"Azt sem gondolom hogy egy *ésszerű* kulcs nagyban növeli majd az adózási hajlandóságot" - ezzel foglalkozott már a közgazdaságtan. Laffer-görbére keress rá.
u.i. még mielőtt valaki belekötne adóelkerülők, nem pedig adócsalók (vagyunk)
"Fuvesz: Azt sem gondolom hogy egy *ésszerű* kulcs nagyban növeli majd az adózási hajlandóságot. Ha ma 1000 forintból 500-at büntetlenül eltitkolhatsz, akkor mi motivál abban, hogy 250-t befizess, ha ugyanúgy nincs retorziója a dolognak? "
rengeteg minden motiválna
pl
-750-800-at legálisan betehetem bankba, befektetési alapba, vehetek belőle ingatlant stb., nem kellenek trükkök százai, meg adótanácsadók
-nem kell parázni az ellenőrzésektől és a szomszéd feljelentésétől
-társadalmilag jobban elfogadott, ha nem az "ingyenélő, adócsaló, rulettező" jelzővel mossák össze a megélhetési pókereseket
-jobban alszol, biztonság ...
-létezik a morál
-"ingyen" tanultam, szeretném, ha mások is tanulhatnának a befizetett adóforintjaimból
-amíg nem fizetsz adót, járulékot, illetéket nem jogos ha ugatsz, hogy miért szar ez meg az (eügy, tömegközlekedés stb)
...
"Azt sem gondolom hogy egy *ésszerű* kulcs nagyban növeli majd az adózási hajlandóságot" - ezzel foglalkozott már a közgazdaságtan. Laffer-görbére keress rá.
u.i. még mielőtt valaki belekötne adóelkerülők, nem pedig adócsalók (vagyunk)
szerintem egy 15-20% adót nagyon sokan befizetnének, ahogyan Manwithnoname is írta (én legalábbis biztosan), de az ilyen 40+%ot még akkor is túlzónak érzem, ha amúgy másra annyi.
szerintem egy 15-20% adót nagyon sokan befizetnének, ahogyan Manwithnoname is írta (én legalábbis biztosan), de az ilyen 40+%ot még akkor is túlzónak érzem, ha amúgy másra annyi.
Ilyen nem lesz. Ugyanis, ha törvény szerint jársz el, akkor ugyanannyi adót kell fizetned, mint a más szakmában dolgozóknak. Magyarországon pedig nagy felháborodást váltana ki, ha a poker játékos személyi jövedelemadója 20%-os lenne míg másé 36%-os. Amíg valaki nincs rákényszerítve, hogy ezt befizesse, addíg nem fogja
ha a szlovákoknál lehet cisnálni 19%os adókulcsot, nálunk is lehet.
Társasági adónak álcázva ki lehetne hozni kedvezőbben, de fogalmam nincs, hogy hogy.
Szerintem is tuti, hogy legjobb esetben is a mindenkori szja-val egy kategóriaként adózna, ha tisztáznák a helyzetet. De általában a külön adózó tételeket inkább magasabb terhekkel sújtják.
És akkor ez még csak a jövedelemadó része. A társadalombiztosítási terhek erre jönnek rá.
Az is nonszensz Mo-on, hogy 1 ft nettó bérjövedelem átlag 2,5 ft bérköltséget jelent (idén már nem tudom, hogy ez mennyi).
Pesze lehet bármilyen adókulcsos törvényt bevezetni, de ez már nem csak pókerból élőket, hanem mindenkit érintene. Gondolom remek közgazdászok és még remekebb politikusok törik rajtuk a buksijukat, hogy lehetne pompás országunk gazdaságát fellendíteni, úgy, hogy a nép is jól járjon, legalább egy kicsit. De ez már nem a póker adózása kategória.