Így elég nehéz lenne otthon tartanom a pénzem...
A másik válaszod teljesen irreleváns azt tekintve, hogy én miről beszéltem. Arra akartam kilyukadni, hogy a JELENLEGI tények alapján "csak" a 100 ezer euro feletti bankbetétekre igaz a történet elismerem. Viszont rengeteg hírforrás szerint tárgyalásokat kezdeményeztek, hogy a kisbetétesekre is kiterjesszék a lehetőségét. Mondjuk ilyen nem lehetséges, ugye?!
Te mered azt állítani, hogy itt nincs szándékosság, nincs befolyás, korrekt üzleti és pénzügyi tevékenység folyik! Az átlag buta ember szerinted persze kussoljon, mert nem ért hozzá, ugye!? Hát segítek, ahhoz, hogy valamiről megállapítsam, hogy "szr", nem feltétlenül kell érteni hozzá!
Szép a kiszamolo.hu bejegyzés, kár, hogy sajnos nem lehetünk biztosak benne, hogy amit leír, az úgy van. Sajnos elég sok embernek más a véleménye erről, és nem feltétlenül olyan emberekről beszélek, akik banki dolgozók voltak, és egy random magyar pénzügyi tanácsadó blogot vezetnek és 25.000 Ft-ért kínálnak oktatást. Ő is, és Carragher_x is a tankönyvek által teremtett szabályokon belül gondolkodnak - azon belül persze nagyon jól, nem vitatom -, csak hát kik írták azokat a könyveket? :)
Itt egy rövid kis gyűjtemény mások véleményéről, akik kifejezetten nem a pénz multiplikátor-hatásról beszélnek:
The Proof That Banks Create Money
A végtelenségig lehet vitatkozni azon, hogy melyik álláspont igaz.
Néhány érdekesség a bankokkal kapcsolatban:
Bernanke Milton Friedmanhoz intézett levelének végszava:
"Let me end my talk by abusing slightly my status as an official representative of the Federal Reserve. I would like to say to Milton and Anna: Regarding the Great Depression. You're right, we did it. We're very sorry. But thanks to you, we won't do it again." - Végül is csak egy szaros világválságról van szó. Persze lehet mondani, hogy "hát nem láthatták előre, mit kell tenni", meg "hopsz, hát ez sült ki belőle". A FED amúgy is egy elég érdekes jelenség, létrejöttét, működését tekintve.
Pár idézet néhány szar embertől, akik nyilvánvalóan még olyan rálátással sem rendelkeztek a bankokkal kapcsolatban, mint rockett, csak ezért hordhattak össze ilyen sületlenségeket (ez tényleg csak néhány, ezrével találhattok ilyen idézeteket híres emberektől, sok hülye :) ):
I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies.” – Thomas Jefferson
"I am a most unhappy man. I have unwittingly ruined my country. A great industrial nation is controlled by its system of credit. Our system of credit is concentrated. The growth of the nation, therefore, and all our activities are in the hands of a few men. We have come to be one of the worst ruled, one of the most completely controlled and dominated Governments in the civilized world no longer a Government by free opinion, no longer a Government by conviction and the vote of the majority, but a Government by the opinion and duress of a small group of dominant men." -Woodrow Wilson
“It is well enough that people of the nation do not understand our banking and money system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.” Henry Ford, founder of the Ford Motor Company
“I am afraid the ordinary citizen will not like to be told that the banks can and do create money. And they who control the credit of the nation direct the policy of Governments and hold in the hollow of their hand the destiny of the people.” Reginald McKenna, as Chairman of the Midland Bank, addressing stockholders in 1924
Leírod egy cetlire, hogy ötezer forintot ér neked.
Ha a közeli ismerőseid és családtagjaid között forogna ez a cetli (akik elfogadják), amíg nem váltják be nálad a beígért 5ezer forintra, addig a semmiből létrehozott pénz. Nincs szükséged arra, hogy legyen nálad 5ezer fedezet gyanánt, amíg nem kérik rajtad számon (mondjuk egy időintervallumon belül). A pénz fedezete a bizalom, hogy betartod a rá leírtakat. Ha ez megvan, tartja az értékét.
Végre megérkezett a háttérhatalmi összeesküvés! :D Már vártam, általában amikor az érvek elfogynak, akkor megérkezik a "csodafegyver", meg az ezt alátámasztandó, teljesen egyértelmű, félreértelmezhetetlen, kiragadott félmondatok egyes, többnyire minimum 50 éve lehunyt emberektől :D:D Most vált komolytalanná a topik.
Végre megérkezett a háttérhatalmi összeesküvés! :D Már vártam, általában amikor az érvek elfogynak, akkor megérkezik a "csodafegyver", meg az ezt alátámasztandó, teljesen egyértelmű, félreértelmezhetetlen, kiragadott félmondatok egyes, többnyire minimum 50 éve lehunyt emberektől :D:D Most vált komolytalanná a topik.
Nem tudom, mi abban az összeesküvés-elmélet, hogy a FED elnöke levélben elismeri, hogy tevékenységük jelentősen hozzájárult az 1929-es válsághoz. Világosíts fel!
Érdekes szemlélet az is, hogy ha valaki 50 éve elhunyt, az akkor csak hülyeséget beszélhetett. Elég érdekes nézeteid lehetnek a világról. :D Erről is világosíts fel!
Azon felül, hogy megpróbálod hülyeségnek degradálni azt, amit mondjuk egy Jefferson, vagy egy Ford mondott - de lehetne itt még említeni sok embert -, mivel az elvakult tankönyvi szemléleted alapján nem tudod megválaszolni ezt a kérdést, így nem akarod összeegyeztetni a te kis valóságoddal. Az az igazság, hogy hacsak nem vagy valamelyik banknak az elnöke, vagy nem mozogsz hasonló körökben mint a fentebb említett emberek (akik el kell hogy keserítselek, de ilyen körökben mozogtak és mozognak), akkor te csak azt tudod, amit tanultál az egyetemen, vagy amit a kiszamolo.hu-n olvastál, és valójában fogalmad sincs, hogy mi lehet a valóság. Nem mondom, hogy én tudom mi az, csak azt, hogy te sem.
Add1: általánosítottam, mivel ezek az idézetek, amiket hoztál jellemzően két tyúklépésnyire vannak a "tudjuk kik és hogyan irányítják a világot" monológtól.
Add2: Nem azért hoztam fel, hogy 50 éve elhunyt, hanem azért, mert akinek már a gyereke se nagyon él, annak sokkal könnyebb egy félmondatába azt magyarázni, amit akarunk.
Össze tudod nekem foglalni, hogy TÉNYSZERŰEN mit is bizonyítanak az általad linkelt és említett idézetek?
(Mellesleg el kell keserítselek, a közgazdaságtanról egy másodikos közgázos is többet tud, mint Jefferson valaha tudott. Ez nem Jefferson degradálása, hanem a világ fejlődésének elismerése)
Ha egy kofa átver a piacon a visszajáróval, akkor minden piaci árus bűnöző? S az egész piaci árusítás rossz metodika szerint történik? Meg kell szüntetni a piacokat, s le kell számolni a tolvaj kofákkal? Ugye, hogy nevetséges, pedig ugyanezt mondod, csak bankokra. Ha valahol csalók vannak, akkor a csalókat szankcionálni kell, de ezt ne mossuk már össze azzal, hogy felelőtlen emberek felelőtlen kölcsönökbe verték magukat.