Ez az online játékot még mindig nagyívben kikerüli....
Ez az online játékot még mindig nagyívben kikerüli....
http://index.hu/gazdasag/magyar/pok071105/
Nyílt ugyan egy topic neki, de inkább itt. Szóval, ez egy érdekes fejlemény. A törvényjavaslat alkotói még mindig a médiából szerezték az alap infókat, tisztán látszik hogy versenyekre van a dolog kitalálva. Viszont legalább így a versenyek helyzete tisztába van téve. A hazai kártya(póker)klub cashgame játékosok, illetve emiatt maguk a klubok is érdekes kihívások elé néznek a jövőben ha átmegy a törvényjavaslat. Egyértelműen a cashgame is megkapja a maga 15%-os fee/rake levonását, de ilyen feltételek mellett egyértelmű, hogy nem nagyon lehet cashgame pókert játszani (az abnormális tv.nek megfelelve).
Ellenberger, ha átmegy a törvényjavaslat, elhárul az akadály az online póker elől. Ugyebár ha kaszinóban játszik cashgame-t az ember, akkor a nyertesnek nem kell külön magának adót befizetnie, sőt, közvetlenül a nyereménye után nincs meghatározott adómennyiség, a kaszinó "általány" adót fizet a teljes forgalma alapján. A kettős adóztatásra vonatkozó megállapodások miatt (illetve ebben a speciális kaszinós esetben ezektől függetlenül is), itthon nem kérhetnek több adót, mint amennyit itthon kellene fizetni. De eddig ezt csak kaszinóra lehetett érvényesíteni.
Ha átmegy ez a törvényjavaslat, bekerül a képbe a kártyaklub fogalma is, és ezáltal a külföldi kártyaklubok (függetlenül attól hogy ezek most online vagy "offline" klubok/termek, nemzetközi jog szempontjából egyaránt külföldinek számítanak, imho). Tehát, ha itthon nyersz pókerklubban, a nyereményedet további adó már nem terheli (a rake/fee levonás független ettől, mert a javaslat alapján a nyeréstől függetlenül levonásra kerül, mivel ez a "játékba kerülés" feltétele). Ergo, ha külföldi kártyaklubban nyer az ember, akkor a kaszinós analógiával megegyezően a kártyaklubban nyert pénz után se kérhetnek több adót, mint itthon. A dolgot alaposan átgondolva, ezen ténynek függetlennek kell lennie attól, hogy a nyerés helyszíne eu vagy nem eu, hiszen az adó mértékének megállapításakor csak a hazai adó mértéket lehet figyelembe venni. Problémát esetleg az okozhatnak, ha olyan helyen játszik az ember, ahol adót kell fizetni (miközben itthon a nyeremény után nem kell), de ezt itthon megpróbálnád az szja-dból levonatni.
Persze, a dolog nem lesz sétagalopp, mert az apehnek és egyéb hatóságoknak az internet és a nemzetközi jog nem erőssége.
Én személy szerint örülök a kezdeményezésnek, igaz, a hazai live nem-kaszinó cashgamet még tisztázni kellene.
Ma este a városban autózva rádiót hallgattam, ahol szintén bemondták a tervezetet...na mondom, már a néhány perces rádióhírekben is helyet kapott?!
Mindenesetre azt jól gondolom, hogy az osztrák testvéreknek, ha lemennek mondjuk Bécsbe a CCC-be játszani, akkor nem kell ilyesmikkel foglalkozniuk?
Ma este a városban autózva rádiót hallgattam, ahol szintén bemondták a tervezetet...na mondom, már a néhány perces rádióhírekben is helyet kapott?!
Mindenesetre azt jól gondolom, hogy az osztrák testvéreknek, ha lemennek mondjuk Bécsbe a CCC-be játszani, akkor nem kell ilyesmikkel foglalkozniuk?
Várom már a sok kis kínait, hoznak sok-sok extra pénzt a játékba, amiért lehet küzdeni. :)
Hogyan kell adózni az online póker nyereménye után? - Az APEH válaszol
Ezt már olvastátok:
http://www.adozona.hu/kerdes_felelet/20071031_nyeremeny_ado_apeh_illetek.aspx?s=20071120nl
Nekem az egészben a legjobban a következő rész tetszik:
"Mindkét esetben csökkenti a bevételt a nyeremény megszerzése érdekében felmerült, igazolt költség, így például az esetleges regisztrációs díj, és magának a tétnek az összege. Azonban a különböző játékalkalmakkor, illetve különböző fogadások alkalmával elszenvedett veszteséggel a nyeremény nem csökkenthető. Így például internetes póker esetében az egy játékalkalommal (ami feltehetően több partit jelent) elszenvedett veszteség nem vonható le a következő játékalkalom során elért nyereményből. " - LOL, ez alapján azt hiszem minden nyereményünket oda kell adnunk az APEH-nek, plusz még azon felül is...
Érdekes kis cikk. Ebből is látszik, hogy az APEH-nek fogalma sincs az online póker (főként a cash game) logikájáról és az ahhoz kapcsolódó pénzmozgásokról. Ugyanis, ha nem a szaldó után kell adózni, hanem csak a nyertes partik után, akkor várhatóan többet kellene befizetni, mint amennyit bárki is összességében nyerni tud.
A folytatás azért még helyet követel magának:
Amennyiben a játék önálló tevékenységnek minősül, akkor a felmerült és igazolt költségek helyett a magánszemély alkalmazhatja a 10 százalékos (vélelmezett) költséghányadot is azzal, hogy az adózó az adóévben a választásától nem térhet el. A 10 százalékos költséghányad alkalmazása esetében a jövedelem a bevétel 90 százaléka.
Hehh...igen vicces, én már olvastam egyébként, azt nem tudom láttad -e, hogy a szerencsejáték ZRT. írt ki egy pályázatot egy egyenlőre játékpénzes póker program létrehozására, ahol szintén úgy volt az adózás, hogy minden alkalommal ha nyertél, akkor megadóztatták, ha buktál akkor ez van:)
Biztos népszerű egy terem lesz, ha létrejön...
de most komolyan...volt már bárki ebben az országban aki az adóbevallásába beírta, hogy pókerből származó éves jövedelem xFT?
Tisztelt Állam-bácsi!
Sajnálattal jelzem, hogy továbbra is fix bukó vagyok, így idén sem tudok hozzájárulni az államháztartás hiányának csökkentéséhez.
tisztelettel,
Halász János
Ezt már olvastátok:
http://www.adozona.hu/kerdes_felelet/20071031_nyeremeny_ado_apeh_illetek.aspx?s=20071120nl
Érdekes kis cikk. Ebből is látszik, hogy az APEH-nek fogalma sincs az online póker (főként a cash game) logikájáról és az ahhoz kapcsolódó pénzmozgásokról. Ugyanis, ha nem a szaldó után kell adózni, hanem csak a nyertes partik után, akkor várhatóan többet kellene befizetni, mint amennyit bárki is összességében nyerni tud.