Jó kezdeményezés !Jó Topik! Olvasni fogom,főleg h később énis szeretnék belemerülni a tőzsde világába,bár ahogy olvasom a hsz-eket,és látom,h komplexebb mint gondoltam,főleg h alig értek vmit a kommentekből :D kicsit elbizonytalanodtam. de aztán eszembe jutott,h a pókernél is így volt.
PP amúgy már nem pokizol csak tőzsdézel? sry ha indiszkrét.
Én az FXCM.COM-t próbáltam. Nem rosszak. Akit érdekel nézze meg.
2.
a tanulási folyamat (learning curve)
a tanulási folyamat a tőzsdén egy fokkal több ideig tart (attól függetlenül, hogy alapvetően egyszerűbb döntéseket kell meghoznunk), több buktatót és kudarcélményt hordoz magában, mint ahogy azt a pókernél megszokhattuk. ennek a magyarázata egyszerű: nincsen NL2, NL5 vagy NL10. az ellenfeleid ugyanazok lesznek akkor is, ha 1 hónapja illetve, hogy ha 10 éve kereskedsz. ez sokszor problémát jelenthet, viszont legalább az elején kitolja az ebbe belevágóak veszteség-tűréshatárát/fájdalomküszöbét (már persze akkor, ha nem hagyják abba az első pár hónap kudarca után).
másik fontos kérdés, hogy honnan tanulhatunk? a válasz persze egyszerű: sikeres tőzsdésektől. már csak az a kérdés, hogy hogyan tudjuk megállapítani a kereskedő sikerességét? erre persze nincsen semmilyen általános recept. úgy érzem, akit nem téveszt meg a sok marketingrizsa, sokszáz dolláros clickbank-es csodarendszer, annak nem lesz problémája ezzel. alapvetően van pár nagyon hasznos, jól megírt és elméletileg jól megalapozott stratégiával kiegészített könyv, de ezek nem kerülnek száz dollárokba.
sokakat megtéveszt az az általános kognitív torzítás, miszerint minél drágább valami, annál jobb minőséget feltételezünk róla, de mint ahogy az az élet többi területén, itt sem érdemes több száz-ezer dollárt kiadni egy-egy kurzusért, dvd-ért vagy e-bookért.
nézzük, hogyan néz ki a profi kereskedő karrierjének első szakasza:
miután először hallott a tőzsdéről, kiolvas egy tucat könyvet, és nyit egy demó számlát (=playmoney), elkezd aktívan fórumozni (forexfactory, elitetraders, moneytec), megszokja a kezelőfelületet, kipróbál pár stratégiát, elveszt egy csomó játékpénzt majd újratölt.
a tanulási folyamatot rengeteg dolog hátráltatja, rossz minőségű, elavult, nem megfelelő tananyag (nem kevés használhatatlan könyv van a piacon), fórumokon az információszűrés hiánya (pókeres analógia:nézzük csak be egy small stakes pókeres fórumba és millió hozzászólás van, amit ha komolyan vesz az érdeklődő, teljesen rossz szemléletet kezd majd elsajátítani), száz és ezer dollárokért árult csodarendszerek (amik egyrészt sokszor nem profitábilisak, másrészt egyáltalán nem biztos, hogy a vásárló pszichológiai profiljához illenek pl. kockázatvállalás vagy időbeosztás szempontjából), a megfelelő önkontroll és türelem nehézkes elsajátítása (ami abszolút nulláról indulva sokszor évek kérdése)...
plusz ugye az általános hibák, amit elkövetnek az emberek (mert ugye legtöbben csak a saját hibájukból képesek tanulni - rosszabb esetben abból sem): a bankroll-menedzsment figyelmen kívül hagyása (amit a tőzsdén is nagyon szigorúan kell venni, és nem kockáztatni túl sokat egy-egy ügyleten), a stratégiák állandó cserélgetése (egyik héten SNG pro vagyok, másik héten CG - így egyikkel sem fog senki sikereket elérni), az indulatok szabadjára engedése (vissza kell nyerni a bukót, úgyhogy szintet lépek, vagy csak simán tilt),
a breakeven szint elérése után természetesen felgyorsulnak a dolgok:
ahogy gyűlik a tapasztalat, egyre nagyobb hozamokat tudsz majd elérni egyre kisebb kockázattal, innentől jön a “bankroll” építés, majd a babérok learatása, ami azthiszem mindenkinek mást jelent...
persze ha jól gondolom, ide csak az emberek 5, max 10%-a jut el. a többiek kihullanak valamelyik buktatónál, ahogy ez a pókernél (vagy gyakorlatilag bármilyen másik szakmai területen) is működik.
folyt. köv!
Nice post! +1
Sokan egyébként nem is fektetnek időt, energiát a tanulásba...
Nice post! +1
Sokan egyébként nem is fektetnek időt, energiát a tanulásba...
Ez így van. Egy barátom megkért 2 hónap tőzsdézés után, hogy nézzem meg aktív trade közben. Megdöbbentő volt látni, hogy teljesen érzésből nyomja.
Uhhh, most lefele megy, gyorsan sort...(közben minden indi longra mutatott), 2 percen bel korrelált long irányba. Akkor imádkozás, vissza fog menni! Vissza fog menni, nem? Áááá, egyszer csak vissza megy...(kérlek,kérlek,kérlek...)
Na ez a gáz!
én nem akarok vitatkozni veled, lévén, hogy tudom, hogy úgyis görcsösen ragaszkodsz a véleményedhez, de ha azt szeretnéd, hogy megcáfoljanak ebben, olvasd el ezt a két könyvet:
Nicholas Nassim Taleb: Fooled by randomness
Nicholas Nassim Taleb: The Black Swan
itt a honlapja:
http://www.fooledbyrandomness.com/
anyway, a tőzsde nem arról szól, hogy ki tudja meg elsőre a híreket. plusz a bejelentések a hónap első felén lezajlanak (ha devizapiacról beszélünk).
GL, mint említettem. ;)
Üdv, érdekes a téma, ezen a forex-témán már én is gondolkoztam, hogy ki lehetne/ki kellene próbálni egyszer. Ha adok e-mail-címet, nekem is tudsz átküldeni hozzá anyagot?
Üdv,
Triccianus
Sziasztok!
Remek a téma!
Jómagam tizenvalahány év menedzseri - alkalmazotti munkavégzés után immár 4. éve forex-ezek, mondhatom, hogy ebből él meg a családom. Emellett a póker hobbiként, szellemi kikapcsolódásként van jelen az életemben úgy 5-6 éve.
Az, hogy a póker még csak hobbi, az időhiány miatt van, ugyanis inkább a 2 kisgyermekemmel foglalkozom a szabadidőm jelentős részében. Azt tervezem, hogy ahogy nagyobbak lesznek, egyre több időt tudok majd a pókernek szentelni (Ez más ha lassan is, de érződik, a nagyobbik már ovis, a kisebbik jövőre lesz az.).
Havonta kb. 10-15 kereskedési napot dolgozom végig, ezt úgy kell elképzelni, hogy egy irodát bérlek, reggel 8-ra ott vagyok és a napi történések függvényében délután 5-este 8-ig végignyomom a napot. Egyszerre több (értsd: volumenű és időtávú) pozíciót menedzselek végig a napon, többségüket lezárom a napom végén.
Mint látjátok, ez egy nagyon kemény munka, ha csinálom, 100%-ig ott kell lennem, folyamatosan elemezgetem a történteket, az irányokat, viszont ha pihenőnap van, akkor szigorúan semmi ilyesmivel nem foglalkozom (persze innen-onnan olvasom-látom a híreket, de nem abból a célból ülök le, hogy elemezzem őket, pl. olvasok valamit az origo-n, stb.)
Szóval mindezt azért írtam le, mert szeretném, ha látnátok, hogy mennyi analógia van a póker és pl. a forex-ezés között.
Tervezek erről könyvet is írni, ill. előadásokat tartani, pár pontban leírom, mikre gondolok:
1. "grind-olás"
Mind a póker esetén (online), mint a forex-ezésnél hosszabb "session"-öket tolunk.
2. múltbéli minták alkalmazása
Forex esetén az alapdöntéseimet technikai alapon hozom meg. Anélkül, hogy ebbe túl mélyen belemennék, ennek lényege az, hogy a múltbéli hasonlóság nagy valószínűséggel alkalmazható hasonló jelenlegi, illetve jövőbeli helyzetekre. Pókerre fordítva ilyesmi az indulólapok és pozíció, hívásméret, ellenfél statisztikáinak figyelembe vétele (múltbéli adatokból következtetünk a jelenre :)), stb.
3. hozam-kockázat-pozícióméret
Forex esetén mikor lépjek be, mennyi veszteséget tudok elviselni, mekkora nyereség várható, kis pozíciót nyissak tágabb határokkal, vagy nagy pozíciót kis határokkal? Póker esetén: bankroll menedzsment, pot odds.
Röviden összefoglalva ezek a fő pontok, mellette sok-sok más, beleértve a tilt menedzsmentet, a koncentráció megőrzésének szükségességét, a hosszútáv-ot, a szoftvereket (forex kereskedési robotok, vö. póker robotok, ill. szoftverek), ezek analógiája mind-mind kimutatható szerintem.
Tényleg nagyon érdekes téma.