ember volt játékban. AJ-vel meg miért nem callolod a pusht? Mire vársz? AA-ra? Mert akkor igen gyorsan megesznek a vakok. Ha mondjuk egy QT vagy egy J8 van a kezedben, akkor még meg tudom érteni, hogy esetleg elengeded, de egy AJo-t azért ne már...
Több ezer hand-em van az ellenről,de ez most mindegy!Maga a számítás érdekel.Mennyivel tágítsak 3ba egy ellen toló rangen?